6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

牛年勳章

minipinky017 發表於 18-7-31 01:13
想問下你解決左加固個問題未?
我同你有同樣既煩惱....
仔仔十一個月啦

有無試過加小小奶粉落去...

複式洋房

回覆 rosa_wing 的帖子

我個女都係咁,都唔知可以點先令佢肯食,好羨慕個d可以食曬成碗粥仔嘅b。用過好多野煲粥都只係食幾啖,10個月都未加到一餐固

別墅

係唔係口感問題? 我個女唔鍾意食一 pat pat 既野, 食幾啖就吐, 有時用手玩幾玩一啖都唔食, 所以11個月開始我已經紅蘿蔔/ 薯仔/ 硬豆腐/ 肉類/ 四季豆/ 西蘭花... 切粒粒蒸熟, 佢自己用手拎黎食.

複式洋房

kekenana 發表於 18-8-1 10:53
回覆 rosa_wing 的帖子

我個女都係咁,都唔知可以點先令佢肯食,好羨慕個d可以食曬成碗粥仔嘅b。用過好多 ...

肯食幾啖都好好喇,我個仔食第一啖就作嘔,好誇張-.-

複式洋房

Yellow_Bean 發表於 18-8-2 15:05
係唔係口感問題? 我個女唔鍾意食一 pat pat 既野, 食幾啖就吐, 有時用手玩幾玩一啖都唔食, 所以11個月開始 ...

我都有諗過,試過煲杰d粥都一樣唔食,不過未試過切粒,因為我個仔未有牙,食野好差,成日都啃親,所以唔敢俾佢自己食

複式洋房

回覆 Yellow_Bean 的帖子

11個月之前你都有俾佢自己食定係餵食?

別墅

回覆 kekenana 的帖子

我阿女6個月就出牙, 乜都咬一餐, 所以切粒粒俾佢食都 OK, 未出牙就可能未必得. 11個月前我都係餵粥仔, 一開始加固我已經一日兩次餵粥, 食幾啖再補奶. 想 bb多 d 機會練食固體.

水晶宮

回覆樓主

其實會唔會唔鐘意粥嘅texture
試下比finger food 佢自己試拎住?

複式洋房

puppydingo 發表於 18-8-6 20:58
其實會唔會唔鐘意粥嘅texture
試下比finger food 佢自己試拎住?

我都有試過煲稀/杰粥都唔食,finger food就冇試過,因為佢未出牙,食野成日啃親,所以唔敢俾佢試

水晶宮

rosa_wing 發表於 18-8-7 19:55
我都有試過煲稀/杰粥都唔食,finger food就冇試過,因為佢未出牙,食野成日啃親,所以唔敢俾佢試
...

無牙都可以食。
gag 定choke
gagging係好嘢同必經階段學識咗就識吞嘢
或者試爛飯。
我兩個一啖粥都無食過。唔鐘意水嘅嘢

複式洋房

puppydingo 發表於 18-8-7 20:06

無牙都可以食。

試過幾次choke,然後嘔,佢好驚不停喊呀,我都嚇親...爛飯未試過,不過糊仔佢暫時都仲肯繼續食

水晶宮

rosa_wing 發表於 18-8-7 22:35
試過幾次choke,然後嘔,佢好驚不停喊呀,我都嚇親...爛飯未試過,不過糊仔佢暫時都仲肯繼續食
...

你可以睇下。

初頭食finger food 頭一星期倒嘔幾次。之後就學識。

我由佢gag。gag完嘔哂我就讚燼等佢唔驚。
我去上bb first aid nurse教嘅。

複式洋房

puppydingo 發表於 18-8-8 06:19

你可以睇下。

原來係咁既,唔該哂呀,又學多樣野

洋房

其實冇牙都可以食finger food, 因為其實未有牙都會牙肉痕。我俾個b6個月開始由糊仔轉finger food (佢4個月開始學食糊仔,醫生同姑娘叫我唔好遲開始),紅蘿蔔,蕃薯,薯仔 ,南瓜,粟米所有菜切成手指size蒸熟,其實夠淋的話,bb牙肉都夠力壓爛。肉都係煮淋,切細粒或細條狀。佢7個月前就全finger food, 俾糊仔佢已經唔肯食,要有口感既先肯食,雞脾連住少少肉佢最鍾意。姑娘話濁親咳返出黎好正常,係自然生理反應,唔識咳到嘔返出黎先要驚,之後佢慢慢識控制點食。最緊要係佢食時係坐定坐直,同埋全程有人睇住就唔駛驚,同埋你自己唔好慌,佢見你慌佢仲慌。如果可以的話,嘗試係佢食野時你都一齊食,bb學野好快,而媽媽就係最好既學習對象。到依家出左牙,日日都開大餐,最鍾意食扒類可以撕。

複式洋房

arcer 發表於 18-8-10 19:20
其實冇牙都可以食finger food, 因為其實未有牙都會牙肉痕。我俾個b6個月開始由糊仔轉finger food (佢4個月 ...

好叻呀你bb,我早2日試過俾紅蘿蔔條佢食,佢食到啃親咁咳,之後我家長輩就話我喇...話唔好咁俾佢食,會啃親佢

洋房

rosa_wing 發表於 18-8-10 19:30
好叻呀你bb,我早2日試過俾紅蘿蔔條佢食,佢食到啃親咁咳,之後我家長輩就話我喇...話唔好咁俾佢食,會啃 ...

我就係唔理佢地,繼續做我覺得最適合bb既事。我媽見b啃親,都話我做咩唔俾佢食粥仔,我話bb已經過左個stage唔肯食粥。講真餐餐食粥,我都冇心機食啦。我姐個b細我個b一星期,佢老公見bb食野啃親,又係驚左唔敢俾finger food, 所以到依家佢個b都食得唔好。我叫我姐係冇長輩在場時,試多d唔同類型既野。其實我b依家11個月,食食下都會食大啖得濟好似啃親咁,但佢自己已經習以為常,佢吐出黎之後飲啖水,又繼續再食,所以唔駛太擔心。其實學識食野對語言發展好大幫助,唔好灰心,加油!

男爵府

rosa_wing 發表於 18-7-21 12:18
6個幾月開始食糊仔, 食左2個月就唔肯食, 粥食完第一啖就作嘔, 薯蓉/魚/菜唔肯食, 一餵就撥開, 淨係鍾意食水 ...

我女女三個月喂水 喂魚肝油都要吐出來啊,我都好驚到時輔食會咁啊

複式洋房

arcer 發表於 18-8-10 19:45
我就係唔理佢地,繼續做我覺得最適合bb既事。我媽見b啃親,都話我做咩唔俾佢食粥仔,我話bb已經過左個stag ...

多謝你呀!真係好羨慕你呀,你個b食野咁叻...我平時要番工,我媽幫我湊,煲左幾次粥,我個仔唔之後就冇再煲俾佢食,又唔會有心機整野俾佢食,淨係俾糊仔/麵包/蘋果/香蕉/橙,我都係weekend放假先試下俾唔同野佢食,可能因為咁我個仔都唔係好鍾意試新食物

複式洋房

bchuma 發表於 18-8-10 22:22
我女女三個月喂水 喂魚肝油都要吐出來啊,我都好驚到時輔食會咁啊

可能太細啫..我個仔2個月時我試過俾水佢唔飲,宜家好鍾意飲,一d都唔抗拒

珍珠宮

唔肯食粥,有無試過俾BB食面,食餃子。

首頁

尾頁

跳至