大家試過買野忘記找錢嗎?

mypineapple
|
今日去咗書展, 人又多, 有職員差啲找少錢俾我, 但好快俾番我。但番到屋企, 我攞番今日買既收據再計用咗幾多錢,好似真係其中有間店無找錢俾我, 因我記得係俾咗$500 紙佢, 但張收據都顯示咗佢無餘額找俾我。收據上有顯示時間,實收金額, 係咪可以打番電話俾呢間店? 問清楚係佢找少咗, 還是打錯我俾既金額?
JoanC
|
你意思係,假設本書$199,張電腦收據顯示收咗$500,但無顯示餘數幾多?正常收據唔用咁,無論實際情況有無找錢俾你,都會顯示餘數㗎喎!

我個人覺得攞得機會唔大,不過你有疑問可以打去問下,可能有奇蹟。
mandy952
|
mypineapple 發表於 18-7-22 02:15
今日去咗書展, 人又多, 有職員差啲找少錢俾我, 但好快俾番我。但番到屋企, 我攞番今日買既收據再計用咗 ...

照去問下,不過機會可能細,不過最唔明係原來書展間間收錢方法都唔同,除左現金之外,細舖只收現金,大舖先有碌咭,甚至微信支付。見有個女人唔夠錢仲問職員點解冇微信,但大部份都係暑期工嘅學生哥,都冇人解答到佢。
tsung
|
mypineapple 發表於 18-7-22 02:15
今日去咗書展, 人又多, 有職員差啲找少錢俾我, 但好快俾番我。但番到屋企, 我攞番今日買既收據再計用咗 ...

可以試吓打電話問清楚
mypineapple
|
JoanC 發表於 18-7-22 03:30
你意思係,假設本書$199,張電腦收據顯示收咗$500,但無顯示餘數幾多?正常收據唔用咁,無論實際情況有無找 ...

件貨$200, 但我俾$500, 佢張收據顯示我俾咗$200,所以餘數顯示$0
mypineapple
|
mandy952 發表於 18-7-22 03:36

照去問下,不過機會可能細,不過最唔明係原來書展間間收錢 ...

打咗電話, 我估今日星期日, 又要擺書展, 無人聽, 唔知明天會唔會有人係公司。

我問過老公, 佢話佢都試過有啲收銀機真係咁樣顯示, 亦有可能係自己職員直接入貨品價錢, 而有找到錢俾我。
mandy952
|
mypineapple 發表於 18-7-22 09:25
件貨$200, 但我俾$500, 佢張收據顯示我俾咗$200,所以餘數顯示$0

咁機會好細
JoanC
|

咁樣似乎好難拗,基本上係證據佢收咗你$500。
JD930
|

咁機會好微,冇證據顯示妳比五百