心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

見住媽媽一日一日差下去,但有意識,周身痛,長期卧床,個世界就只有天花板,你已經選擇唔講嘢,只會有時話痛,我真的寧願你早點走。

大宅

牛年勳章

回覆樓主

睇見都心痛、好好陪伴她

男爵府

hyngok 發表於 18-7-22 00:07
見住媽媽一日一日差下去,但有意識,周身痛,長期卧床,個世界就只有天花板,你已經選擇唔講嘢,只會有時話 ...

有冇諗過送佢入醫院,再轉去療養院等佢慢慢。。。佢地可以有啲緩痛藥幫下手。

大宅

Kristytracy 發表於 18-7-22 21:13
有冇諗過送佢入醫院,再轉去療養院等佢慢慢。。。佢地可以有啲緩痛藥幫下手。
...

已在醫院,但又話未夠資格入療養院

男爵府

無論臥病長短, 都應該珍惜探病一刻,
她縱使如何辛苦,相信渴望至親陪伴。
她雖然不說話 ,但思想意識還在, 有人在旁安慰鼓勵很重要 ,
若果許可的話 , 為她作適量的按摩,舒緩痛楚。
同時,不妨播放悠和音樂 ,彼此舒緩身心,令氣氛感染振作。

加油 ! 祝福 !

大宅

見住媽媽一日一日差下去,但有意識,周身痛,長期卧床,個世界就只有天花板,你已經選擇唔講嘢,只會有時話 ...

可否在伯母枕頭放個收音機仔連headphone,等佢聽下,分下心唔好咁痛,又避免嘈到隔離床,祝福你們!

大宅

summerize 發表於 18-7-24 08:27
可否在伯母枕頭放個收音機仔連headphone,等佢聽下,分下心唔好咁痛,又避免嘈到隔離床,祝福你們!
...

佢咩都唔想做唔想郁,但又想好返,又唔肯食嘢,我都唔知佢想點,每次見完佢我都唔開心

男爵府

好明白你心情,我奶奶而家係醫院,見佢病情反反覆覆,老公崩潰的令我壓力好大,好怕老公有事,加上我每日一至二次去醫院探奶奶,身心俱疲,今晚,我2點幾扎醒咗後自己都好多嘢諗而失眠中,好辛苦,唔想食藥先瞓到。希望我奶奶同你媽媽能康復

大宅

jwy2 發表於 18-7-26 04:34
好明白你心情,我奶奶而家係醫院,見佢病情反反覆覆,老公崩潰的令我壓力好大,好怕老公有事,加上我每日 ...

其實我媽係唔會好返,一日一日瘦下去,我之前都望佢捱得幾耐得幾耐,但而家我只想佢早日解脫,醫生話佢只會慢慢差下去,簡直對佢係折磨。我日日都去醫院,見完佢我就會好心痛唔開心

男爵府

hyngok 發表於 18-7-26 08:31

其實我媽係唔會好返,一日一日瘦下去,我之前都望佢捱得幾耐 ...

其實我奶奶的情況係今日唔知聽日事,試過醫生話情況唔樂觀要有心理準備,要靠意志力,最後醒了,以為好轉,過幾日又差番。
老實見病人咁辛苦,早日解脫,對任何人都好,在生者係傷心,但總好過而家咁,可惜個病太突然,老公已崩潰,萬一奶奶有咩事,我怕我老公會痴線

大宅

jwy2 發表於 18-7-26 08:59
其實我奶奶的情況係今日唔知聽日事,試過醫生話情況唔樂觀要有心理準備,要靠意志力,最後醒了,以為好轉 ...

我媽係腸癌擴散到肝,你奶奶係咩事?冇錯,佢地早日解脫佢地唔洗辛苦,我地亦唔洗睇住佢地咁而心痛,我寧願記住佢健康的日子,好過而家我又幫唔到佢,佢又辛苦,連身痕都冇力去抓。日日望住天花板

男爵府

hyngok 發表於 18-7-26 09:41
我媽係腸癌擴散到肝,你奶奶係咩事?冇錯,佢地早日解脫佢地唔洗辛苦,我地亦唔洗睇住佢地咁而心痛,我寧 ...

雲端症(唔肯定有無記錯病名,個病比較少聽)引起多次腦出血,而家已個幾星期,血仍在流。正常唔想佢辛苦,但我知如奶奶真係醫唔到,我知我老公會崩潰,所以情願奶奶能保住性命,等件事慢慢消化了,就算有什麼事,對我老公都會好d。

大宅

jwy2 發表於 18-7-26 10:36
雲端症(唔肯定有無記錯病名,個病比較少聽)引起多次腦出血,而家已個幾星期,血仍在流。正常唔想佢辛苦, ...

係呀,我當初都接受唔到我媽腸癌,以為做完手術會好,點知愈嚟愈差,而家我真的消化了。

男爵府

hyngok 發表於 18-7-26 10:41
係呀,我當初都接受唔到我媽腸癌,以為做完手術會好,點知愈嚟愈差,而家我真的消化了。
...

希望有奇蹟

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

別墅

回覆樓主

我媽走的時拒絕進食、說話一個月。最終選擇辭職陪她完人生路,醫院的第一天下午,當時在她耳邊說話,勸她太辛苦,不要執著生存,一生勞碌為仔女,好好安心上路,勿掛念仔女,來生希望再有緣,跟著她閉著眼睛流淚,之後靜靜地離開.....所以做仔女要自己放下,才能勸導病者

大宅

Amycow 發表於 18-7-31 22:28
我媽走的時拒絕進食、說話一個月。最終選擇辭職陪她完人生路,醫院的第一天下午,當時在她耳邊說話,勸她太 ...

我唔敢講呢啲說話,我媽仲好清醒,佢仲信自己會好返,但醫生已話佢今次感染呢隻菌太勁,未必過到,但而家已經4星期了,係成日出入醫院,藥食唔到,會嘔返出嚟,嘢又食唔到,食幾啖。唉!我見佢好辛苦,但佢出返老人院個人又開心啲喎

子爵府

播歌俾佢聽下?或者播經(如有宗教信仰)

大宅

musiccisum 發表於 18-7-31 23:37
播歌俾佢聽下?或者播經(如有宗教信仰)

我媽以前會聽收音機,行唔到後已冇再聽,以前會成日傾電話,而家唔願聽

首頁

尾頁

跳至