老人家問買唔買年金好

peterchan325
|
老人家問買唔買年金好,大家點睇?抵買嗎?

fatchoibaby
|
我媽媽前幾日又係咁問我
mandy952
|
peterchan325 發表於 18-7-22 04:13

我爸都係咁問我
manki1610
|
最簡單 鬥長命
100萬
起點 65歲 起碼15年先拎番100萬 個本
80歲後先叫冇蝕
同埋唔可以係急用錢
中間拎番係有幾皮手續費要扣的

wcpcelia    發表於 18-7-23 12:36
she007
|
最簡單問佢認為自己有幾歲命就有答案
circle119
|
好似話有限派到俾182期

話長命就好、如中途走了、
點計都不扺
newinewi
|

crystal媽咪
|
有長年期限制,唔覺有咩咁吸引。
做定期或者買收息股,反而靈活啲
Cateye8888
|
有多餘錢就買,好似股票咁,投資。投資有升有跌
BK2002
|
circle119 發表於 18-7-22 12:22
好似話有限派到俾182期

話長命就好、如中途走了、

如果買年金有指定受託人,金主長者走後受託人可以繼續攞,直至182期(大約)?
circle119
|
BK2002 發表於 18-7-22 12:32
如果買年金有指定受託人,金主長者走後受託人可以繼續攞,直至182期(大約)?
...

不清楚~~但應該金主走了就是close file

circle119
|
crystal媽咪 發表於 18-7-22 12:30
有長年期限制,唔覺有咩咁吸引。
做定期或者買收息股,反而靈活啲

kc_01k
|
peterchan325 發表於 18-7-22 04:13

梗係唔買啦,好搵笨
洋洋
|
以數計,絕對搵笨。
65歲付100萬。
政府宣傳話4厘,完全係誤導,係收錢/長命到100歲。
80歲收到105萬,15年先得5萬,即1厘都冇。
未到80歲攞,要罰錢,咁其實放左咁多年,應該有點息,點解要罰?
未到80歲死,可以比子女繼續收,但都唔可以一筆過收,即係年金公司點都有着數。
kc_01k
|
每月5800元息,比到身故等,好似好吸引…但睇真細節規條,係完全無著數。
千祈唔好以為這5800元是一般銀行的“定期利息”,以為死後仲有一百萬“本金”取回。
請記得強調這點,係絕對唔係咁囉。其實政府誤導。一個唔覺意,攞得一兩年死咗,益埋政府。受益人到時填唔知幾多都張form都可能未攞倒。
crystal媽咪
|
circle119 發表於 18-7-22 12:38

我家人話唔會買, 佢話寧願而家有錢享樂咗先。佢話咁多年之後,佢都可能死咗攞唔到
KLLP
|
BK2002 發表於 18-7-22 12:32
...

只能取到105%
lakgarden
|

只能當其中一項穩定現金流.呢度好多JM都有分享儲貨,以供日後有現金流,但35歲又不同65歲,以長者計不能與年青人或識投資的人比較,,即使係高息股,買入時機也很重要,如果100萬$100入HSBC,依家帳面得返7X萬,講近d,印象中939短短半年當8.x到作依家7,買8x萬賬面得返70萬,老人家又頂唔頂得住

如果家人有投資能力,另一個問题係信任,一佰萬可以令人迷失,不敢講有人等$用時會點處理,係幾負面但現實
kc_01k
|
政府簡直係呃埋老人家床底啲錢,同補藥黨差無幾。仲要搵黎明賣晒廣告,幾多人覺得黎明咁正氣,實冇死啦。其實可能黎明都唔識,佢自己同屋企人都唔洗買年金啦,間接夾呀黎明陪佢呃人。
manki1610
|
kc_01k 發表於 18-7-22 12:45
每月5800元息,比到身故等,好似好吸引…但睇真細節規條,係完全無著數。
千祈唔好以為這5800元是一般銀行 ...

冇錯
我第一次睇就係以為有額外既錢
但原來只係俾錢政府再分配俾番自己
超低能

wcpcelia    發表於 18-7-23 12:36