懷孕後期手指關節痛

面包妹妹
|
32週起手指關節位勁痛,尤其係瞓醒,有冇咩辦法減少呢?謝謝
MMfaith
|
我都後期都係甘,手指又腫又痛,浸下熱水可能好少少 不過都係要生左先唔會再痛
面包妹妹
|
MMfaith 發表於 18-7-22 08:54
我都後期都係甘,手指又腫又痛,浸下熱水可能好少少 不過都係要生左先唔會再痛
...

今朝手指尾彎曲勁痛好似人哋彈弓手
GCHK
|
用熱毛巾熱敷下,可以輕輕咁按摩下
面包妹妹
|
GCHK 發表於 18-7-22 11:23
用熱毛巾熱敷下,可以輕輕咁按摩下

謝謝,我會試下(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
試過飲紅豆水,都係冇咩用,手指都係腫晒
kmbb519
|
我兩隻手手腕都好痛,好似裡面發炎咁 但我無理佢,忍
Kitty0411
|
覆診同醫生講,佢會開物理治療比你,懷孕荷爾蒙改變引致的
hamsterma
|
面包妹妹 發表於 18-7-22 08:49

我水腫好犀利,不過就無咁嘅情況
面包妹妹
|
Kitty0411 發表於 18-7-22 13:16
覆診同醫生講,佢會開物理治療比你,懷孕荷爾蒙改變引致的

好的,謝謝你的提議,我會同醫生說
面包妹妹
|
kmbb519 發表於 18-7-22 12:17
我兩隻手手腕都好痛,好似裡面發炎咁 但我無理佢,忍

尤其手指尾,勁痛
twtw2017
|
我廿幾週已經係咁,特別係半夜扎醒兩隻手既手指脹痛,問過幾個醫生都話無辦法... 生完就無事
面包妹妹
|
twtw2017 發表於 18-7-22 20:21
我廿幾週已經係咁,特別係半夜扎醒兩隻手既手指脹痛,問過幾個醫生都話無辦法... 生完就無事
...

係丫,開頭我重以為打側瞓壓到啲手指,後來先發現啲手指開始慢慢水腫左
twtw2017
|
面包妹妹 發表於 18-7-22 21:21
係丫,開頭我重以為打側瞓壓到啲手指,後來先發現啲手指開始慢慢水腫左
...

我最近一次覆診又問醫生,有冇方法改善,醫生都話冇無辦法...
但有啲朋友話唔好食咁多高鈉既野,水腫冇咁勁,可能有幫助,你可以試試
bonnieonlyone
|
我都有手指關節痛⋯⋯⋯
我要做媽媽
|
係咪缺鈣吖?你見醫生既時候可以問下佢,我果時候就真係唔會咁樣
面包妹妹
|
我要做媽媽 發表於 18-7-22 21:42
係咪缺鈣吖?你見醫生既時候可以問下佢,我果時候就真係唔會咁樣

明天見醫生問下先
lling_lling
|
面包妹妹 發表於 18-7-22 08:49

我都係手指關節痛,當我將手指彎曲時就會痛,我生完一個幾月都仲痛緊
haha748494
|
可能系水腫,產檢果陣同醫生講下。
GCHK
|
面包妹妹 發表於 18-7-22 11:38
謝謝,我會試下(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
試過飲紅豆水,都係冇咩用,手指都係腫晒
...

你飲左幾次亞?加油
面包妹妹
|
GCHK 發表於 18-7-23 19:22
你飲左幾次亞?加油

飲左4日,手指都係腫腫地