膊頭拉傷了?

banki00
|

唔知係咪拎得重嘢多,或者是左手揸鑊,左肩越來越痛,痛咗一個月都有,舉起手都無力,但右邊又無事,(平時右手拎重嘢多D),咁應該睇咩醫生啱?

因無工作,想睇政府,但我覺得政府都係開panadol 給我算。

又想問下搽咩藥油或藥貼有用?thanks
crystal媽咪
|
banki00 發表於 18-7-21 06:51
唔知係咪拎得重嘢多,左肩越來越痛,痛咗一個月都有,舉起手都無力,但右邊又無事,(平時右手拎重嘢多D), ...

我搽骨骼靈
saming999
|
係咪關節位?我就食Celecoxib capsule 200mg。去藥房買的,40蚊一排,消炎止痛,我有機會就睇鐵打,個鐵打師傅话我係網球手囉。
jaycee_mami
|
唔知係咪拎得重嘢多,或者是左手揸鑊,左肩越來越痛,痛咗一個月都有,舉起手都無力,但右邊又無事,(平時 ...

我有次腰劇痛, 痛到行到一步一拐個隻, 政府醫生無開panadol, 只開喜療妥給我.

ngwong2
|
唔知係咪拎得重嘢多,或者是左手揸鑊,左肩越來越痛,痛咗一個月都有,舉起手都無力,但右邊又無事,(平時 ...

睇針灸.幾有效.同埋要自己拉根好好多.但要時間.
72leelily
|
jaycee_mami 發表於 18-7-21 07:47
我有次腰劇痛, 痛到行到一步一拐個隻, 政府醫生無開panadol, 只開喜療妥給我.

...

最後點先好番?
tsung
|
jaycee_mami 發表於 18-7-21 07:47

...

喜療妥冇乜用
jaycee_mami
|
72leelily 發表於 18-7-21 08:27
最後點先好番?

敷熱毛巾, 連續敷兩個星期!

敷熱毛巾最有效, 然後睡前再塗一些消炎按摩膏 (不用問牌字, 因為隻隻都差不多), 然後再用風筒吹一陣.

72leelily
|
jaycee_mami 發表於 18-7-21 09:07
敷熱毛巾, 連續敷兩個星期!

謝解答
照計用暖水袋都得
昨日起床無端端痛到彎不到腰
着褲有困難行路要就住
去了跌打話發炎
今日再去
我估睇急症都是消炎葯打發我走
私家多支青冬膏之類
jaycee_mami
|
72leelily 發表於 18-7-21 09:16
謝解答
照計用暖水袋都得
昨日起床無端端痛到彎不到腰

敷熱毛巾比用暖水袋更好, 因為毛巾更貼身, 直接撻落去可舒緩肌肉和神經.

Poyau
|
tsung 發表於 18-7-21 08:32
喜療妥冇乜用