覺得好熱氣

nicolayan
|
請問我而家10w,又生唇瘡,又好似扁桃腺發炎,覺得好熱氣,可以食D咩或者飲D咩可以清熱氣?
BabyCiu
|
飲多D檸檬水,可以加埋鹽落去。飲埋康鈣C
hamsterma
|
nicolayan 發表於 18-7-20 20:08
請問我而家10w,又生唇瘡,又好似扁桃腺發炎,覺得好熱氣,可以食D咩或者飲D咩可以清熱氣?
...

試下飲鹽水,但唔好太鹹,鹽水可以消炎
nicolayan
|
多謝你地,等我試下先...
haha748494
|
飲多D水,可以咸金桔水。如果唔見好轉,最好睇中醫調理下。
kmbb519
|
我呢排食得炸野多, 又薯片, 尋晚終於喉龍痛 即刻整檸檬鹽水飲 (沖到好咸) 跟住 再喪飲水, 今日好返好多呀, 你都試下, 喪隊水
nicolayan
|
kmbb519 發表於 18-7-21 15:48
我呢排食得炸野多, 又薯片, 尋晚終於喉龍痛 即刻整檸檬鹽水飲 (沖到好咸) 跟住 再喪飲水, ...

可以食炸野薯片架?我而家食咩屋企人都話唔得
kmbb519
|
nicolayan 發表於 18-7-21 16:05
可以食炸野薯片架?我而家食咩屋企人都話唔得

我剩係驚有菌的野咋 (軟雪糕, 生野) 炸野唔好食係因為無得清熱氣, 喉龍痛 熱氣 果陣自己辛苦囉
nicolayan
|
haha748494 發表於 18-7-21 15:42
飲多D水,可以咸金桔水。如果唔見好轉,最好睇中醫調理下。

我都諗住睇下中醫,但又好怕啲藥材味
nicolayan
|
kmbb519 發表於 18-7-21 17:18
我剩係驚有菌的野咋 (軟雪糕, 生野) 炸野唔好食係因為無得清熱氣, 喉龍痛 熱氣 果陣自己辛苦囉 ...

雪糕,生野我都冇食,但今日係街買左杯鮮榨果汁,啲腸胃就唔舒服,囉囉攣咁
GCHK
|
飲多D水,盡量少食熱氣嘢
kmbb519
|
nicolayan 發表於 18-7-21 17:31
雪糕,生野我都冇食,但今日係街買左杯鮮榨果汁,啲腸胃就唔舒服,囉囉攣咁
...

街果 d 鮮炸果汁都易有菌呀, 免得過都唔好飲, 果個機唔係好衛生咁