求助, 返工好辛苦, 冇奶, 有無上奶茶包介紹?

namnamg
|
返工好辛苦, 無時間, 壓力大, 冇奶, 有無上奶茶包介紹? 見到超市有外國牌子的茶包, 有無人飲過, 有無幫助?
mrs_D
|
namnamg 發表於 18-7-20 14:50
返工好辛苦, 無時間, 壓力大, 冇奶, 有無上奶茶包介紹? 見到超市有外國牌子的茶包, 有無人飲過, 有無幫助? ...

fenugreek.
可以試下。

我記得我仲餵奶時,有排又係少左奶。但我飲完紅豆冰後,多左。唔知關唔關事。
spikenard
|
別勉強,奶粉或人奶都不及媽媽的愛,只要媽媽心情好,身體才會好,身體好才夠精神,有力氣笑,寶寶感染媽媽的喜悅心情時飲人奶或奶粉都好胃口

順其自然,喂唔到人奶就轉奶粉
hontari
|
返工好辛苦, 無時間, 壓力大, 冇奶, 有無上奶茶包介紹? 見到超市有外國牌子的茶包, 有無人飲過, 有無幫助? ...

飲多啲水,黑豆茶,鈣思寶都有用
你可以上iherb搵nursing support的茶
我飲過yogi同traditional medicinals嗰隻,都ok

餵人奶,堅定信念好緊要,心中有奶胸中有奶,一句放棄一句轉奶粉啦,講就好容易,所以媽媽要堅持呀,加油
Faseenai
|
太辛苦就唔好勉強,你一樣係好媽媽bb一樣會好健康,你自己舒服開心都好緊要:mother:
Faseenai
|
我之前係極度辛苦咁餵左19個月,好明白個種辛酸。
我覺得食咩飲咩都唔治標,最治本係要心情好多飲水正常食嘢就好夠了
Fatjelly
|
我個B未滿月我已經想放棄,太辛苦了
namnamg
|
回覆 Faseenai 的帖子

係啊, 好辛苦, 工作又忙, 老闆又惡, 做嘢已經好辛苦, 你有冇食甚麼東西幫助上奶?
namnamg
|
回覆 namnamg 的帖子

現在只想BB健健康康, 自己不論如何辛苦, 只要見到小朋友笑就值得了.
SuperChanB
|

之前有post提及呢隻好

但平時每日最少都飲兩碗魚湯 效果好更好

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Faseenai
|
namnamg 發表於 18-7-20 19:51
回覆 Faseenai 的帖子

係啊, 好辛苦, 工作又忙, 老闆又惡, 做嘢已經好辛苦, 你有冇食甚麼東西幫助上奶? ...

無呀,係成日肚餓好大食同飲超多水。
外國媽媽興食lactation cookies, 我無整,你可以search下

moma1023
|

我用過隻Organic Mother milk, 粉紅色packing 茶包,citysuper marketplace 360 等外國貨超市有賣。
另外帶炒米茶返公司當水飲,夜晚的湯煲多D,第二日帶返公司飲,冇就鴻x堂都頂住先。 努力呀
tsung
|
Faseenai 發表於 18-7-20 15:28
我之前係極度辛苦咁餵左19個月,好明白個種辛酸。
我覺得食咩飲咩都唔治標,最治本係要心情好多飲水正常食 ...

hellohellojenny
|
要食多d飯,飲多d水
我飲黑豆茶同米奶

pomanlife
|

自己炒黑豆帶返工焗水飲啦!慳錢有效,再多多啲奶和豆漿
sumchanma
|
多瞓覺,多食飯,多飲黑荳漿,多食豬手,當年對我好月用
小滴兔兔
|
我餵緊第14.5個月,飲緊pukxa 茶包,捱過6個月後轉固就會輕鬆好多,加油(emoji)(emoji)
birdbird
|
namnamg 發表於 18-7-20 19:53
回覆 namnamg 的帖子

現在只想BB健健康康, 自己不論如何辛苦, 只要見到小朋友笑就值得了. ...

食奶粉的bb 都可以好健康。 但媽媽有壓力, 反而影响bb 健康成長
米米子
|
mrs_D 發表於 18-7-20 15:02
fenugreek.
可以試下。

如果小朋友無g6pd呢隻真係幫到手飲多啲湯,水,食多啲白飯,重有心情好唔好甘大壓力!另外豬手同生蠔都係好幫手