懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

而家係間細公司工作,工作了二年半,全team只有我和另一位同事,我自己或公司都冇預我會大肚和放產假。

一向老闆們(一對外國夫婦)都待我們很好,常常説大家是一家人。其實我expect 一句恭喜或take care, 但他們一路都冇反應,我話放sick leave 去抽胎水也不聞不問,是不是他們十分介意?懷孕15 weeks 我告了4次sl, 也是去看醫生,是太多了嗎?

其實可能是自己受hormones 影響想多了,也希望大家給我分享其他上司老闆的反應。

洋房

siubear718 發表於 18-7-21 00:14
而家係間細公司工作,工作了二年半,全team只有我和另一位同事,我自己或公司都冇預我會大肚和放產假。

一 ...

咁開心的事當面講仲好

大宅

回覆樓主

其實我自己都好shock, 因為意外懷孕。當我通知 他們時,他們on business trip. 現在又有complications, 自己都唔覺開心,但覺得應該有一句關心,尤其老闆平常對人好nice,又對我好好的。

大宅

回覆樓主:

可能我有一點不知怎去面對這次懷孕,因為我已高齡(3x 近40),也有一對快十歳的龍鳳胎,常常驚俾人笑而家從頭再開始,到現在還未告訴6299,所以也沒有當面跟boss 説, 只是告訴一些很close 嘅friends。希望baby穩定點後我會開心一點(emoji)

已刪除用户

回覆樓主

男爵府

回覆樓主

一般鬼佬上司都係”family comes first”, 我估咁啱忙緊睇咗你email就略過。我覺得開心事應該面對面講。

大宅

回覆 siubear718 的帖子

唔駛介意喇, 你公司起碼有人跟你D野, 我公司得我一個文職, 我放產假, 老闆要跟埋我D野仲要叫另外個SALES 幫手都唔知攪唔攪得掂, 老闆可能忙+煩惱緊姐, 開開心心生個開心BB會易湊D.

複式洋房

siubear718 發表於 18-7-21 00:38
可能我有一點不知怎去面對這次懷孕,因為我已高齡(3x 近40),也有一對快十歳的龍鳳胎,常常驚俾人笑而家 ...

唔好想太多,開開心心迎接小天使既來臨。

珍珠宮

回覆樓主:

多多少少個心可能會唔舒服囉,不過唔需要介懷。我覺得當面講會比較好。

複式洋房

回覆樓主:

想多了,不用介意,產檢sl 都是正常,佢地又無出聲講咩。而且只是打工,無必要理會佢地點諗

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

唔洗理其他人應該講D咩嘢,自己好好養胎就OK喇。

洋房

siubear718 發表於 18-7-21 00:38
可能我有一點不知怎去面對這次懷孕,因為我已高齡(3x 近40),也有一對快十歳的龍鳳胎,常常驚俾人笑而家 ...

雖然係高齡,不過有bb都係天賜,我身邊都有人相隔十幾年先有第二胎,生完出黎都好開心,唔好諗太多,呢啲係開心事黎架

大宅

回覆樓主

謝謝大家。不會再亂想,BB係上天的禮物,不用理他人想什麼,只希望BB健康出世。

別墅

一 ...

怎解唔當面交醫生紙講或是電話講再交醫生紙公司?感覺吾尊重老板

男爵府

回覆樓主

直接講句,人哋無必要為你高興,無期望就唔會有失望

子爵府

回覆樓主:

唔使介意,我當初亦係意外懷孕,同上司講嗰陣佢都冇恭喜我,只係好驚訝,我又唔介意,因為第1胎自己都唔知點,唔恭喜我反而感覺好d

伯爵府

一 ...

唔使介意,我嗰陣都係無

大宅

一 ...

我奶奶好錫我..
但我剛有左佢都無嘜反應..好冷淡..
令我好失望..
但到我4個月佢就開始幫我打點好多野..
好關心我..
奶奶有講過唔知我點唸之前唔敢問我太多..
我朋友都係..過左4個月先開始熱情起黎..
可能佢地怕我會緊張阿..

大宅

回覆 rinko_wing 的帖子

你奶奶好好呀~ 可能唔想過度關心變成壓力

首頁

尾頁

跳至