親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

將會去英國/ 瑞典/挪威/ 丹麥,用Samsung機,煩請問用數據卡好或是租wifi 蛋好?那一種比較方便?
如果租蛋就要差不多HKD600,如果買數據卡是否平啲?但是否有多國可以用?或是每到一處再買一張?大約多少錢?

男爵府

DOUGLASMAMA 發表於 18-7-22 05:47
將會去英國/ 瑞典/挪威/ 丹麥,用Samsung機,煩請問用數據卡好或是租wifi 蛋好?那一種比較方便?
如果租蛋就 ...

用3uk 啦,多國家都通用。我剛去英國再落秘魯,秘魯都用得。 3/5gb 都係百五到百七蚊咁上下,又唔駛充電,我永遠只會用sim card. (詳情你上網search 3uk sim card, 應該就乜資料都有,同埋自己都check下係咪cover晒你要的國家)

wcpcelia    發表於 18-7-23 11:04

大宅

missvivi 發表於 18-7-22 06:32
用3uk 啦,多國家都通用。我剛去英國再落秘魯,秘魯都用得。 3/5gb 都係百五到百七蚊咁上下,又唔駛充電, ...

剛剛睇到可以cover要去的國家,但請問是否要在英國購買,機場是否有?如果在香港3門市是否可購買到?
DouglasMaMa :lol

男爵府

DOUGLASMAMA 發表於 18-7-23 10:21
剛剛睇到可以cover要去的國家,但請問是否要在英國購買,機場是否有?如果在香港3門市是否可購買到?
...

這卡是3uk的,不是 3hk出的,所以係3hk係買唔到的 。這卡在香港可以買到,到英國都可以買到。香港係hktvmall有賣,鴨記各攤檔有賣,各賣sim 卡的實體/網店都會有賣。

大宅

missvivi 發表於 18-7-23 12:37
這卡是3uk的,不是 3hk出的,所以係3hk係買唔到的 。這卡在香港可以買到,到英國都可以買到。香港係hktvma ...

想問是否可以share比人用,或只可以自己用。
是否可打電話?

男爵府

DOUGLASMAMA 發表於 18-7-23 20:03
想問是否可以share比人用,或只可以自己用。
是否可打電話?

你直接問零售商啦。我自己從來唔share,一人一張,無研究,無實測過可唔可以share. 只可以答你卡有兩種,pay as you go, 通常連通話分鐘,internet with legs 就只可以上網。因為係prepaid card, 之後再上網top up 買其他plan 都好似得。 我無試過top up, pay as you go 同internet with legs 兩樣都用過,我揀邊樣通常睇價錢,邊個平買邊個。

翡翠宮

回覆 DOUGLASMAMA 的帖子

3uk唔可以share, 係UK有3000分鐘有打電話

侯爵府

DOUGLASMAMA 發表於 18-7-22 05:47
如果租蛋就 ...

我用3uk, 去左歐洲幾個國家都收得好好、係4gGplan , 意大利就3G, 鴨記買、$150。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

大宅

SaBB 發表於 18-7-30 08:15
我用3uk, 去左歐洲幾個國家都收得好好、係4gGplan , 意大利就3G, 鴨記買、$150。
...

請問鴨記那一間,在那裡附近,等我可以去睇下

大宅

bb2 發表於 18-7-29 22:19
回覆 DOUGLASMAMA 的帖子

3uk唔可以share, 係UK有3000分鐘有打電話

如果唔可以share,味唔可以手機和電腦都上綱?

翡翠宮

DOUGLASMAMA 發表於 18-7-30 12:01
如果唔可以share,味唔可以手機和電腦都上綱?

係,睇下AIS啱唔啱,15天可share,無限数據

翡翠宮

DOUGLASMAMA 發表於 18-7-30 12:00
請問鴨記那一間,在那裡附近,等我可以去睇下

3uk,最平$118,新蒲崗

大宅

bb2 發表於 18-7-30 14:42
3uk,最平$118,新蒲崗

新蒲崗哪裏可否pm我

翡翠宮

DOUGLASMAMA 發表於 18-7-30 14:56
新蒲崗哪裏可否pm我

呢張可以share数據

侯爵府

missvivi 發表於 18-7-22 06:32
用3uk 啦,多國家都通用。我剛去英國再落秘魯,秘魯都用得。 3/5gb 都係百五到百七蚊咁上下,又唔駛充電, ...

我而家係歐洲都係用緊uk.3 5GB卡,但一到2.5GB就好似停左咁,你有無呢個情形出現?

男爵府

shobi 發表於 18-7-30 21:34
我而家係歐洲都係用緊uk.3 5GB卡,但一到2.5GB就好似停左咁,你有無呢個情形出現?
...

無試過呀。

侯爵府

shobi 發表於 18-7-30 21:34
...

我無喎、行4G 好快好順。
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

男爵府

回覆 bb2 的帖子

3 UK 卡新蒲崗在哪裏買?可否pm我!thank you

男爵府

回覆 bb2 的帖子

我都想知新浦崗地址, thanks

大宅

我都想知新蒲崗數據卡地址

首頁

尾頁

跳至