少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿仔4歲, 返左差不多1年Phonic, 一直都返得好好, 佢都返得好開心, 同埋佢英文都進步左好多。但3星期前, 突然有一日喊晒話唔返, 每次上堂都喊得好緊要, 不停重覆話想要好快落堂, 唔想咁耐先落堂!
暑假一早幫佢報左SUMMER CAMP, 個SUMMER CAMP有好多野玩, 有佢最鍾意O既打籃球, 之前係問過佢, 佢話想番我先報! 但而家點都唔肯返, 連籃球佢都話唔玩。初頭諗住係鬧情緒, 或者分離感, 所以我地都照樣要佢返, 交左俾老師我地就走, 但佢係喊到癲晒, 完全控制唔到!每日都同佢傾,無論講咩佢都係只講 "我要好快落堂!" "我覺得超級耐先落堂!" 呢兩句說話.

佢而家朝早起身, 係連換衫都唔肯, 佢寧願係屋企坐係到3個鐘, 佢都唔肯返, 我地完全冇晒辦法, 仲同我講叫我唔好再報, 佢以後都唔會再返, 讀埋幼稚園唔會讀小學, 叫我唔洗幫佢搵學校, 真係激到我跳起。

佢而家係夜晚訓覺, 都發開口夢話唔返, 叫我帶佢走. 屋企呢排個氣氛都俾阿仔攪到好差, 個個都冇晒心機! 我地而家已經停左, 冇左叫佢返LA! 但係驚佢會怕左以後都真係唔再返呢D興趣班/補習班

請問各位媽媽有冇試過有呢情況!可以指教點做!

大宅

回覆樓主

佢大喊嗰日係唔係發生左咩事?問下老師,可能有事搞到佢驚左

大宅

同老師傾左好多次, 上堂期間冇事發生, 大家都唔知咩事! 佢每次上堂我地都係隔離等候室等佢, 如果有咩大事發生, 我地都會知道

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

找些兒童心理專家, check 下發生乜事?

始終老師一個對咁多個, 未必留意到發生乜事

民房

小朋友唔愿意返興趣班, 應該係係興趣班有些事情發生左 , 這事情可能係好小的問題 , 但對於你的小朋友可能係佢接受唔到的問題,另到小朋友唔想再返去. 同時因為家長不停圍繞這個話頭, 你朋友是會有壓力, 但因小朋友未識得表達自已的問題, 唔識得解決, 因此返到興趣會哭, 晚上訓覺發夢也在這問題里。在這情況下, 如果想小朋友情緒好一些, 請大人先不要再提返興趣班的事, 這樣小朋友不會時時刻刻都這問題, 小朋友會慢慢好一些的, 因為家長只要留意晚上訓覺沒有再發夢, 小朋友訓覺好左, 大人, 小朋友都會開心一些。
同時, 如果小朋友晚上有發夢, 留意一下佢講的話是什麼? 有時小朋友在發夢時的畫像可能係小朋友面對唔到的問題, 留意下或者你會估到小朋友的問題。
過一些時間, 大人小朋友開心的環境下, 可以同小朋友傾下有關興趣班的話題, 但不可以直接問, 如果小朋友不愿意在這話題請不要再談這話語先。可以的話在圖書, 故事時見到有跟小朋友一起玩相關的問題, 跟小朋友討論, 目的係在相似的環境里等小朋友在分享時, 告發你一些小朋友唔鐘意, 自己唔識得解決的問題。
以上這過程可能係要一兩星期, 可能是要二三個月或更長的時間, 父母要有耐性, 聆聽小朋友的說話, 當小朋友講多左, 家長會容易知道問題, 就問題跟小朋友一起解決, 再嘗試返興趣班。

希望以上資料幫到媽媽, 小朋友的問題解決, 開開心心!

大宅

回覆 wmkcnw 的帖子

其實唔係對好多個, 1對2, 有搵佢以前返PLAYGROUP o既miss同佢傾下計, 玩下咁, 佢好鍾意個個miss, 但都只係話唔想咁耐先落堂

大宅

我地而家冇再同佢講要學習, 要返學, 要上堂等等呢d野, 一來好似你咁講, 佢會成日記住, 二來佢開始我地一講關於呢個問題, 佢都唔出聲, 唔理我地! 所以我地都寧願side左個d錢, 都唔要佢再返, 又唔再提呢d事, 佢訓覺係好再, 至少冇發開口夢!
我有嘗試過係佢發惡夢個陣帶令佢講野, 睇下可以知道咩事, 但佢只係不停叫我快d走, 快d離開學校!

好多謝你, 俾左咁多意見, 而家都要慢慢試下唔同o既方法, 佢而家係突然間痴身左好多, 成日都話要一齊, 唔准我地離開.

大宅

回覆 KKbs 的帖子

我地而家冇再同佢講要學習, 要返學, 要上堂等等呢d野, 一來好似你咁講, 佢會成日記住, 二來佢開始我地一講關於呢個問題, 佢都唔出聲, 唔理我地! 所以我地都寧願side左個d錢, 都唔要佢再返, 又唔再提呢d事, 佢訓覺係好再, 至少冇發開口夢!
我有嘗試過係佢發惡夢個陣帶令佢講野, 睇下可以知道咩事, 但佢只係不停叫我快d走, 快d離開學校!

好多謝你, 俾左咁多意見, 而家都要慢慢試下唔同o既方法, 佢而家係突然間痴身左好多, 成日都話要一齊, 唔准我地離開.

