單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

我離咗婚有個五歲嘅女,一直同媽媽住公屋,而家同男朋友有咗bb, 我媽媽已講明唔會幫我湊 bb, 而且間屋都唔夠住,bb出世冇地方住,好徬徨,出面租屋我同男朋友都冇能力(我同男朋友係分開住) ,我而家想同個女同埋 bb一齊出去申請間公屋,可唔可以揾社工幫手?如可以,可以喺邊揾社工?

男爵府

回覆樓主

我唔係想hurt你。自己離左婚,應該更懂愛自己,亦睇應唔應該為再另一半生bb, 明知對方冇能力,依家又搞出事,其實你自己都好大責任!

翡翠宮

回覆樓主:

揾社工都吾會幫到你
一係賴死係你娘家死吾走
一係兩位各自揾多份part time租劏房

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

明知自己冇能力
重要搞大肚
真系無言

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

仲生

洋房

你睇下家計會個道幫唔幫到你啦https://www.famplan.org.hk/

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

母親的決擇。
點睇你男友都唔想要個b,生咗送去俾人領養吧。
不知所謂的乙陸!!!

大宅

chowqv 發表於 18-7-23 09:47
母親的決擇。
點睇你男友都唔想要個b,生咗送去俾人領養吧。

呢啲真是揾神回你!!!

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

你係一家4口申請公屋定係以單親名義申請? 定係同媽咪一齊申請轉一間大啲既公屋?

另外"男友" 有冇諗過同你結婚?
你已經有一個女, 而家仲要未婚同人生多個。
連你親生阿媽都頂你唔順, 話唔幫你湊。
我勸你生埋呢個唔好再生了... 好慘丫啲小朋友。

單親媽媽社會服務熱線:
http://webcontent.hkcss.org.hk/h ... .asp?ser_code=3.5.2

伯爵府

苦了小朋友.

大宅

Poo得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

回覆樓主:

搏俾人鬧咖你真係
社工係唔會幫你,親身經歷社署社工真心係廢嘅,但你如果係諗住生,你媽又覺得間屋細,你地睇吓符唔符合擠迫戶囉。
從新申請,即你同你兩個小朋友排公屋,就算有社工跟都唔會快啲,等至少6年,係「至少」6年

子爵府

真係想爆粗,冇能力仲搞大肚,仲想打尖公屋,難為都係單親正常排隊的人

christinetin    發表於 18-8-2 23:37

複式洋房

回覆樓主:

連租屋都無能力,你搞大個肚咁不付責任既,你happy完,就連累個bb

寶石宮

2023年兔年勳章

123mo123mo 發表於 18-8-2 10:05
連租屋都無能力,你搞大個肚咁不付責任既,你happy完,就連累個bb

睇吓樓主新po 無牌都出車俾人揸欠告票

複式洋房

Poyau 發表於 18-8-2 15:17

我係佢亞媽真係趕佢走,等佢學下點做人,自己都搞唔掂,仲拖住個女,無名無份都再搞個生命出黎,好過癮咩

侯爵府

MommyPanel勳章

樓主2個小朋友都好可憐
我一家四口, 有父母及住所, 真係替你小朋友難過, 將來要面對咁既人生, 自問自己小朋友好幸福, 我們是有計劃的家庭

男爵府

月餅勳章

adrainching 發表於 18-7-21 13:52
我離咗婚有個五歲嘅女,一直同媽媽住公屋,而家同男朋友有咗bb, 我媽媽已講明唔會幫我湊 bb, 而且間屋都唔 ...

樓主都好得意播,離左婚有女,有男朋友唔識避孕,仲要有左十四週比個男朋友x出 + 幫個走數既男人買車、上會,仲要冇錢比罰款出公海搵人求救。

你覺得自己有能力去湊多個﹖我係你阿媽一早趕左你出去。

你既情況,一係去搵家計會落仔,一係搵母親的抉擇,唔好累人累物啦。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Poyau 發表於 18-8-2 15:17

都係你勁,咁都發現。
無言……
自己唔自愛,冇人救到佢
不要從別人的嘴裡去認識我

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

adrainching 發表於 18-7-21 13:52
我離咗婚有個五歲嘅女,一直同媽媽住公屋,而家同男朋友有咗bb, 我媽媽已講明唔會幫我湊 bb, 而且間屋都唔 ...

社工唔會幫到你。你這種例子一開,會好多人透過生仔攞特快。非港人已經害到香港很慘。以孕威脅人幫的人,太多.沒人為自己的淫亂負責。

首頁

尾頁

跳至