媽咪姐姐

二小姐
|
在海港城食飯,隔離枱小朋友扭要媽咪,爸爸話媽咪返工,之後小朋友就走去抱住工人姐姐叫「媽咪姐姐」

我未做媽媽,但感覺好難形容,心好酸
Yanyan0904
|

有頭髮邊個想做癩痢
俾得人湊小朋友要預左有呢啲情況
未有小朋友真係要度清楚有冇資源可以做ftm
tszchungmama
|
Yanyan0904 發表於 18-7-21 22:41
有頭髮邊個想做癩痢
俾得人湊小朋友要預左有呢啲情況
未有小朋友真係要度清楚有冇資源可以做ftm

但我就絕對唔會比個小朋友咁叫工人, 媽咪只有一個, 就咁叫姐姐咪得囉
maisy-lee
|
痴身還痴身,阿媽唔可以亂認
二小姐
|
除左膚色,外人睇佢地真係一家三口咁,女人還在返工,工人替了女主人fine dining及湊女。不過香港地,好難唔公一份婆一份,樓同物價太貴,人到中年上有高堂下有仔女,支出太多了
AACheungCheung
|
tszchungmama 發表於 18-7-21 23:17
但我就絕對唔會比個小朋友咁叫工人, 媽咪只有一個, 就咁叫姐姐咪得囉
...

絕對同意
chiubbbb
|
我食飯都見過一個媽媽同一個工人姐姐湊女(個女約8歲),個女同工人姐姐坐,阿媽坐對面,阿媽識打扮果隻,但最令我O嘴的是,工人姐姐感覺似媽媽多d....因為工人姐姐係“不意粉”比小朋友,負責幫囡囡食意粉,湊女,阿媽居然係將意粉“不”比姐姐食! 我心諗點解唔直接自己“不”比個女食! 究竟邊個至係佢個女,痴左線!
chingmon
|
二小姐 發表於 18-7-21 22:37
在海港城食飯,隔離枱小朋友扭要媽咪,爸爸話媽咪返工,之後小朋友就走去抱住工人姐姐叫「媽咪姐姐」

:bas ...

如果你係個工人姐姐,放低自己仔女離鄉別井黎香港揾食去湊人地仔女,兩年一會,你會更心酸。(我地至少可以日日見到自己仔女)
我細女細時直頭叫個工人做「媽咪」( not媽咪姐姐),大個佐我教佢叫aunt(吾會直接叫名),我一d都無介意,佢自己都有子女,但佢的確錫我女,小朋友感受到,我一直好尊重佢。

tsung
|
maisy-lee 發表於 18-7-21 23:25
痴身還痴身,阿媽唔可以亂認

crystal媽咪
|
以前有個小朋友, 佢三歲佢媽咪都未夠18歲。 係我街坊 。媽媽同婆婆都要返工,俾錢一個鄰居湊24小時。
我差唔多每日都見到佢同佢傾計有一次佢問我我可唔可以叫你做媽咪??我話媽咪只得一個,唔可以咁樣。
但係我有帶佢出街、 去遠啲嘅公園野餐、x險樂園、睇戲……佢第一次睇戲都係我同佢去嘅。
到佢升高班我都有免費幫佢補習

我成日都講啲人冇諗清楚就有左
crystal媽咪
|

咁即場個爸爸有冇教返佢??應該冇啦
Faseenai
|

catfitfit
|
可能係嗰呀媽專登教小朋友叫工人做''媽咪姐姐",目的係想喚醒姐姐嘅母性,唔會虐待小朋友…
siu-mai
|
最近睇咗套戲《小偷家族》
齣戲帶出嘅訊息就係,親情(bond)唔一定要用血緣維繫,無血緣都可以有親人間嘅愛、溫暖、關切
我覺得唔需要太介意,咁樣稱呼必定有原因⋯而不論任何稱呼,只要工人係真係對小朋友好就好了
bbbbb001
|

或者咁諗
係小朋友方面睇,起碼心靈有點慰藉
不過做人呀媽真係好慘
Ashleycorina
|
我朋友試過,佢仔叫佢媽媽,靜靜叫工人姐姐媽咪,佢聽到幾次喊左,同我地講。
教佢每日盡早返屋企同個仔玩,陪讀同玩,抽多點時間俾佢,最重要同佢講點解媽媽要返工。
girlbear
|
阿媽聽到好心傷
zitzai
|
會唔會阿姐姐已升呢為阿 mum?

我喺兒科診所見過,目測係有個工人抱住個細路女,等左陣爸爸來到。坐坐下男人話 “唔好搞,過返媽咪度”,好多聽到嘅人都偷望咗眼。個男人亦好自然做 d 老公做嘅嘢,例如拎手袋 (女人手袋款,唔係尿片袋),巢手袋攞嘢, 仲搭膊頭
抺茶雪糕
|
二小姐 發表於 18-7-21 23:48
除左膚色,外人睇佢地真係一家三口咁,女人還在返工,工人替了女主人fine dining及湊女。不過香港地,好難 ...

其實好多係咁,好多時我都分吾清個女人係工人定媽咪

BBG520
|
zitzai 發表於 18-7-22 17:24
會唔會阿姐姐已升呢為阿 mum?

我喺兒科診所見過,目測係有個工人抱住個細路女,等左陣爸爸來到。坐坐下男 ...

其實好多嫁咗黎香港,爸爸拍拖個陣係叫姐姐,結咗婚就會改口叫媽咪或者媽咪姐姐,我身邊都有一個係咁