17週食鈣片問題

Germine
|
幫朋友問,佢每日食一杯媽媽奶粉,飲食正常,如果食catalo天然鈣片,請問jm知唔知一日可以食几多粒?正常應該唔使跟足指示食3粒呱,所以想問問各位jm,謝謝
mikabab3
|
Germine 發表於 18-7-21 12:32
幫朋友問,佢每日食一杯媽媽奶粉,飲食正常,如果食catalo天然鈣片,請問jm知唔知一日可以食几多粒?正常應 ...

最好問下醫生意見,我會飲加鈣豆漿/牛奶,問醫生加一粒夠唔夠,我過左20w佢話需要加兩粒
ZeLz
|
幫朋友問,佢每日食一杯媽媽奶粉,飲食正常,如果食catalo天然鈣片,請問jm知唔知一日可以食几多粒?正常應 ...
你朋友飲媽媽奶唔驚好肥咩?
同埋得閒曬幾分鍾太陽都有用
RubyYu07
|
我跟足指示食,不過媽媽奶唔係每日都飲。
Germine
|
ZeLz 發表於 18-7-21 15:08
朋友偏瘦的,唔驚...佢最驚曬太陽,冇計一定要食。
Germine
|
RubyYu07 發表於 18-7-21 15:41
我跟足指示食,不過媽媽奶唔係每日都飲。
朋友日日飲一杯,如果跟足指示再食3粒怕會過量..
RubyYu07
|
Germine 發表於 18-7-21 15:50
朋友日日飲一杯,如果跟足指示再食3粒怕會過量..

可能會過量,問下醫生會好D
mclau2012
|
懷孕個陣我有食開materna ,平時都會飲d奶同埋湯水,鈣片果d就冇日日食驚過量,有fd就曾經試過懷孕補過量鈣導致尿道結石,我覺得鈣片可以補充,但份量都要留意
Germine
|
mclau2012 發表於 18-7-21 18:02
懷孕個陣我有食開materna ,平時都會飲d奶同埋湯水,鈣片果d就冇日日食驚過量,有fd就曾經試過懷孕補過量鈣 ...
多謝jm意見,會轉告俾朋友聽...
kkira
|
ZeLz 發表於 18-7-21 15:08
驚甜既飲a+個隻,講明低脂少甜
hamsterma
|

個人覺的最好問醫生
mmbili
|
計返每日1000mg, 同埋食左都唔會100%吸收
haha748494
|
如果有飲媽媽奶,應該相應減少一粒會好D。
Germine
|
haha748494 發表於 18-7-22 14:45
如果有飲媽媽奶,應該相應減少一粒會好D。
朋友打去catalo問過,佢話每日份量3粒都只係約720mg,所以加埋媽媽奶粉都唔會有過量呢個問題喎⋯⋯