醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔識講果D 叫咩產品,所以標題有D 複雜有D 產品係俾老人家帶住係身,仔女用APP 可以睇到佢去左邊,特別係俾D 有認知障礙既長者用,有無人用過呀?偏差大唔大?同埋有無delay ?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

長者有冇用智能電話?可以喺智能電話度set。
但係如果長者冇帶電話就
不要從別人的嘴裡去認識我

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有用過淘寶貨, 係鎖匙扣款, 定位可以設定長短時間, 一般十分鐘update 一次位置, 有需要可以設定到一分鐘一次. 唔算好準, 室外空曠地方就好D, 市區高樓大廈多誤差都幾大, 有時超過半公里; 但大致可以知佢行過路線.

用中移動最平既儲值咭, 開通數據就得, 因為用好少數據, 無需要另外買數據plan.

但因為長者係獨居, 佢唔係好知點插過差電用左幾個月個差電位就插到變形再差唔到電, 之後就冇再用.

水晶宮

clpapa 發表於 18-7-20 23:20
有用過淘寶貨, 係鎖匙扣款, 定位可以設定長短時間, 一般十分鐘update 一次位置, 有需要可以設定到一分鐘一 ...

請問有無link 可以睇下

天空之城, 快樂之地

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

去淘寶搜尋老人定位器 便可。 之前個連結已過期

水晶宮

clpapa 發表於 18-7-21 12:09
去淘寶搜尋老人定位器 便可。 之前個連結已過期

明白, 謝謝
天空之城, 快樂之地

大宅

芝士王 發表於 18-7-20 17:19
唔識講果D 叫咩產品,所以標題有D 複雜有D 產品係俾老人家帶住係身,仔女用APP 可以睇到佢去左邊 ...
我有用呢個http://ibao.hk,DELAY 同偏差都無乜,用呢個係因為屋企人唔識用smart phone,同埋佢無網絡都追踪到,所以先揀佢

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

亞豬媽媽 發表於 18-7-24 00:06
我有用呢個http://ibao.hk,DELAY 同偏差都無乜,用呢個係因為屋企人唔識用smart phone,同埋佢無網絡都追 ...

咦,唔錯喎

大宅

crystal媽咪 發表於 18-7-20 17:41
長者有冇用智能電話?可以喺智能電話度set。
但係如果長者冇帶電話就
...
就係無…

大宅

clpapa 發表於 18-7-20 23:20
有用過淘寶貨, 係鎖匙扣款, 定位可以設定長短時間, 一般十分鐘update 一次位置, 有需要可以設定到一分鐘一 ...
大概知佢去左邊都好過無,不過誤差半公里都好多喎

大宅

亞豬媽媽 發表於 18-7-24 00:06
我有用呢個http://ibao.hk,DELAY 同偏差都無乜,用呢個係因為屋企人唔識用smart phone,同埋佢無網絡都追 ...
呢個幾好喎TKS

版主

芝士王 發表於 18-7-24 16:47
大概知佢去左邊都好過無,不過誤差半公里都好多喎

喺呀! 個長者住華富邨, 返到屋企, 定位話佢喺華貴. 同埋個apps 有幾個不同地圖, 唔同地圖定出來都有出入.

我估呢D都係要接受既誤差, 始終衛星, 手機基站, wifi router IP 都會受好多因素影響定位.

子爵府

回覆樓主

請問如果老人家有smart phone可以裝咩apps?

侯爵府

粒粒芝士 發表於 18-8-10 14:57
請問如果老人家有smart phone可以裝咩apps?

用呢個。 Android 同 iPhone 版都有。

經驗係就算只開數據的話,誤差係少於20米. 但係記住電話不可以開省電模式。

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

芝士王 發表於 18-7-20 17:19
唔識講果D 叫咩產品,所以標題有D 複雜有D 產品係俾老人家帶住係身,仔女用APP 可以睇到佢去左邊 ...

隨身寶。要平安鐘果度加電話加名我哋先可以叫中心幫忙搵長者同安裝app
我女2001年1月8日QE出世  

首頁

尾頁

跳至