處境題:大家可以接受用環保袋或遮代排隊嗎?

如意吉禪
|
事緣今日排隊坐車,排隊時見到有個環保袋喺地下,大家都以為係垃圾無理,車來到有個女士從老遠走來話自己排隊中要上車,大家可以接受嗎?我話見唔到佢排隊,仲要鬧我八婆
kc_01k
|
如意吉禪 發表於 18-7-21 16:47
事緣今日排隊坐車,排隊時見到有個環保袋喺地下,大家都以為係垃圾無理,車來到有個女士從老遠走來話自己排 ...

得,淨係比佢個環保袋上車。如果你係8婆,咁佢係傻婆囉,不如話地下隻小強幫佢排啦,好唔好?佢都烚on
如意吉禪
|
kc_01k 發表於 18-7-21 16:50
得,淨係比佢個環保袋上車。如果你係8婆,咁佢係傻婆囉,不如話地下隻小強幫佢排啦,好唔好?佢都烚on
...

佢仲要理直氣壯,上車後仲鬧我多事 乜野世界呀
MM2H
|
太冇理取鬧,咁係人求奇執個膠樽放係度排隊又得? 過份了
yurijm
|

接受唔到
我上次見到有個媽媽又係咁
我撘巴士排第二位
我前面有把長遮掛住欄杆上
排頭位既係個男人,但同把遮有段距離

巴士來到時,就有人上前拎遮插隊
原來係個媽媽帶住小朋友
岩岩應該係去湊幼稚園生放學
我之後咪話佢插隊
帶住小朋友都打尖
前面男人都幫口
佢先邊鬧邊行返去隊尾

呢個世界好多無賴

龍山仔仔
|
如意吉禪 發表於 18-7-21 16:47
事緣今日排隊坐車,排隊時見到有個環保袋喺地下,大家都以為係垃圾無理,車來到有個女士從老遠走來話自己排 ...

完全不合理,不如放袋垃圾來排隊啦,痴線~
如意吉禪
|
yurijm 發表於 18-7-21 16:58
接受唔到
我上次見到有個媽媽又係咁
我撘巴士排第二位

我前後的人都無幫口,可能見自己有位上唔出聲,但係對於啱啱上唔到嗰位好唔公平
如意吉禪
|
MM2H 發表於 18-7-21 16:57

咪係囉,好過份囉
南丁媽咪
|
不能接受但無奈接受
近年我都少出聲,依家好精神病人,
一陣淋漒水咬甩我手指點算
Cateye8888
|
我也試過比個亞婆放個袋仔(我以為垃圾)當排隊,我見佢係亞婆唔同佢嘈,我真係想同佢講我在你個袋前面放了一粒沙,唔好打我尖
pig-mum
|
有一粒塵幫我排緊隊架!
新秦先生
|
我地要先將排隊既定義解釋清楚,首先排隊係有<先到先得>既含義,而非去計算排隊過程中,大家要承受最多痛苦既人就優先. 所以,利用死物排隊是聰明的做法,雖然我對於親身排隊的人表示同情,但亦不能因此而將先到者批評為是打尖.
anyuser18
|
如果我排正佢後面而無見過佢只見個袋,我會堅持我上先。後面嗰位讓唔讓佢我就唔理。

但如果係公公婆婆在陰涼處走出來,咁我會讓
baby_yee
|
好多阿婆鐘意用遮/環保袋/拐杖排隊, 自己就走到老遠避太陽。 巴士位多我都算, 小巴座位有限我就接受唔到
魚兒小寶貝
|
如果係阿婆阿伯大肚傷殘我ok
Chowying
|
MM2H 發表於 18-7-21 16:57

的確有好多呢種八婆, 想當年就有個用本"未借"既書係大學圖書館霸位 ,見我坐左就係咁鬧 -_-#
馬爾太
|
點證明到個袋係個師奶嘅?我話佢偷嘢都得啦!
tsung
|
咁都得
新秦先生
|
baby_yee 發表於 18-7-21 17:45
好多阿婆鐘意用遮/環保袋/拐杖排隊, 自己就走到老遠避太陽。 巴士位多我都算, 小巴座位有限我就接受唔到
...
即是,硬係要比你睇住個阿婆曬住排隊,你先滿意.
新秦先生
|
如果等車需時15分鐘,自己就咁岩最後一分鐘先排,就用自己曬1分鐘既角度,去批評要曬15分鐘既人,完全唔會理會先到先得原則,其他要求體諒弱小既心智,更加唔好對你地有過份要求.

一個可恥既POST!