複式洋房

我個囡都係 (3歲半多), 最近參加學校攪既興趣班, 本來諗住佢喺咁熟既環境上興趣班, 又有相熟既同學, 以為佢會日日返得好開心, (其實之前學期頭都有返學喊過話好驚, 但過左一排佢都日日返學都好OK), 點知一到暑期班, 佢日日都唔肯返學, 又話返學好驚, 又話要媽味陪, 又話學校玩具唔好玩等等。我都好頭痛, 同你情況差唔多。

大宅

岩岩興趣班個助理話我知, 阿仔之前上堂百厭, 老師罰佢坐係走廊 (個走廊係好多人行來行去, 其他家長行過都會見到的), 唔知係咪因為咁嚇親佢, 我而家都停左冇再去個番, D錢冇左唔緊要LA, 最緊要唔想佢真係嚇怕左以後都唔想再學習!

大家要努力呀! 希望佢地可以解開佢地o既心結, 開開心心學習

男爵府

cathy529 發表於 18-7-25 16:29
岩岩興趣班個助理話我知, 阿仔之前上堂百厭, 老師罰佢坐係走廊 (個走廊係好多人行來行去, 其他家長行過都會 ...

個老師好離譜喎

民房

cathy529 發表於 18-7-25 16:29
岩岩興趣班個助理話我知, 阿仔之前上堂百厭, 老師罰佢坐係走廊 (個走廊係好多人行來行去, 其他家長行過都會 ...

其實最緊要係搵到小朋友唔愿意去的原因, 可以幫到小朋友解決個問題. 而家知道個問題可以幫佢忘記罰坐係走廊, 等佢可以開心上堂。
你可以講故事, 找些故事有相似, 同時比信小朋友知道在唔合適的時候百厭時係唔可以的, 會比人訓係正常的, 等小朋友明白有些時候要守規矩, 比多少少這些信息比小朋友, 等小朋友明白這是正常的, 佢會容易接受。如果想小朋友面對這問題, 家長可以同小朋友一起再去興趣班, 但去上前等小朋友見一下老師, 等老話比佢知問題, 同時話比小朋友知, 你上堂無百厭, 唔會罰佢坐係走廊了. 禁小骨友會好好多。
我只可以禁講上堂百厭, 老師罰佢小朋友咩個個唔同, 有d小朋友接受到, 有些小朋友接受唔到, 我們可以反映一下問題, 等老師知, 但最仲要係小朋友的問題可以解決.

嗯! 嗯 ! 大家要努力呀! 希望佢地可以解開佢地o既心結, 開開心心學習

大宅

[quote]KKbs 發表於 18-7-26 11:37
其實知道原因之後都有安排過MISS同佢傾計, 但阿仔唔太願意, 有一日我專登送阿仔返去(平時係婆婆送), 個MISS唔係好想理阿仔, 完全冇望過阿仔, 遠處見到我地, 已經即刻走入房室, 同我呢位家長都完全零交流, 個日之後我完全明白阿仔點解咁唔想返

複式洋房

回覆樓主

我情況同樓主差不多,我囡3歲半,上左1年芭蕾舞同英文唱遊班,一直都好鐘意上堂,但直到6月跳舞升班,學既深左,有一次仲因爲唔專心,俾老師點名,之後就唔肯上跳舞,一準備入課室就喊,因為咁攪到連英文班都唔肯上,有慢慢同佢傾,佢話好驚老師,而家跳舞都停左,英文入到課室見唔到我就會唔喊,老師都話要鼓勵小朋友多啲,就黎開學啦⋯⋯而家經常話唔返學,好驚
大家都努力(emoji)

大宅

回覆 dorothy623 的帖子

我地都鼓勵佢好多次, 佢都唔肯!!攪到成個暑假就係係屋企HEA左。不過至少佢情緒好番, 冇發惡夢, 我地都算數, 都知冇得急

子爵府

cathy529 發表於 18-7-20 12:24
阿仔4歲, 返左差不多1年Phonic, 一直都返得好好, 佢都返得好開心, 同埋佢英文都進步左好多。但3星期前, 突 ...

我仔都試過,不過唔係興趣班,係搭校車
其實佢k1巳經搭左一年,雖然第二年我地搬左轉左第二架車,佢都仲好鍾意搭校車,我話送佢佢都話唔好
但到臨放暑假,佢突然話唔想搭校車,想我送,仲話搭車喊,我問左好耐佢先肯講,原來校車ee後來安排左一個比較手多多既小朋友同佢坐,所以佢有咁既反應,而家暑假就完,佢都間唔中有講唔想返學,因為好驚又要見到嗰個同學所以我覺得一定有d野發生左....

水晶宮

回覆樓主:

小朋友feel到老師唔鐘意佢,或偏心另1個,佢心靈受傷,好鬼hurt,因從出世備受萬千寵愛的佢未曾試過有這一種被輕視的感覺,佢唔識點面對同處理,這被輕視的感覺傷佢自尊

去圖書館搵呢類畫刷引導佢,又培佢畫畫,將壓力釋放你再加解釋引導吧~

大宅

佢而家係非常缺乏安全感, 冇論去邊到玩都好, 佢都會問我地會係邊, 會唔會等埋佢
有次出街婆婆帶佢去洗手間, 出番黎婆婆行錯左路, 另一邊好黑, 佢就好緊張, 之後見番我就話好驚之後見唔到媽咪, 佢成日都話好驚我地會留低佢自己一個, 就算去玩, 都問到好清楚我地會企係邊到等佢, 佢個視線都一定要望到我地先得, 如果唔係佢寧願唔玩

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

佢幾點瞓幾點起身?

首頁

尾頁

跳至