自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

唔買,唔值得買。穩陣投資都可以有4厘回報,仲唔需要綁死,又要同佢鬥長命

公爵府

Myluckybaby 發表於 18-7-22 14:49
其實應該咁睇:長者本身財政狀況絕對是關鍵,如果佢本身資產有$130萬度,冇其他野係手,我會絕對鼓勵佢買 ...

同意至極。手持100萬又唔多敢洗,仲影響生活質素

公爵府

YuYuMother 發表於 18-7-22 14:54
唔買,唔值得買。穩陣投資都可以有4厘回報,仲唔需要綁死,又要同佢鬥長命
...

你後生,又有啲學識,可以及早計劃緊係多選擇啦。如果你呢刻65歲,又唔多識理財,你有冇信心唔蝕呢100萬本兼賺到回報比自己安心洗呢?

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

20020116 發表於 18-7-22 15:09
你後生,又有啲學識,可以及早計劃緊係多選擇啦。如果你呢刻65歲,又唔多識理財,你有冇信心唔蝕呢100萬本 ...

我媽媽已過65歲,佢學識都唔多,但基本人仔定期,一般理財技巧都識,所以佢都唔會買年金。

好多老人家理財不比後生差,唔關乎學識問題。網上亦有好多討論,年金係比一般唔識投資又有閒錢既人買。

至於唔買只係我個人睇法,覺得值得買去買完全無問題。

水晶宮

amyamy123 發表於 18-7-22 14:11
之前玩政府債券,而家又玩年金,擺明呃老人錢

ibond反而幾好,臭波又唔搞!

禁止訪問

男爵府

回覆樓主

我答阿媽,你有無信心夠85歲命?有就買喇!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

she007 發表於 18-7-22 15:28
ibond反而幾好,臭波又唔搞!

呢一兩年得返銀色債券,我都鍾意ibond
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我只係覺得……我65歲有錢的話,點解要比舊錢人幫我睇住仲有有費用收我?點解要比舊錢助人地錢揾錢發達?

琥珀宮

peterchan325 發表於 18-7-22 04:13
老人家問買唔買年金好,大家點睇?抵買嗎?

老人家d錢平時點用?若一向好慳,唔敢用又唔敢在投資的,咁買年金是好選擇,可以安心去洗政府每月派既錢。

唔好以抵唔抵去睇,應該以老人家洗錢模式,對生活質素影響去睇。

禁止訪問

公爵府

回覆樓主:

以後生角度黎睇就唔值,但老人家可能又有另一個諗法。我媽呢排都有問我呢個問題,我唔敢比太多意見,一講本金問題,佢好自然就諗到留比邊個!呢筆錢佢唔係諗住賺幾多,而係有生之年用得返係自己身上,你同佢講本金,好似。。。。唔識點講,總之啲錢係佢嘅,只能用佢自己嘅智慧同知識去運用。

大宅

Lulu880 發表於 18-7-22 13:53
政府d大白象工程幾千億幾千億咁倒落海,
仲要係豆腐渣工程,
對民生議題全部莫視,

講很好(emoji)(emoji)

伯爵府

想生BB熱投

我媽話搵笨的
佢又有3高,未必去到80歲

珍珠宮

2024年龍年勳章

KLLP 發表於 18-7-22 12:48
只能取到105%

謝謝回覆,但我老媽子話好過放係儲蓄戶口無息⋯睇來都阻止唔到佢買,我叫佢唔好攞哂啲錢去買,留啲做備用現金。

公爵府

rean_chau 發表於 18-7-22 16:00
以後生角度黎睇就唔值,但老人家可能又有另一個諗法。我媽呢排都有問我呢個問題,我唔敢比太多意見,一講本 ...

我自己就幾同意呢種觀點:「筆錢唔好諗住比邊個,而係有生之年用得返」。

後生識理財,梗係唔吼政府年金啦,但對老人家嚟講,錢能夠用得返喺自己身上,又用得放心,係好重要,錢梗係自己洗得返先係自己,人在天堂錢在銀行,又有咩意思?

當然,每個case唔同,不能一概而論,我頗反感有啲人自己都唔了解清楚,就口口聲聲話政府呃亞婆錢,我自己就覺得政府年金都有可取之處,我希望長者多啲了解,然後自己選擇。

侯爵府

YuYuMother 發表於 18-7-22 14:54
...

請教邊d穩陣投資肯定有4厘?
我要幫父母理財,又要穩陣又要保本又要有現金流,好頭赤!

大宅

redhot 發表於 18-7-22 14:33
比你而家係一個65歲長者,大約有100萬上下啦,你揸住100萬好大機會過唔到世啦。咁你已冇收入來源,呢100萬 ...

You're well said ...... 呢個係真正年金理念

果啲咩搵笨,一年唔止賺幾多厘果啲,
我又睇下你65歲時投資有幾叻。

珍珠宮

2024年龍年勳章

20020116 發表於 18-7-22 18:12
我自己就幾同意呢種觀點:「筆錢唔好諗住比邊個,而係有生之年用得返」。

後生識理財,梗係唔吼政府年金 ...

係,我媽子就係想買年金為自己做長糧,佢話用咗筆錢買年金,資產唔過限額可以攞埋高額津貼。佢話到時夠用可以減輕我哋負擔,我叫佢考慮清楚咪買,但唔好掉哂筆錢落去買。
佢之前幾年貪外幣高息,入哂貨依家兌換一直跌唔見咗一大筆
政府年金穩陣嘅,唔貪高回報可以考慮。
佢叫我做受託人只係買個保險⋯

首頁
12345...8

尾頁

跳至