抽油煙機同明火爐距離得 600

mushroomm
|
真係俾個裝修師傅激死,佢個吊櫃做長左,而家裝好抽油煙機同個明火爐,個爐放左隻獲之後同抽油煙機底度,得番 600mm

上網睇啲人話最少要有 650mm 或不多於 800mm

有冇人知咁會搶火嗎?
唔知點補救,我見隻隻抽油煙機高度都係差唔多
華比888
|
問 2. 氣體煮食爐與抽油煙機之間的高度距離是否有標準尺寸?
答 2. 應參照有關抽油煙機及 / 或煮食爐的安裝說明及指引,如未有提及,可參考消委會的建議,由爐頭正上方至抽油煙網最少距離 650 毫米,以防火燄燃灼而致失火。
~ 以上資料轉至政府機電工程處。
樓主,你可以睇下你部抽油煙機說明書的安裝指引。
mushroomm
|
華比888 發表於 18-7-22 10:45
問 2. 氣體煮食爐與抽油煙機之間的高度距離是否有標準尺寸?
答 2. 應參照有關抽油煙機及 / 或煮食爐的安 ...

多謝你回覆呀, 我睇過就係我呢個情況唔夠,我係怕會真係搶火定係只係因為如果部機太多油積係度先有機會

諗住問下呢度有冇人同我一樣只有600距離

好多謝你覆我呀
牛牛bb
|
mushroomm 發表於 18-7-21 23:39
真係俾個裝修師傅激死,佢個吊櫃做長左,而家裝好抽油煙機同個明火爐,個爐放左隻獲之後同抽油煙機底度,得 ...

由爐頂計起有幾多cm呀?抽油煙機說明書要求幾多cm距離?
crshk
|
mushroomm 發表於 18-7-21 23:39
真係俾個裝修師傅激死,佢個吊櫃做長左,而家裝好抽油煙機同個明火爐,個爐放左隻獲之後同抽油煙機底度,得 ...

如果得 600mm, 係低過所有抽油煙機的基本安裝要求,在煮食時有可能會發生搶火現象,情況似平時新聞報導餐廳廚房著火一樣,所以建議你最好叫師傅修正,又或者煮食時要非常小心。
Cateye8888
|
可否叫師父砌個櫃50mm升高只係個抽油煙機個位?
mushroomm
|
crshk 發表於 18-7-22 17:32
如果得 600mm, 係低過所有抽油煙機的基本安裝要求,在煮食時有可能會發生搶火現象,情況似平時新聞報導餐 ...

我去改短啲個柜
謝謝你回覆呀
mushroomm
|
Cateye8888 發表於 18-7-22 17:37
可否叫師父砌個櫃50mm升高只係個抽油煙機個位?

多謝你回覆呀
我會改短個柜了