跑步腳眼腫痛

BB-CLEVER
|
每星期跑4-5 次,每次50分鐘左右,已經係慢跑,但每次連續跑幾日腳眼就會腫痛,要抖幾日先可以消腫,係跑姿唔正確?or 跑鞋有問題?thx !
tkop
|
BB-CLEVER 發表於 18-7-21 18:29
每星期跑4-5 次,每次50分鐘左右,已經係慢跑,但每次連續跑幾日腳眼就會腫痛,要抖幾日先可以消腫,係跑姿 ...

唔去跑步咪得囉
mmya
|
每星期跑4-5 次,每次50分鐘左右,已經係慢跑,但每次連續跑幾日腳眼就會腫痛,要抖幾日先可以消腫,係跑姿 ...

腫痛咁誇張?係咪對鞋太窄
koalalee88
|

有可能系鞋的問題 休息下吾痛再跑 換第對試下
laisausau
|

有圖有真相唔知你點腫痛法~跑步前後有無足夠熱身運動?如果想認真地keep住跑步習慣,可試參加跑步訓練班,fb search下就有,或者上網search下正確跑步嘅姿勢~搵朋友影低你跑姿去研究下~~
333s
|

筋膜炎。

鞋 加舒服的埑。
晚上泡腳。
另用网球按摩腳。
tsung
|
可能跑姿不正確
Mkwksab
|

我上個月都咁,我歸咎於對鞋唔適合,因為我著左對幾年冇著的舊鞋跑。最後,要休息到完全唔腫唔痛,同埋換左對新鞋,再跑時由每次30分鐘,跑到習慣左對新鞋,先再慢慢加返時間
Poyau
|
tsung 發表於 18-7-21 19:57
可能跑姿不正確

LoveFamily
|
體重:如過重先步行, 適應兩星期後再急行, 連續兩星期後才開始慢跑
路面: 有草地嘅咗先跑草地,有田徑場嘅先跑田徑場, 如果真係冇得選擇 才跑街
鞋: 鞋不要過大亦不要過緊,盡量選擇有氣墊嘅鞋
熱身: 無論你有否腳痛,熱身都需要!另外留意太飽太餓也不應做運動
長跑會: 坊間有些長跑會是不需要收費的,如有興趣可pm我!
BB-CLEVER
|
LoveFamily 發表於 18-7-22 08:43
體重:如過重先步行, 適應兩星期後再急行, 連續兩星期後才開始慢跑
路面: 有草地嘅咗先跑草地,有田徑場 ...

體重:我160cm 重110磅,係肥左啲,但應該唔太過超重
我係球場跑步徑跑,又或者跑步機
鞋已經著Nikx 跑鞋
我通常先快行10分鐘先跑,都唔夠熟身?
Thx!
LoveFamily
|
BB-CLEVER 發表於 18-7-22 09:22
鞋已經著Nikx 跑鞋

如果要撇除咗以上嘅問題, 咁你可能要改善跑姿, 下次再跑步你留意下係咪用左腳踭落地先 !
LoveFamily
|
除咗慢跑做熱身,你仲要做一啲伸展嘅動作! 或者你下次跑之前做一啲動態熱身先!
Pooh529
|
其實要做全身熱身先跑會好少少,跑完做埋全套cool down,另外N字跑鞋未必啱你,試試換對M字跑鞋
最重要是唔係人人都適合跑步,跑到腳痛唔好勉強
BB-CLEVER
|
LoveFamily 發表於 18-7-22 10:51
如果要撇除咗以上嘅問題, 咁你可能要改善跑姿, 下次再跑步你留意下係咪用左腳踭落地先 !
...

要左腳腳踭先落地先正確?
BB-CLEVER
|
Pooh529 發表於 18-7-22 11:00
其實要做全身熱身先跑會好少少,跑完做埋全套cool down,另外N字跑鞋未必啱你,試試換對M字跑鞋
最重要是唔 ...

買對M 字跑鞋試下先,thx !
whywhywhywhy
|

係咪對鞋跟啱,要著跑鞋跑至得
bufferzone
|
樓主係咪偏平足?

我腳眼腫痛了十個月,照MRI發覺是肌腱嚴重發炎(非足底筋膜炎),建議睇骨科治理
油麥麥
|
BB-CLEVER 發表於 18-7-22 09:22
鞋已經著Nikx 跑鞋

160cm 110lb 好fit
跑前做拉筋,腫痛要休息下!跑35分鐘看看情況有無好轉!跑50分鐘跑幾多KM?
LoveFamily
|
BB-CLEVER 發表於 18-7-22 19:44
要左腳腳踭先落地先正確?
係想叫你留意係咪用咗腳踭落地先!

因為如果你用腳踭落地先,咁腳踝關節就會比較容易因受力而痛