湊B心得 for 新手媽媽

toromeow
|
有無靚媽可以分享一下頭3個月的湊B心得?
haha748494
|
我覺得3個月BB都幾容易下,飲完就訓,訓醒就飲。
angelyeeyeeli
|
toromeow 發表於 18-7-22 01:52

其實頭3個月,你話難湊又五係,話易湊又五係。容易既就係頭3個月,bb都只係食同訓,但難既係會比較困身,因為缺乏安全感,經常會扭抱,會紮醒,而且如果未介夜奶,頭3個月如果自己湊,基本冇得連續訓3個鐘。雖則頭3個月bb只係食同訓,但相對會超級困身。介左夜奶會好啲既!3個月後bb相對會易湊啲,因為開始識笑識同你玩,玩玩下就訓,訓醒就飲奶。加油呀媽咪
kmbb519
|
樓主你呢個問題問得好好, 我都好想知 & 好難想象呀
JD930
|
kmbb519 發表於 18-7-23 17:52
樓主你呢個問題問得好好, 我都好想知 & 好難想象呀

toromeow
|
angelyeeyeeli 發表於 18-7-23 17:27
其實頭3個月,你話難湊又五係,話易湊又五係。容易既就係頭3個月,bb都只係食同訓,但難既係會比較困身, ...

謝謝分享!
vickyvickychan
|
angelyeeyeeli 發表於 18-7-23 17:27
其實頭3個月,你話難湊又五係,話易湊又五係。容易既就係頭3個月,bb都只係食同訓,但難既係會比較困身, ...

係呀,頭3個月仲係成舊飯咁,食訓柯!哈哈
xhane_S
|
有D 湊仔班, 又或者有D 產前講座會請陪月上去示範, 可以留意下
hamsterma
|
toromeow 發表於 18-7-22 01:52

頭三個月唔會好辛苦,基本都係食飽就訓
toromeow
|
hamsterma 發表於 18-7-24 13:34
頭三個月唔會好辛苦,基本都係食飽就訓

之後會好辛苦嗎?
luv_miyuko
|
最重要係教佢分日夜,就會早點戒夜奶,點教就係夜晚要靜,要暗,開點柔和睡眠音樂,凌晨餵奶開暗燈,總之諗辦法令佢分辨到日光日白同晚黑既分別。

至於餵人奶,講唔得明架喇,頭一兩個禮拜未習慣乳頭俾人虐待痛是必定的,要有心理準備,但唔使驚,bb熟習左同埋個咀仔大左就完全唔痛架喇。

大致係咁囉
eey0re
|
xhane_S 發表於 18-7-24 09:48
有D 湊仔班, 又或者有D 產前講座會請陪月上去示範, 可以留意下
係呀, 呢D 講座好多都係免費, 之前我聽美X臣個個聽完之後, 仲有個U 型枕送添

lhzgigi
|
健康院俾嘅書仔好有用,仲有QR code有片睇
可以睇下書仔睇下片,等自己有啲概念湊b係點
toromeow
|
luv_miyuko 發表於 18-7-25 09:32
最重要係教佢分日夜,就會早點戒夜奶,點教就係夜晚要靜,要暗,開點柔和睡眠音樂,凌晨餵奶開暗燈,總之諗 ...

哦哦,明白。會按這樣做!