7月知道懷孕,要到9月才見到醫生。

ilikepanda
|
各位準媽媽:
我7月頭發現沒月經,懷疑自己懷孕,去私家診所驗孕,醫生確定我是懷孕後,我就拿著醫生紙去屯門醫院約期,8月初做唐氏篩查,但要到9月中才見到醫生。

我到如今未正式找醫生驗過檢查過。好似好兒戲。

有朋友叫我自己出去找私家驗和照,我現在第10週。想問一下大家出去找私家醫生是驗甚麼照甚麼?公立醫院是不是不會做結構的?

公立醫院的支援很不足夠,從懷孕起未見過醫生,要到第四個月才見到。

大家有甚麼建議?

koalalee88
|
ilikepanda 發表於 18-7-21 09:50
各位準媽媽:
我7月頭發現沒月經,懷疑自己懷孕,去私家診所驗孕,醫生確定我是懷孕後,我就拿著醫生 ...

私家會同你量血壓體重身高 同照心跳 政府會安排唐氏 結構係自己約私家因為政府吾包(高齡高危孕婦除外)
cpycpyhelen
|
各位準媽媽:
我7月頭發現沒月經,懷疑自己懷孕,去私家診所驗孕,醫生確定我是懷孕後,我就拿著醫生 ...

隔兩個月先見醫生,耐左啲,岀去搵私家check住穩陣啲,政府結構只安排比高齡同高危既孕婦
hohoyin731
|
我覺得私家點都要睇,如果bb週數同預計既有偏差度頸皮要改期
hielainehk
|
我11週去私家做T21,順便照超聲睇下bb有無問題,12週政府唐氏,跟住12週幾第1次健康院產檢,20週私家結構,如果之後無咩唔妥,我會跟返健康院時間產檢唔去私家,當然你都可以就私家同健康院2邊產檢見多啲bb.
ilikepanda
|
回覆 hielainehk 的帖子

明白,謝謝你的資訊啊。
chiakiiris
|
各位準媽媽:

我果時5月中確定懷孕,攞住醫生紙去健康院排期,都要等到7月中至做第一次產檢,唐氏就安排左6月尾響屯門醫院做。

其間自己去私家度照閃閃,10wk左右做T21
MoonLui1217
|
hielainehk 發表於 18-7-21 11:13
我11週去私家做T21,順便照超聲睇下bb有無問題,12週政府唐氏,跟住12週幾第1次健康院產檢,20週私家結構, ...

想請問12週政府唐氏要如何申請呢?
amuroo
|
其實公立係俾你留床位去生仔,冇事冇幹只係基本支援。
所以如果你想睇緊啲,可以去私家產檢,並揀返去公立度生。
當然,如果你想生仔都有好啲服務,就梗係全私家啦。
hielainehk
|
MoonLui1217 發表於 18-7-21 23:59
想請問12週政府唐氏要如何申請呢?

你係診所攞左懷孕證明後,帶去健康院或醫院登記(唔同醫院生登記地點唔同,睇返母嬰健康院產前檢查網頁),佢就會比張唐氏表格你去返你嗰區醫院排期,比到早期嘅話係約12週度,排唔到就比中期你,會無咁準,所以盡早去排期。
myself703
|
出面搵埋私家穩陣啲
公立醫院呢oscar,結構啊d期未必畀得齊你嘅
ilikepanda
|
回覆 hielainehk 的帖子

謝謝你呀,我下星期就去做唐氏篩查。
Nbs
|
即係你而家10 週都未照過 ?
mmbili
|
去政府都係留個record架咋, so far我淨係去過4次政府(登記, 唐氏, 糖水, 糖水), 跟住就無期俾我啦
ilikepanda
|
回覆 Nbs 的帖子

還沒有啊。
朋友介紹了私家婦產科醫生給我,所以會約期照的了。
haha748494
|
所有依家要兩邊一齊睇。
tiffany0809
|
我6月中去BOOK QE,都要7月尾見姑娘,11月中先見醫生
不過我BOOK私家都要7月尾,好FULL呀
我而家都係得個等字
musiccisum
|
各位準媽媽:

一向都要兩邊睇的,
政府俾唐氏期你,咁你係咪決定只做oscar唔做nifty or t21?如果決定做都要安排下了。
另外結構如出名的醫生現在都要book定了。
ilikepanda
|
回覆 tiffany0809 的帖子

你幾週呀?
ilikepanda
|
回覆 musiccisum 的帖子

謝謝你的資訊啊。