自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主

我覺得轉工好煩⋯⋯見工面試關卡重重,試過見一份工,用左一整個下午,見幾個人之後又考哩様又考嗰樣,見完嗰一刻見暈有虛脫的感覺。

之後去到新環境,又煩⋯⋯重新適應新環境新同事新系統⋯⋯乜嘢都要重新開始!

加上我開始老喇,什麼適應能力、學習能力,完全不復當年,所以我依家都好後悔!

樓主,如現任公司並不太差的話,想清楚先呀,我呢個人板正好给你作參考。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

甘道夫 發表於 18-7-22 00:43
我覺得轉工好煩⋯⋯見工面試關卡重重,試過見一份工,用左一整個下午,見幾個人之後又考哩様又考嗰樣,見完 ...

你幾歲...我就40

話而家好差...又未算...我仲加左人工添

今日舊同事講起...問我轉唔轉....但又遠好多咁..
而家返工計埋行...35分鐘左右

轉左就起碼要60分鐘....我估要人工多3成先值得...人地都唔知會唔會出呢個數

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 18-7-21 23:32
試過有d工,岩晒要求但見都無得見,但佢又不停繼續請同一個位
除左俾唔到我個價我真係唸唔到原因
...
我會覺得係玩人/無心請人/儲人資料嘅工

想起少少類似往事,記得中七暑假,去招聘會,講到明係即場面試嘅,有份工好正,文職,人工可接受,人地比申請表我填,份表又超詳細,幾頁,多人申請到排長龍交表,交完表後佢地用個箱儲申請表,叫人返去等消息,之後奇怪嘅事發生啦,勁多所為暑期工中介公司打比我同埋有份申請該份暑期工嘅朋友,話有暑期工介紹,每個月有3k-4k, 問佢實數幾多又答吳出,咁諗住博下啦,去見工,見工人話要sell客,sell吳到客都有底薪4k, 試用期兩日,但試用期後佢反口話sell吳到客無底薪

除左暑期工中介外,仲有好多美容院打黎叫我們做facial,咁就可以精神啲見工,仲有好多學店打黎叫我們報課程......後來上到大學,同教授bbq果陣,我講返依啲事,教授話好大機會當日招聘會果份工係扮請人,實際上係儲左我們資料賣比人

珍珠宮

good_pig 發表於 18-7-22 01:06
你幾歲...我就40

話而家好差...又未算...我仲加左人工添
你就40??

一直以為你就30

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Angel_Rose 發表於 18-7-22 01:23
你就40??

一直以為你就30

老豬了.....如果你係我的CASE....走定唔走?

珍珠宮

good_pig 發表於 18-7-22 01:32
搵到更好的就走,未搵到就做住先

寶石宮

Angel_Rose 發表於 18-7-22 01:39
搵到更好的就走,未搵到就做住先

有個舊同事介紹一份,但遠,我估車程要1個鐘多dd...
工作類型又似...

而家果份就係唔知有冇花紅派,如果冇,變相減人工 :(

珍珠宮

good_pig 發表於 18-7-22 01:41
工作類型又似...
吳想遠就吳好舊同事果份了

花紅正路幾時派?搵定工,拎完花紅就返新工

珍珠宮

bing-jing 發表於 18-7-21 14:04
send CV 試吓先,但唔會提供現職公司名,只講行業與規模

咁應該冇回音。

珊瑚宮

大姑娘 發表於 18-7-22 03:55
咁應該冇回音。

唔一定的,我有叫過人嚟見 ,自己亦有比人揾過, 呢d 情況,係睇牌面邊樣重要d, 吃香d

男爵府

good_pig 發表於 18-7-21 01:04
或冇打算立即走...會唔會SEND CV試下行情....人工幅度咁呢?

唔會send cv, 但係agent 周不時都會打電話介紹吓工,都大概知道行情

寶石宮

JAlove 發表於 18-7-22 06:57
唔會send cv, 但係agent 周不時都會打電話介紹吓工,都大概知道行情

agent半年冇揾我啦

寶石宮

Angel_Rose 發表於 18-7-22 01:53
吳想遠就吳好舊同事果份了

花紅正路幾時派?搵定工,拎完花紅就返新工

年中果次冇左,要去到cny 但如果冇就好蝕了

珍珠宮

畀面勳章

我覺得轉工好煩⋯⋯見工面試關卡重重,試過見一份工,用左一整個下午,見幾個人之後又考哩様又考嗰樣,見完 ...
我完全明白

珍珠宮

畀面勳章

good_pig 發表於 18-7-22 01:32
就40 重諗轉工,好有柏力。
我 3 尾都好怕轉工揾工了

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

油麥麥 發表於 18-7-21 10:13
騎牛搵馬

寶石宮

starrymama 發表於 18-7-22 12:13
就40 重諗轉工,好有柏力。
我 3 尾都好怕轉工揾工了

由畢業到而家都未夠廿年...仲有廿幾年要做WO
都未夠一半的打工時光

大宅

我都有同感

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

good_pig 發表於 18-7-22 01:41
工作類型又似...

呢d又係老土位
我上份工bonus 6位數,轉工時都預左新工唔會有,所以直接問bonus幾多,佢話呢度約一個月,我咪將上份年薪除13咁開
無理由蝕錢轉工丫

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

good_pig 發表於 18-7-22 13:06
由畢業到而家都未夠廿年...仲有廿幾年要做WO
都未夠一半的打工時光

我轉呢份時,4字頭
擔唔擔心?擔心啊!幾廿歲人你估轉工好好玩?又怕蝕,又怕伏。公司對我有要求時我對份工都有要求
但上一份做到扎醒訓唔返,我唔可以再繼續,只能搏

首頁

尾頁

跳至