自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

或冇打算立即走...會唔會SEND CV試下行情....人工幅度咁呢?

禁止訪問

回覆樓主:

寶石宮

2023年兔年勳章

油麥麥 發表於 18-7-21 10:13
騎牛搵馬

x2

伯爵府

回覆樓主:

係轉工……才會寄,無咁多時間,心情試行情/人工水平。係咪試了,如果反應差,就安心做現職。

初初寄會set高D,睇下反應,調整下個要求人工。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bbkq 發表於 18-7-21 13:12
係轉工……才會寄,無咁多時間,心情試行情/人工水平。係咪試了,如果反應差,就安心做現職。

初初寄會set ...

而家份工有少少雞肋,慣常嘅年中花紅又冇左,但我唔知出面乜嘢環境,有急切要走又未係...咁點好呢?

珊瑚宮

回覆樓主:

send CV 試吓先,但唔會提供現職公司名,只講行業與規模

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

bbkq 發表於 18-7-21 13:12

初初寄會set ...

不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

bing-jing 發表於 18-7-21 14:04
send CV 試吓先,但唔會提供現職公司名,只講行業與規模

我小企咋,可能唔寫品牌同公司名又冇人識wo

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

通常我會在cv上用一兩句介紹自己間公司(除非勁到人人都識果d)

寶石宮

Charlotte_mom 發表於 18-7-21 14:23
通常我會在cv上用一兩句介紹自己間公司(除非勁到人人都識果d)

我呢份唔係,上一份就產品人人識,但寫公司英文名都唔係人人識,我會加埋中文

珊瑚宮

回覆樓主:

如果仲做緊,我唔會寫係邊間,世界好細,免麻煩

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

想轉既會send 始終要試吓水温麻
不過而家好多都冇雙糧 花紅呢啲啦

珍珠宮

回覆樓主

其實去jobsdb search 下已經知道大約時價,不用sent cv

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Cateye8888 發表於 18-7-21 17:21
其實去jobsdb search 下已經知道大約時價,不用sent cv

唔得。例如一個祕書位,唔過萬又有,年薪百萬又有,個range太大

寶石宮

Charlotte_mom 發表於 18-7-21 17:53
唔得。例如一個祕書位,唔過萬又有,年薪百萬又有,個range太大

我睇埋salary index 都好闊下

寶石宮

TMC3012 發表於 18-7-21 17:04
想轉既會send 始終要試吓水温麻
不過而家好多都冇雙糧 花紅呢啲啦

話有花紅,到時出幾多又冇人知

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 18-7-21 17:53

咁就睇下你要去大公司定上市公司定細公司
亦睇有無大學畢業

Jobs db有寫requirement係JD度,有些工會寫價錢-example $20000-$25000 x13 months,咁你就睇下自己Match唔match佢地要求,越match得多就越高

別墅

good_pig 發表於 18-7-21 01:04
或冇打算立即走...會唔會SEND CV試下行情....人工幅度咁呢?

會send 既然都話雞肋 仲係到磨有咩意思呢?

寶石宮

shanshan子 發表於 18-7-21 18:04
會send 既然都話雞肋 仲係到磨有咩意思呢?

雞肋就係食之無味 棄之可惜嘛

王國長老

Cateye8888 發表於 18-7-21 18:01
咁就睇下你要去大公司定上市公司定細公司
亦睇有無大學畢業

試過有d工,岩晒要求但見都無得見,但佢又不停繼續請同一個位
除左俾唔到我個價我真係唸唔到原因

又試過有d工,同我好match但寫晒出黎人工高得超乎想像,真係唔敢apply,怕伏

首頁

尾頁

跳至