婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

成日覺得好倦,重因為咁辭左份工,但唔驶返工係屋企依然感到個人好倦,間中頭暈,中医話我虛,西医話我可能缺鐵,但我做埋body check又冇問

大宅

Leeclara 發表於 18-7-21 12:27
成日覺得好倦,重因為咁辭左份工,但唔驶返工係屋企依然感到個人好倦,間中頭暈,中医話我虛,西医話我可能缺鐵, ...

你應該係氣血虛弱,試下經期後開始食八珍丸(余仁生有得賣),食到經期就停,經期過後又開始食,食兩三個周期應該會有改善,又或者直接去睇中醫。

複式洋房

回覆 tongtongmama 的帖子

謝謝你的推介,但其實我有睇過中医大概一個月,中医每次都話我濕重同少許感冒

大宅

Leeclara 發表於 18-7-21 22:20

謝謝你的推介,但其實我有睇過中医大概一個月,中医每次都話我濕重同少許感冒 ...

如果單純濕重,一個月應該可以袪到濕,濕重的根源係脾虛,平時可以食四君子湯(補脾益氣)或者八珍湯(氣血雙補)做調理。

複式洋房

係呀,中医有話我脾胃差,謝謝妳!

侯爵府

中醫論治失眠
http://wp.3phk.com/cp-3-18052017/

你的情形估計是……
思慮勞累,傷及心脾,脾氣虛弱,氣血生化之源不足,血不養心,以至心神不安,而成失眠。 (抄書)

tongtongmama 提議用八珍湯….

八珍湯 good,可再加養藥,酸棗仁、遠志和夜交藤。(抄書)
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

大宅

Ben2003 發表於 18-7-22 04:23
中醫論治失眠
http://wp.3phk.com/cp-3-18052017/

或者用歸脾湯(余仁生都有得賣),主治心脾氣血兩虛。
利申:我同余仁生冇關係的,只係我經常買佢的中成藥調理身體

侯爵府

嘩,犀利…..高手在民間。

There are two options in 我抄的工具書,

歸脾湯
or
八珍湯加酸棗仁、遠志和夜交藤等。

I can't agree more, 用歸脾湯(余仁生)。

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

複式洋房

:good你們好勁呀,我會試下

子爵府

Leeclara 發表於 18-7-22 16:06
:good你們好勁呀,我會試下
亦要注意飲食,最好可以每日做些少運動,拉筋20分鐘及做下呼吸,會好好多的

複式洋房

pigmei 發表於 18-7-23 11:02
亦要注意飲食,最好可以每日做些少運動,拉筋20分鐘及做下呼吸,會好好多的
明白,謝謝你的建議!

禁止訪問

複式洋房

回覆 cassie6255 的帖子

謝謝妳的提議,我會試下

首頁

尾頁

跳至