自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

20020116 發表於 18-7-23 11:38
又同大家分享下:

我呢幾年有去做探訪獨居長者義工,依我經驗睇,住公屋嘅長者生活反而比較好,佢地社區設 ...
我老媽子就係中慘老人, 得層樓自住, 呢個計劃佢好開心, 可以調走筆資金後申請高額津貼喎。

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

要學識投資唔係一件容易事, 長者到65先學更係唔容易, 而且一旦股災時, 買乜都跌, 要時唔止自己投資的產品可能得番一半價值, 所收利息亦更半, 甚更不派利息, 到時唯有硬食老本, 本金減少時亦會影響以後收入. 後生就話可以賺過或等股價番老家, 老人家冇賺錢能力, 個本冇咗就冇咗, 佢地有幾多個十年可以等?

可能我家族係長命人, 我唔明點解好多人都話政府呃錢, 其實只要過到85歲已經有賺, 而家的人越來越長壽, 過85又有幾難? 而且到得85歲, 頭腦好難太靈活, 除非大把錢使, 唔係決定股市大跌斬唔斬倉,對老人家壓力已經好大,自己個老本日日跌更係心血少D都唔掂. 而且人越大越多病, 好多病到冇精力去管理自己財產, 亦有些有腦退化或老人痴呆,到時還可怎樣管理? 交畀仔女管理亦有另一風險, 而仔女亦可早死過父母. 我家族的長壽老人是可以大病到沒力氣落樓走動, 留家多年才出世, 亦有幾個是老人痴呆十多年, 近100歲才去世, 老人死時, 子女也70多歲, 子女也是靠孫子養, 不是富有人家, 又可有怎樣的生活質素? 年金可以對沖長壽風險, 已是最值得買的原因.

男爵府

回覆樓主

聽過朋友分析,佢叫唔好買

珍珠宮

好媽媽勳章

kakuit 發表於 18-7-23 12:27
其實就咁用1百萬做定期,每年2%息,15年加埋都已經130%回報了,仲未計複息效應。
...

如果啲錢唔洗拎出黎洗,係可以咁計既,但宜家講緊,假設長者每月洗費要6千,買隻公用股或5仔都係帶約得3厘,一年得3萬蚊息,除開每月得2500到,唔夠洗咁點算好呢?

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

其實就咁用1百萬做定期,每年2%息,15年加埋都已經130%回報了,仲未計複息效應。
...

唔會有複息效應, 因為最低限度會使利息, 如果D錢唔使就咁放响度唔郁, 最後人在天堂, 錢在銀行, 有乜意思?

而且係最近港幣先時不時有2%利息, 之前好差不多成十年都是1%左右.

伯爵府

...

你要唔用果筆錢先可以咁計..

但老人家無收入, 如果靠100萬做定期, 除非利息有6-7%, 先可以保到本.. 如果得2-3%, 不出20年本都無晒

公爵府

Jnam 發表於 18-7-23 12:30
要學識投資唔係一件容易事, 長者到65先學更係唔容易, 而且一旦股災時, 買乜都跌, 要時唔止自己投資的產品可 ...

我覺得呢啲設身問題,係家有高齡老長者嘅子孫,喺有負擔嘅狀況之下,先會明白呢個年金所謂「終身保障」嘅理念係有幾重要。其他未年老嘅後生仔女,只會當佢係投資產品,喺度計回報率,失卻計劃原有意義,所以根本上大家就牛頭唔搭馬嘴。

回應返你先,現代社會真係有好多高齡長者,甚至可能患上認知障礙、或其他長期病患,就算送佢地入老人院,都要比每月支出架,我記得有見過bk jm呻過呢方面負擔都幾重,所以,如果長者自己已為自己自製長糧,點都好啦,多多少少都幫補下啦,對後生減輕負擔,都未賞不可。

公爵府

BK2002 發表於 18-7-23 12:29
我老媽子就係中慘老人, 得層樓自住, 呢個計劃佢好開心, 可以調走筆資金後申請高額津貼喎。

...

如果原本已有層自住樓,再自製年金+申領高齡津貼,食住都無憂,又唔駛問仔女手攞攞,老人家真係可以毫無心理負擔,生活得好豐富啦。

呢個計劃,相信對於年輕時相對手緊嘅中產,即是供得起樓,但積蓄又唔算多,冇咩閒錢去投資嗰種人士,都幫到手。

伯爵府

2018復活節勳章

洋洋 發表於 18-7-22 12:45
以數計,絕對搵笨。
65歲付100萬。
政府宣傳話4厘,完全係誤導,係收錢/長命到100歲。
.
同意。所以我也提了長輩不要買!!

珍珠宮

回覆樓主

適唔適合好睇個人風險口味,未必個個啱,我自己都唔建議我父母買,但我唔認同部分人咬定係政府呃老人家錢,多個選擇從來都唔係壞事,我覺得宣傳亦無誤導,當然唔排除老人家有可能唔明,政府同金融機構可以再講解得詳細啲

禁止訪問

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

20020116 發表於 18-7-23 13:01
我覺得呢啲設身問題,係家有高齡老長者嘅子孫,喺有負擔嘅狀況之下,先會明白呢個年金所謂「終身保障」嘅 ...

呢度好多人都以20年, 即壽命到85歲為止去計, 而忽略現實情況係可以90歲甚至100歲, 响社區內見到的老人家都是較後生和健康的, 80,90歲的好多已入老人院或長期護老院, 拖着大大小小各種病患, 但仍可多活10-20年, 如果老人家自己有年金, 係可以幫到老人院使費, 而身為子女, 亦會好感激慶幸父母當年有買.

公爵府

Jnam 發表於 18-7-23 18:02
呢度好多人都以20年, 即壽命到85歲為止去計, 而忽略現實情況係可以90歲甚至100歲, 响社區內見到的老人家都 ...

that's why我話啲人冇咁嘅體驗係唔會明,根本佢地自己生活圈就冇接觸到,點諗到真實情況呢?我自己做開長者義工,我就見唔少9x歲嘅老人喇

侯爵府

20020116 發表於 18-7-23 18:07
that's why我話啲人冇咁嘅體驗係唔會明,根本佢地自己生活圈就冇接觸到,點諗到真實情況呢?我自己做開長 ...

嗰時我老豆喺老人院住過幾個月,佢隔離房兩個阿婆一個94,一個95,93嗰個仲行得走得去打麻雀,佢有兩個女都7X幾了,我老豆7X喺老人院入面算最後生嗰批。香港人亦出咗名長壽,所以我覺得如果資金得一百萬鬆D,其實都不失為一個好選擇。

伯爵府

回覆樓主

如果每月$5800可以跟通漲調整,即係每年加,咁就very good了

洋房

多謝各位寶貴意見,我都係叫老人家唔好買了!

除非係爛賭鬼或自制能力極低,要年金公司幫你去KEEP錢,否則似乎冇咁既需要

水晶宮

回覆樓主

有諗過買比老爺奶奶,因為佢地勞動階層,無樓收租,到第日老左不能工作就會無收入,只靠積蓄同仔女。我唔知佢地儲落左幾多積蓄,可以meet 幾耐。諗住買年金,手停口停都有幾千蚊用下。
不過佢地拒絕左,唔想用左老公呢舊錢,叫我地留比小朋友。。。

首頁

尾頁

跳至