【拒做樓奴】兩公婆寧願使$38萬,7個月環遊世界

vanfersen
|
今日香港,即使是對着年青人,很多人也會建議他們少去旅行,儲多個錢買樓;年過三十的,甚或已要為退休作好打算。但對於剛去完223日環遊世界之旅的夫婦Alvin及Isabel來說,儲蓄買樓等退休,並非他們人生的唯一選擇,反而覺得世界很大,應該及早出去看一看。

Alvin與Isabel,兩人皆三十來歲,工作了十多年,幾年前同因運動而有腳患,Isabel更動過手術,兩人頓感健康有隨時遠離的可能。「見過有些人捱了一世,儲了很多錢,但當退休之後,很快便沒有足夠健康給他們玩樂,所以想盡早做想做的事。」

勇氣可嘉
Wingwingm
|

得38萬點做樓奴

aaaiqc
|
呢d應該係有父幹啦⋯⋯
馬爾太
|
38萬車位都買唔到,點做樓奴?
Myluckybaby
|
vanfersen 發表於 18-7-21 09:14
今日香港,即使是對着年青人,很多人也會建議他們少去旅行,儲多個錢買樓;年過三十的,甚或已要為退休作好 ...

我識一對夫婦,雙方都是獨子獨女,一結婚就疊埋心水租樓住,無打算買樓。他們的理據是若干年後雙方父母回歸天國,他們已坐擁兩層過千尺的樓,用不著自己做樓奴。
brindlewin
|
今日香港,即使是對着年青人,很多人也會建議他們少去旅行,儲多個錢買樓;年過三十的,甚或已要為退休作好 ...

遞咗紙申請公屋,咪後顧無憂。

我從來唔反對年輕人外遊去看世界,不過只識購物享受,咁效果就自然折扣,但肯出門比不出門好,現實世界令人明白想過心目中嘅生活水平就要努力工作。
大力大力
|
應該不只三十八萬,還有兩人7個月的收入~

每個人都可以決定自己的前途,绝不可一概而論 ,真係到他們死那一天, 才能評論他們今天的決定是否正確~
綿花雞
|
正確做法
不過最好就住埋公屋再去環遊世界
我絕對唔讚成用幾百萬買間垃圾樓
taiwoon
|
馬爾太 發表於 18-7-21 09:18
38萬車位都買唔到,點做樓奴?

唔無寫佢地身家得38萬
係7個月用38萬去旅遊
大力大力
|
Myluckybaby 發表於 18-7-21 09:23
我識一對夫婦,雙方都是獨子獨女,一結婚就疊埋心水租樓住,無打算買樓。他們的理據是若干年後雙方父母回 ...

這些人心態要不得 ,即是等父母過身分身家~

如果父母九十歲都唔死,真係等到頸都長~
goat
|
去七個月旅行兩個人只係用左38萬,好慳啦
CACACAROL
|
個人選擇,沒問題
brindlewin
|
aaaiqc 發表於 18-7-21 09:17
呢d應該係有父幹啦⋯⋯

2人耗38萬儲蓄去223日,一定非豪遊,不止考體力毅力,最重要係已經年逾30的心理關頭。
KateC2012
|
我識一對夫婦,雙方都是獨子獨女,一結婚就疊埋心水租樓住,無打算買樓。他們的理據是若干年後雙方父母回 ...

咁如果係呢個情況,我都未必買樓呀
Moonlight819
|

即好像望父母早日歸天,可能他們歸天父母也未..
72leelily
|
Moonlight819 發表於 18-7-21 09:31
即好像望父母早日歸天,可能他們歸天父母也未..

如果我唔買樓都咁答
杜絕班人不斷追問幾時買
ngwong2
|

sweet__heart
|

我朋友都係咁諗,兩公婆都係獨生仔女,本身外國回流,中產家庭,不過佢有一個仔,講到第日佢地死鬼哂,佢個仔可以獨享所有身家,所以佢唔擔心個仔第日揾唔揾到錢
chingmon
|
2個30多歳人吾番工用38萬窮遊223天?
宜家香港個個小朋友無論住邊、屋企有無錢都經常去旅行,香港人的收入的確比其他國家高,細細個已去過好多地方。
bks2014
|
大力大力 發表於 18-7-21 09:26

這些人心態要不得 ,即是等父母過身分身家~

我諗起查理斯皇子、 他做儲君有六十年吧?