小朋友自己買野食

Charlotte_mom
|
你訓練小朋友膽量唔緊要,但顧慮下其他人需要丫
今日在老麥,得一條龍,職員已訓練有素(勁呀流利廣英普)
職員:請問要d咩
女童:一......個.......開......心.......樂......園......餐......
職員: 要邊個餐?
女童:
隔離外傭發呆中
職員:要包定要麥樂雞定要咩定要咩
女童:呃........
(職員中英對照loop左約2分鐘之後)
女童:我......要.......麥......樂.......雞

如是者每一條問題都係咁(粟米定薯條,拎走定喺度食,要邊個玩具,飲咩野飲等等)條人龍排到出街全部一齊等

外傭一句聲都無出(職員講中又講英佢一定識聽),父母又唔知去左邊
小朋友慢d我明,但佢都唔知自己要咩、人地問佢都唔識俾反應,可唔可以搵個大人旁一旁呀,一係make sure佢攪得掂先好唔好?

職員極度無奈
全條龍又無奈
龍山仔仔
|
Charlotte_mom 發表於 18-7-21 18:24
今日在老麥,得一條龍,職員已訓練有素(勁呀流利 ...

最怕呢啲,話佢又會俾人插⋯

好心練習就找唔駛排隊的餐廳啦,趕時間果啲真係一個「唉」字~
Rita
|
Charlotte_mom 發表於 18-7-21 18:24

又真係忟的
crystal媽咪
|

不止小朋友,好多大人都冇諗定,排到至諗
馬爾太
|
龍山仔仔 發表於 18-7-21 18:31
最怕呢啲,話佢又會俾人插⋯

好心練習就找唔駛排隊的餐廳啦,趕時間果啲真係一個「唉」字~

去得老麥就一定知唔會快。唔好講條隊,淨係等個餐都要10分鐘。
|
個職員已經好好心機,烏低晒身又中又英又圖片咁,但個b女根本唔明人地問緊咩,同個外傭鬥呆
我見個職員已開始頂唔順想搵人幫手,但又無同事得閒幫佢
|
馬爾太 發表於 18-7-21 18:34
去得老麥就一定知唔會快。唔好講條隊,淨係等個餐都要10分鐘。

今日又ok wor,我地真係打算15分鐘快閃,達標
Angelice-BeBe
|
所以我中意用篤篤機
近期暑假開始,老麥好似學生訓練營咁,成堆暑期工一舊雲咁,有堆係樓主講嘅情況,行到收銀先唸食咩,同樣地有做收銀,永遠唔聽清楚人地叫咩
jacky1666_hk
|
試過有次個經理行黎鬧個工人,叫個工人幫下個細路,吾好阻住,個次條隊排到出門口丫
|
jacky1666_hk 發表於 18-7-21 19:01
試過有次個經理行黎鬧個工人,叫個工人幫下個細路,吾好阻住,個次條隊排到出門口丫
...

我估有d工人姐姐只負責幫手捧餐,無build in語音功能
cy101
|
阿妹連想食咩都未諗定!!!
|
cy101 發表於 18-7-21 19:32
阿妹連想食咩都未諗定!!!

唔係未唸定,係唔知人地問緊咩(完全無唸過原來Main course要揀、side dish同飲品又要揀,只為「開心樂園餐」5個字就攪掂)
kc_01k
|

其實真心佩服有啲大人完全唔怕因為小朋友而阻住後面啲人,我有次上小巴,個小朋友得兩三歲,好天就話都算,落大雨,個個都想快啲上車,個大人係要個小朋友自己收遮,自己上車,仲要佢自己嘟8達通,大佬,後面成棚人等你表演訓練小朋友。。。。。。有時唔該睇情況啦
fifiyi
|
老實講,依家想速食, 真係唔會去老麥...
唔好話小朋友諗顧言之排都忟, 出餐都慢果下屎
amypekkle
|
Charlotte_mom 發表於 18-7-21 19:54
唔係未唸定,係唔知人地問緊咩(完全無唸過原來Main course要揀、side dish同飲品又要 ...

個小妹妹似幾歲?
amypekkle
|
Angelice-BeBe 發表於 18-7-21 18:46
所以我中意用篤篤機
近期暑假開始,老麥好似學生訓練營咁,成堆暑期工一舊雲咁,有堆係樓主講嘅情況,行到 ...

我裝左老麥的apps, 學識左用後,覺得apps仲方便。尤其有時連機都要排隊。
annann246
|
無奈
|
amypekkle 發表於 18-7-21 20:03
我裝左老麥的apps, 學識左用後,覺得apps仲方便。尤其有時連機都要排隊。
...

同意,一入舖頭即刻嘟qr code,就見到自己個號碼出現響螢光幕果下真係好爽
AACheungCheung
|
crystal媽咪 發表於 18-7-21 18:33
不止小朋友,好多大人都冇諗定,排到至諗
...

X2
mariefish
|
呢啲真係無奈,等同係窄小又多行人既樓梯,訓練小朋友行,情況一樣