自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主

其實好簡單無諗咁多咩試唔試水溫,想走就搵工,聯絡 agent, 好過而家咪走,無好 offer 就焗留,打份工為錢姐,無咁多野諗的

「試下水溫」試多兩次 agent 都唔想幫你,覺得混吉啦

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

nsychristy 發表於 18-7-22 20:53
其實好簡單無諗咁多咩試唔試水溫,想走就搵工,聯絡 agent, 好過而家咪走,無好 offer 就焗留,打份工為錢 ...

呢d都算係試水溫嘅

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

siuying705 發表於 18-7-22 20:50
係囉
都唔明點解講到40歲就退休咁
仲要做多廿年喎最少

我又冇幾層樓收租,40歲而家仲有排做呀

珍珠宮

good_pig 發表於 18-7-22 21:38
呢d都算係試水溫嘅

但你真心要走唔會無更好的 offer 嘛,keep 住搵總會有,我上份工兩個月 notice, 辭左職先開始搵,個零月就有了,仲要好過本來份工好多,雖然辭左職先搵係件心理上很磨人的事。

王國會長

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 大廚勳章 王國會長 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 笑得好勳章

good_pig 發表於 18-7-22 01:06
你幾歲...我就40

話而家好差...又未算...我仲加左人工添

咁老實講如果你呢個位坐左好耐
你覺得可以跳出去升一級既話
加三成都未必無可能
有市就有價
但,豆得個份人工,
一定要還

寶石宮

nsychristy 發表於 18-7-22 22:15
但你真心要走唔會無更好的 offer 嘛,keep 住搵總會有,我上份工兩個月 notice, 辭左職先開始搵,個零月就 ...

辭左職...係磨人好多

但而家有份工..就唔可以密集性咁見工

寶石宮

island811 發表於 18-7-22 22:26
咁老實講如果你呢個位坐左好耐
你覺得可以跳出去升一級既話
加三成都未必無可能

我而家都唔知上一級可以多幾多

珍珠宮

good_pig 發表於 18-7-22 22:46
辭左職...係磨人好多

如果係點都會走,出面又一定有好一點的工,都只係兩三個月既問題,我會話知佢的,我都要走咯

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

good_pig 發表於 18-7-22 22:46
辭左職...係磨人好多

可考慮搵agent,問左真係適合至去見,可減少請假,或者放風問朋友有無介紹

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

回覆樓主

唔係必須轉工
會set高啲要求
急轉就將就一下

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 18-7-22 22:49
可考慮搵agent,問左真係適合至去見,可減少請假,或者放風問朋友有無介紹
...

不是太 junior 經 agent 搵 d 工正好多

男爵府

good_pig 發表於 18-7-22 01:06
你幾歲...我就40

話而家好差...又未算...我仲加左人工添

我4X,我係有加工人的,但車費路途遙遠加加埋埋,已經差過之前了。

我都後悔中,但已經返吾到轉頭,唯有頂著上。

我轉左尼份工,搞到自己好大壓力,每晚收工搭車時就喊⋯⋯

所以我好想忠告樓主,想清想楚⋯⋯吾好有工轉就一定是好事。

寶石宮

甘道夫 發表於 18-7-22 23:12
我4X,我係有加工人的,但車費路途遙遠加加埋埋,已經差過之前了。

我都後悔中,但已經返吾到轉頭,唯有 ...

咁你叫價高左...可以再轉丫

寶石宮

nsychristy 發表於 18-7-22 22:48
如果係點都會走,出面又一定有好一點的工,都只係兩三個月既問題,我會話知佢的,我都要走咯
...

出面又一定有好一點的工<--呢點我唔敢SURE...所以點解話要試水

寶石宮

Charlotte_mom 發表於 18-7-22 22:49
...

我估我D朋友都冇行家架啦....agent都會搵丫..

侯爵府

good_pig 發表於 18-7-22 23:32
出面又一定有好一點的工

咁其實吾算試水、係搵吾搵到既問題、搵到人工高三成、福利好、假期好、車程近、九成都會走吧
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

nsychristy 發表於 18-7-22 22:59
不是太 junior 經 agent 搵 d 工正好多

有料到嘅求職者,agent會認真好多

寶石宮

SaBB 發表於 18-7-22 23:37
咁其實吾算試水、係搵吾搵到既問題、搵到人工高三成、福利好、假期好、車程近、九成都會走吧
...

因為我而家車程好近...再近過又有D難..不過都會放完假就出擊了

寶石宮

Charlotte_mom 發表於 18-7-22 23:38
有料到嘅求職者,agent會認真好多

之前有一個搵過我..不過果時公司又冇乜野..冇走到

侯爵府

good_pig 發表於 18-7-23 00:53
因為我而家車程好近...再近過又有D難..不過都會放完假就出擊了

吾冼再近d , 車程半小時內已經ok, 睇工作量之餘、睇人工+福利及假期。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

首頁

尾頁

跳至