自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

禁止訪問

回覆樓主

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

洋洋 發表於 18-7-22 13:02
以長者心態計:
老人家老本係好重要,天咁大。
識理財嘅,自己投資,唔會做。

最終都係益埋間管理公司

禁止訪問

侯爵府

peterchan325 發表於 18-7-22 04:13
老人家問買唔買年金好,大家點睇?抵買嗎?

睇你會唔會攞到長者高津貼3500蚊,唔攞當然唔低,買銀行股收息好過
但如計埋長者高津,而又唔想股資太多又不想煩,小小哋50萬,我覺得ok

大宅

因不計入資產審查, 可以拿到高額長者生活津貼, 這才是重點吧

公爵府

2023年兔年勳章

回覆 peterchan325 的帖子

其實現金嘅購買力,係不斷下跌。

買乜金都無用。嘥氣

珍珠宮

回覆樓主:

我諗住買煤氣,一年派兩次息,重有派股,好似幾好

子爵府

peterchan325 發表於 18-7-22 04:13
老人家問買唔買年金好,大家點睇?抵買嗎?

唔好買,做乜要比舊大錢人地,以後每月取回幾仟?而且回報只得5%,有事想用$,取回也麻煩,做其他投資,也不只回報5%。

子爵府

政府d大白象工程幾千億幾千億咁倒落海,
仲要係豆腐渣工程,
對民生議題全部莫視,
唔搞全民退休保障,
而家仲要呃退休人士d棺材本,
正垃圾政府!

子爵府

Lulu880 發表於 18-7-22 13:53
仲要係豆腐渣工程,
對民生議題全部莫視,

講得好

珍珠宮

kc_01k 發表於 18-7-22 12:38
梗係唔買啦,好搵笨

絕對搵笨

珍珠宮

仲要係豆腐渣工程,
對民生議題全部莫視,

你講中晒

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

仲要係豆腐渣工程,
對民生議題全部莫視,

之前玩政府債券,而家又玩年金,擺明呃老人錢

伯爵府

回覆樓主

以下係我係fb 見到一篇關於年金嘅文章:
(轉載)
終生年金,終生遺憾
只是餘生有現金維持生活,本金沒有回报,是政府不設全民终生退保後緩兵之計

近日市面係咁講、係咁推廣嘅「終生年金」,好想比以下資訊想買嘅長者或家有長者想買,請一齊嚟計一計呢幾條數:

以比一百萬為例子,佢地話,每個月比$5800蚊你,一年有成$69,600,差不多有7厘息咁多,聽落係咪好似好著數呢?唔好意思,呢$69,600蚊其實唔係利息,你比個一百萬亦唔可以算叫做「本金」。

即係咁,如果你做一百萬定期存款,到期利息加本金一齊攞番先叫「本金」,而呢個所謂嘅終生年金,個一百萬其實你係唔會直接攞番嘅,再舉三個例子。

佢地話要65歲先可以買:

如果你由65歲,收到70歲不幸身亡,咁即係只攞咗$348,800蚊,咁原先個一百萬呢?唔好意思,你家人只能攞番餘下差額,咁即係個一百萬唔係本金,而你之前攞個三十幾萬都其實係你自己錢;

又如果,你一直安好無事,咁都要14.3年先攞番你原先比個一百萬,所謂歸本,而當時閣下都79.3歲喇,若然85歲往生,即係總供提取咗20年,共$1,392,000,而你家人亦唔會有任何所謂淨餘價值攞番,你攞嘅就係百三萬咁大把,計一計,以而家銀行定期最高個問做到2.15厘,20年覆息,就有$1,530,000,重多過呢啲所謂年金。

比你90歲,攞咗$1,740,000,扣番有一百萬係你自己出嘅,即係廿五年賺咗$740,000,除番開實年息等如2.9厘左右。咁不如買一百萬啲公用股股票、或者匯豐股票,反而有5厘年息,重要啲本係番度。

而實際上,投資機構一年如果用你嘅錢投資,點只賺7%一年?睇下外匯儲備年年購多過呢個數就知,分番六萬幾比你唔難,只係到你離世,個一百萬就比佢地袋袋平安喇.....諗諗下,係咪蝦老人家唔識計數呢?

