其實住珀麗灣既JM心態係點...

BBQBBKill
|
有朋友住果邊就話其實唔係返工放工時間既船冇乜人搭
反而大部份人搭車
但網上面見到好多人就話冇左船好唔方便
仲話要政府補貼

如果佢用加多d車黎代替船唔係仲方便仲環保咩?
brindlewin
|
BBQBBKill 發表於 18-7-20 15:10
反而大部份人搭車
但網上面見到好多人就話冇左船好唔方 ...

條橋一封屋企都返唔到,地鐵又唔到,船又冇......

我支持馬灣渡輪合法化(人家以前就是漁村街渡),但反對津貼柏麗灣,佢地應該自付盈虧。
BBQBBKill
|
brindlewin 發表於 18-7-20 15:17
條橋一封屋企都返唔到,地鐵又唔到,船又冇......

我支持馬灣渡輪合法化(人家以前就是漁村街渡),但反對 ...
咁都係嘅,冇理由要小市民補貼架嘛
kolher
|
雖然我唔係住馬灣,但既然發展時條款係提供埋渡輪,和水陸交通,就應該遵守,你可以同居民協議,但不能一刀切減小班次!
sheetajeff
|
其實住得果度,應該諗過交通問題架
namc
|
其實住個度預左交通係麻煩架
南丁媽咪
|
反而大部份人搭車

我就住過個度,都仲有不少鄰居住
交通係一大問題,所以我搬左

你可能唔知入面環境運作所以咁講啦。

車一路減少,車費一路加...船又一路減....
的士都唔係成日有架,call都未必有

你話用車代船?問題係珀客唔肯加車,仲減車

重點,好多人買時,發展商唔係咁講架,聽聞以前shuttle 幾蚊雞,依家加到十蚊

如果活動範圍只係荃灣葵芳青衣,都算方便

Sumyeema1
|
反而大部份人搭車

好似係又 cut 船又cut車。
tsung
|
namc 發表於 18-7-20 16:09
其實住個度預左交通係麻煩架

廷廷媽
|
珀麗灣全部係私人發展商? 交通係私人公司管理自付盈虧? 咁冇理由要政府津貼比地產公司喎....
good_pig
|
sheetajeff 發表於 18-7-20 16:07
其實住得果度,應該諗過交通問題架

之前有住民話飛機嘈,其實唔係一路都有飛機聲

而之前有車有船的
gloriamimi
|
廷廷媽 發表於 18-7-20 16:27
珀麗灣全部係私人發展商? 交通係私人公司管理自付盈虧? 咁冇理由要政府津貼比地產公司喎.... ...

同意呀!其实樓價較平,已反影到啦!
T.Tra
|
無論點講, 都無理由要政府補貼啦!!
ngwong2
|
地產商和香港政府都是不可信!!!
OforOsaka
|
南丁媽咪 發表於 18-7-20 16:17
我就住過個度,都仲有不少鄰居住
交通係一大問題,所以我搬左

發展商當年要賣樓、有補貼。

賣曬樓仲邊會理你
cattz288
|
反而大部份人搭車

點解要政府補貼?搬得去住就要計晒數喇! 又唔係偏遠地區!
yucl_hk
|
都無理由要政府補貼啦!!

樓價升又唔分番d比政府

ㄧ向係飛機航道, 入去住又話嘈
jaycee_mami
|
你買之前都預左交通隔涉, 樓價反映一切!

無理由要政府補貼, 業主同私人發展商慢慢傾掂佢吧!
mydearson
|
yucl_hk 發表於 18-7-20 18:25
都無理由要政府補貼啦!!

樓價升又唔分番d比政府

非常同意
WWT1234
|
反而大部份人搭車

相信船,主要服務對象係啲養犬隻嘅住客,原因係犬隻應該唔俾上車。
大佬,一落街就要有一大隻船等您同您「屋企人」?!咁嘅服務當然要番相同價錢啦。您估真係住X麗養番狗。
又要高質服務,又唔俾人加價又唔俾人減班次,佢哋應該搵保良局承接海、陸路嘅客運服務。

老實講,
當初如果發展商有承諾提供相關服務,佢哋就應該自己同發展商傾掂佢。
如果當初發展商冇承諾到永久提供優質服務,而佢哋都照搬入去住,真係冇理由,要我哋納稅人啲錢幫佢哋喎。