懷孕可否吃亞麻籽粉?

JannyC9
|
懷孕兩個多月,一直受便秘困擾,平時飮橙粉頂住先,不想常吃軟便藥。聽聞阿麻籽可以有幫助,但網上對於能否吃有不同看法,大家點睇?多謝賜教!
SVbaby
|
JannyC9 發表於 18-7-22 13:22
懷孕兩個多月,一直受便秘困擾,平時飮橙粉頂住先,不想常吃軟便藥。聽聞阿麻籽可以有幫助,但網上對於能否 ...

唔知可唔可以食阿麻籽,醫生同我講食益生菌(可以食補充品、益力多或者yogurt),對我有效。
hamsterma
|
懷孕兩個多月,一直受便秘困擾,平時飮橙粉頂住先,不想常吃軟便藥。聽聞阿麻籽可以有幫助,但網上對於能否 ...

未食過,我都係食生果,或者益生菌
wowobibi
|
SVbaby 發表於 18-7-22 13:31
唔知可唔可以食阿麻籽,醫生同我講食益生菌(可以食補充品、益力多或者yogurt),對我有效。
...

請問你係食邊隻益生菌? 係孕婦專用定普通益生菌?
SVbaby
|
wowobibi 發表於 18-7-22 14:56
請問你係食邊隻益生菌? 係孕婦專用定普通益生菌?

我食yogurt,普通超市買的
KeungChu
|

我食好多菜加火龍果、不過火龍果不是每天吃
amuroo
|
纖維粉都要係醫生開
懷孕初期,我問咗醫生攞植物纖維粉for大肚用

不過食咗乳酪之後,九成九時間都唔使再用
haha748494
|
未試過,可以飲多D水,食火龍果,食生果蔬菜。
ngpico
|

琴日聽美素佳兒講座醫生話可以