如果,你深信自己有一百歲甚至一百二十歲,或者真係可以諗下嘅。

侯爵府

manki1610 發表於 18-7-22 12:04
最簡單 鬥長命
100萬
起點 65歲 起碼15年先拎番100萬 個本

想請問,如果大吉利是拎左2年就仙遊,剩番既錢,仔女可以拎番嗎?

珍珠宮

回覆樓主:

睇過一篇文, 作者分析得出的結論係沒太大的好處, 但女人買就比男人買就有賺少少, 睇完各樣嫌體分析, 自己覺得唔值得買。

侯爵府

回覆樓主

香港人都真係好長命,身邊不乏80以上仲健健壯壯嘅人,高回報投資涉及高風險,老人家係咪真係有咁嘅精力去進行呢類投資?年金平平穩穩我又覺得ok喎。

珍珠宮

回覆樓主

比你而家係一個65歲長者,大約有100萬上下啦,你揸住100萬好大機會過唔到世啦。咁你已冇收入來源,呢100萬慢慢搣,自己唔夠敢洗啦,我又唔信一個揸住100萬嘅長者夠膽個個月洗5800呀,你點擔保自己洗完錢之時死得未?如果錢又洗晒人又未死得咪好大鑊!

終身年金唔係投資嚟架,仲一種對沖長壽風險嘅保險。你今日比咗100萬,每個月政府派返比你,好似冇著數,但你有一個保險,就係你個個月洗晒呢5800,下個月又有,直至完全扣除嗰100萬都唔駛驚,因為只要你唔死你都有得攞,所以長者就可以好安心咁洗呢筆錢。

咁有人話,咁我唔夠長食咪好唔抵?即使你唔夠長命,你買年金嘅時候你都有使用到呢個保險對沖長壽嘅服務。等如你去旅行買咗份旅遊保,呢項保險係保你旅程中嘅萬一,你唔會因為最後能夠平平安安回家而話保險公司呃你掛?更加冇可能話:自己好平安呀好唔抵呀唔好買旅遊保喇……?!

最後,你平安回家,冇claim到保險,你就冇使用過保險服務嗎?錯!你旅途中直至返家前,即使沒事發生,你都會安心,因為你都正在使用保險服務。即使最後你冇必要claim錢。

年金,係比老人家一個終身出糧嘅承諾,買嘅時候,雙方都唔會知個長者到底壽命有幾長,唔好講到長者一定係蝕水嘅一方啦!依我睇,年金比起部份長者嘅仔女仲可靠呀,你試下叫個長者比100萬個仔做首期,然後個仔每月比返幾千蚊亞媽做家用,咪睇下咩後果囉

珍珠宮

Minnacat 發表於 18-7-22 14:20
想請問,如果大吉利是拎左2年就仙遊,剩番既錢,仔女可以拎番嗎?

可以,在設定年期內受益人可以繼續攞。例如:保証期有180期,但長者攞咗10就走咗,咁後人可以攞埋嗰170期。但如果長者長命百二歲呢,長者就可以攞多過180期,直至身故。

買嘅時候已明碼實價(根據個別不同狀況)列明,你可以考慮清楚先買,我覺得政府年金好公道。好過私營年金,條數就好漂亮,但實情係非保証收益,長者仲失預算呀。

伯爵府

kc_01k 發表於 18-7-22 12:45
每月5800元息,比到身故等,好似好吸引…但睇真細節規條,係完全無著數。
千祈唔好以為這5800元是一般銀行 ...

其實應該咁睇:長者本身財政狀況絕對是關鍵,如果佢本身資產有$130萬度,冇其他野係手,我會絕對鼓勵佢買。事關揸住$130係手,資產超出上限拎唔到長者生活津貼,擺係仔女度亦未必信得過,長者絕對唔敢亂使呢筆錢,反而影響生活質素。但如果佢拎咗$100萬去買政府年金,政府唔當呢一百萬是資產,咁長者每個月有$5800年金➕大約$3200長者生活津貼,日子簡簡單單但還算不愁衣食吧 ?
記住年金和保險的性質不同,年金for購買者自己享用,不用加太多負擔俾仔女,也算是一種禮物吧?所以我係鼓勵呢種情況的長者買年金的。

首頁
12345...8

尾頁

跳至