想問問有關laptop

KamMui
|
我想買部laptop,主要做document 野,excel powerpoint,要部機要快同smooth, 其實我係咪買部window notebook 好過apple macbook? 我認我naive 覺得macbook 好靚,同埋錢唔係考慮因素。
如果我係macbook 裝個microsoft office 係咪唔會同用window 一樣?

利申:我有部macbook air, 但我因為用唔到做公司野,好少用。但macbook 真係好靚同埋好少hang 機!
tkop
|
KamMui 發表於 18-7-21 17:03
我想買部laptop,主要做document 野,excel powerpoint,要部機要快同smooth, 其實我係咪買部window notebook ...

咁你係mac做嘅office files,windows開唔開到
bufferzone
|
我想買部laptop,主要做document 野,excel powerpoint,要部機要快同smooth, 其實我係咪買部window notebook ...

部Mac air 裝office咪得囉

這所有apple電腦都裝左office, 公司所有文件都可以用番
tinker1212
|
Macbook贏外型,但要睇你裝咩office, 有時啲字型唔係mac同pc 用同一款就會好核突咁用返time News Roman, 所以睇你係啲doc and ppt will only present by u or u need to work with team. 我就會有時為靚就convert file to pdf so can keep the format.
但如果文書處理較多,都係用pc啦。。。
KamMui
|
tinker1212 發表於 18-7-21 17:55
Macbook贏外型,但要睇你裝咩office, 有時啲字型唔係mac同pc 用同一款就會好核突咁用返time News Roman, 所 ...

其實主要用黎文書,因為如果平時用既話mac 機好好,又快又易用,係我唔識用mac機整microsoft office,好似唔compatible,我直情買左office mac版,都好似有d唔係好用到。因為而家試網都用手機啦,真係文書既野先會開電腦...
KamMui
|
有無高手用mac機開excel file ,打formula 係咪一模一樣?hotkey都一樣?
Reminder
|

如果你要用部電腦登入政府部門,交文件,交税表,一定係PC

好多政府部門未support Mac 機
cutieringo
|
你可以照買MacBook另裝bootcamp可以係mac開windows系統,一舉兩得

https://support.apple.com/zh-hk/boot-camp
althea_yan
|
KamMui 發表於 18-7-21 20:38
有無高手用mac機開excel file ,打formula 係咪一模一樣?hotkey都一樣?

Mac built-in 嘅 numbers 用起上嚟同 excel 有少少分別, 適應就好

真係搞唔掂嘅, 打電話去問番 d staff 都得 [我試過 ]