無諗過原來陀B真係嘔得咁勁

yingsiusiu
|
同老公努力左一排 終於有左bb
本來都好期待陀bb到生bb嘅過程
點知原來陀b係比我想像中辛苦好多
日嘔夜嘔 食咩都嘔 嘔到連野都食唔到
我本身自己都係一個幾為食幾鍾意食野嘅人
而家有左bb 已經咩都唔可以食 重要無胃口食野
啲人話我陀左b之後反而重瘦左
其實我都好擔心bb會唔會因為我咁而唔夠營養...
miko0702
|
yingsiusiu 發表於 18-7-20 13:01

唔會,頭3個月bb唔係靠吸收你既營養而長大的,佢自攜便當的
luv_miyuko
|
個個陀b都係咁,食左唔落格你都吹唔漲,唔到你去擔心,唯有少食多餐,食完唔好即刻訓低,食d酸野開下胃,捱到三個月慢慢會恢復正常,加油。
贏在起跑線
|
醫生話頭三個月輕左係正常
我161cm初初得45kg,依家得43

紫色線
|
我頭四個月都倒瘦 之後直追12kg.
ilikepanda
|
嘩,有這麼嚴重嗎?
我如今第十週,未嘔過。不是曬命,是不是正常?
aidan08
|

其實睇個人體質,有好多人都唔會嘔。我就屬於勁嘔嗰類,第一胎同今胎都嘔到傻......

上胎嘔到五個月,輕咗6磅,醫生話再輕多一磅就要入院吊水。好彩唔洗。

今胎仲衰,又係嘔到五個月,但輕咗13磅,今次真係入咗醫院吊水。主要係驚脫水。我一度非常擔心會嘔足9個月,好彩識停。

我有朋友嘔足9個月,嘔到生嗰朝仲嘔緊。不過應該好少數人會咁,多數三個月會停。

你加油呀!醫生會安慰話其實有嘔個胎會更穩。
freshrose
|
我嘔足4個月,瘦到得返80 磅,之後閞始好好胃口到臨生有110磅,bb 出世有7磅幾,所以唔駛太擔心,有返胃口你就驚自己重得太快
purplerain0348
|
頭三個月會又嘔又無胃口正常,多數踏入3個月後就回復正常,之後更加會胃口大開,食極都唔飽,所以唔使擔心bb唔夠營養,後期反而可能要控制返轉頭添
EstrellaDamm
|
ilikepanda 發表於 18-7-20 14:47
嘩,有這麼嚴重嗎?
我如今第十週,未嘔過。不是曬命,是不是正常?
正常。人人唔同,有人嘔有人唔嘔。我兩胎都冇嘔過。
ilikepanda
|
回覆 EstrellaDamm 的帖子

真的很感恩。
hoimin
|
正常架 唔使擔心 好多同路人 我第一胎嘔到5個月 瘦左20磅 bb出世6磅多
而家第二胎 14wks 仲嘔緊 瘦左15磅
孕吐會停架 當自己唔舒服一排 bb頭3個月都係靠自己吸營養 有胃口先慢慢食返多d 加油呀!
dolphin_
|
我由5週嘔到而家13週 依然每日食咩嘔咩 飲水都嘔 我都輕左6kg 但bb都係正常size 所以不用擔心 但係嘔真係好辛苦只能努力捱下去 唔知幾時先停
haha748494
|
me too!懷孕初期BB系唔需要太多營養,準媽媽唔洗太擔心。
我覺得最好多少食D,要嘔先嘔得出黎,如果嘔黃膽水,個胃更加難頂。
小小郭夫人
|

放心,我陀果陣日嘔夜嘔,阿仔出世都好足磅
hamsterma
|

我見我嫂兩個都嘔到試過有血
musiccisum
|

唔會無營養,我上胎由知道有左到生嗰日都嘔緊
JD930
|
hamsterma 發表於 18-7-21 23:01
我見我嫂兩個都嘔到試過有血

gigi^^
|

嘔左4個幾月 後期先有胃口 開始曾磅
momolonglongb
|
第一胎嘔佐三個月,食乜嘔乜,又無胃口,日日朝早涮牙一定會連黃疸水都嘔埋出黎,宜家陀第二胎無嘔過,胃口仲要好好,兩胎都係女,但兩胎反應都唔同