懷孕6個月已反復起3次濕疹

beekwok
|

已經冇第一次有既時候嚴重
今次第3次反發,慢慢多左好多紅點仲痕
因為個皮膚科醫生都係開低類固醇藥物同藥膏,我又怕影響bb,呢幾日都係到忍同搽豬油膏。
請問有冇媽媽試過懷孕期間出現濕疹但懷孕之前從來都冇?
想請問用咩方法解決因為我係好返一個月之後就會再有。
有諗過睇中醫但係又好驚啲中藥太涼

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
beekwok
|
beekwok 發表於 18-7-21 23:26
因為個皮膚科醫生都係開低類固醇藥物同藥 ...

淨係右手邊較嚴重

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
chu_chu_zone
|
我而家25週,前一兩個星期個肚都好痕,我開頭以為揸得太多bio oil,停左1個星期,之後見個肚又好干,又再揸bio oil + cream, 而家好好多。
你會唔會都係干得滯?
sweetilife
|
beekwok 發表於 18-7-21 23:26
因為個皮膚科醫生都係開低類固醇藥物同藥 ...

我都有,12周時,個時好驚爆發,因為肚兩邊都有,個兩三日即刻食d清熱既野,苦瓜,雪梨蘋果湯,不過你小心太寒涼,但我個排就燥到爆,本身寒底
beekwok
|
chu_chu_zone 發表於 18-7-21 23:52
我而家25週,前一兩個星期個肚都好痕,我開頭以為揸得太多bio oil,停左1個星期,之後見個肚又好干,又再揸 ...

我上次用椰子嘅肚紋膏,轉頭第二日就有啲紅點,跟住再問一個媽媽朋友佢話佢都係濕疹對呢啲椰子嘅膏過敏。因為我唔敢用肚紋膏,沖涼同埋沖完涼之後都係用豬油膏
beekwok
|
sweetilife 發表於 18-7-22 00:25
我都有,12周時,個時好驚爆發,因為肚兩邊都有,個兩三日即刻食d清熱既野,苦瓜,雪梨蘋果湯,不過你小心 ...

我都驚我係熱氣所以我今日諗住去鴻福堂買粟米鬚水飲。因為呢幾個禮拜冇飲盒裝嘅菊花茶。我都唔知自己寒底定熱底啊,我喺度諗緊係咪上個禮拜有食過麥樂雞
bbbchoco
|
有濕疹吾好擦肚纹膏/油。你試下去藥房買甘油,保濕得黎会爽小小。之前再擦Cerave好番
我果陣生系个肚度,真系幾辛苦
beekwok
|
bbbchoco 發表於 18-7-22 06:27
有濕疹吾好擦肚纹膏/油。你試下去藥房買甘油,保濕得黎会爽小小。之前再擦Cerave好番
我果陣生系个肚度,真系 ...

係啊,痕到傻傻地
mmbili
|
我陀住都有搽類固醇, 醫生話唔會去到阿b度, 所以照搽, 一搽就好返, 舒服晒
beekwok
|
mmbili 發表於 18-7-22 09:36
我陀住都有搽類固醇, 醫生話唔會去到阿b度, 所以照搽, 一搽就好返, 舒服晒
...

有啊我之前睇2次都用同一隻藥膏 我有用d控制住
littlebbying
|
我之前睇過文章有D本身患嚴重濕疹既人,睇過好多醫生搽左好多Cream都唔得,介左食肉1個月就好返曬,不過有Bb全戒驚營養唔夠,不如試下少肉多菜啦!
BabyCiu
|
beekwok 發表於 18-7-22 06:16
我都驚我係熱氣所以我今日諗住去鴻福堂買粟米鬚水飲。因為呢幾個禮拜冇飲盒裝嘅菊花茶。我都唔知自己寒底 ...

唔好食麥樂雞阿!我有次就係食佐薯條同麥樂雞當晚個肚皮起曬紅點
beekwok
|
littlebbying 發表於 18-7-22 11:30
我之前睇過文章有D本身患嚴重濕疹既人,睇過好多醫生搽左好多Cream都唔得,介左食肉1個月就好返曬,不過有B ...

我係陀左BB先有,我係我奶奶屋企已經冇啖好食㗎啦冇乜肉食
beekwok
|
BabyCiu 發表於 18-7-22 11:39
唔好食麥樂雞阿!我有次就係食佐薯條同麥樂雞當晚個肚皮起曬紅點

衰咗添呢幾日同呢排我都戒得好清
BabyCiu
|
beekwok 發表於 18-7-22 11:43
衰咗添呢幾日同呢排我都戒得好清

我都係阿!有時飲茶食隻蝦餃都出事,會肚皮起紅點。搞到宜家我都要忌口
beekwok
|
BabyCiu 發表於 18-7-22 12:30
我都係阿!有時飲茶食隻蝦餃都出事,會肚皮起紅點。搞到宜家我都要忌口
...

自己衰多口忍唔住食咗炸嘢

BabyCiu
|
beekwok 發表於 18-7-22 12:31

自己衰多口忍唔住食咗炸嘢

忍吓口啦Sis時間好快過的
beekwok
|
BabyCiu 發表於 18-7-22 12:36
忍吓口啦Sis時間好快過的

忍下好快就生
haha748494
|
中醫會睇你體質開藥,另外試下煲D金銀花水洗下。
pigpiglamlam
|
第1胎有輕微濕疹,反反覆覆直到生完就冇,冇辦法啦,我嗰陣都係捱到生,除咗豬油膏唔敢亂搽野