婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

namnamg 發表於 18-7-26 12:44
回覆 Aleaf 的帖子

最近好嗎?

現在心情穩定了, 謝謝你。
剛睇完中醫, 在吃中藥調整身體, 準備之後做手術。
中藥內沒有貴價的草藥, 大多是清熱去毒的草藥°

下星期再覆診了, 要決定全切還是保留。

子爵府

Aleaf 發表於 18-7-27 14:29
知道了。
為了手術後的醫療費用, 我將會在政府做手術。
多謝各位給我的醫生資料🙏

政府做手術 局部切除 第二日 就會離開醫院, 我就淨係講咗五粒淋巴再 腫瘤 手術後 冇用引流
如果全切 再加淋巴 就會住多幾日。我既傷口 冇用聯針 黐膠紙㗎 等佢自然埋口 所以一直 間唔中 都有滲 血水, 最重要的事 如果你去健康院 洗傷口 或者拆線 最好搵 傷口護理專科護士幫你( 畀五十蚊), 普通洗傷口係19蚊。 第一次去 健康院洗傷口, 因為 d血水 到件衫都濕埋 個護士都 好好。第二次 拆膠紙/ 膠布, 遇到個超級 粗手粗腳嘅護士, 拆線/ 膠布 痛到我, 忍唔住我叫佢停手自己擦膠布, 跟住佢幫我 九秒九 幫我拆曬啲膠紙 第二日 去見 醫院乳腺科護士 先幫我再抽啲血水。
莫為閒人動氣.

垃圾可以循環再用, 廢物只會污染環境

子爵府

twchung 發表於 18-7-27 17:11
政府做手術 局部切除 第二日 就會離開醫院, 我就淨係講咗五粒淋巴再 腫瘤 手術後 冇用引流
如果全切 再加 ...

到今日 忍唔住再去多一次健康院,

因為發覺仲未 完全 埋口 仲有水滲出嚟, 今次搵咗傷口專科護理護士 幫我放咗啲血水出嚟 個傷口冇咁痛, 係好多血水, 搞到我件衫背脊位都濕埋,下星期再見多次護士。

複式洋房

twchung 發表於 18-7-27 17:11
如果全切 再加 ...

我將會切除腫瘤及那邊液下全部的淋巴 ,佢都係話住一 醫院, 會有引流給我, 會派復康護士來我家洗傷口。。。也在家進行移除引流步驟。
你要唔要做電療化療啊?你幾時做完手術呢? 做完痛成點?
聽完你講粗魯護士, 有點心驚😢

子爵府

Aleaf 發表於 18-7-27 23:27
我將會切除腫瘤及那邊液下全部的淋巴 ,佢都係話住一 醫院, 會有引流給我, 會派復康護士來我家洗傷口。 ...

有護士上門, 唔駛舟車勞動,非常好,不用擔心。
手術做完兩個多星期,我仲有D水滲出來,昨天放完血水, 今日又做谷過
如果痛就食止痛藥,尤其夜晚,令自己好瞓D。昨晚,我冇食(抵打),半夜三点醒咗,就典天光,耍補晚。如果我话唔痛,你都会唔信la,冶理好病灶為首要,肯定痛唔過生仔。
未開始化療,电療。
要食得/瞓得,養好身 體去打仗

子爵府

twchung 發表於 18-7-28 09:45

最好買定兩三套開胸睡衣(係屋企着),前面有袋方便袋住引流器。
出街穿開胸衫方便 過頭笠, 唔洗舉高隻手
莫為閒人動氣.

複式洋房

twchung 發表於 18-7-28 09:45

有護士日日嚟? 定隔日嚟?
咁即係最好晚晚食定止痛藥, 以防萬一😂
手術後落床走得, 佢地講到好輕鬆咁, 我感覺好似好辛苦咁😂

不過係屋企好過係醫院瞓啦~
你的傷口係聯針定打釘? 感覺打釘好似好唔穩陣咁~😂

複式洋房

twchung 發表於 18-7-28 18:22
最好買定兩三套開胸睡衣(係屋企着),前面有袋方便袋住引流器。
出街穿開胸衫方便 過頭笠, 唔洗舉高隻手
...

收到~
你有冇睇中醫調理呀?
我在食中醫調理緊身體, 希望手術後冇咁虛弱, 快點復完。
你今晚記得食止痛藥先瞓呀~😂

大宅

Aleaf 發表於 18-7-27 14:29
知道了。
為了手術後的醫療費用, 我將會在政府做手術。
多謝各位給我的醫生資料🙏

我也是乳癌患者,現正化療,我見你做手術在9月,時間好似耐了點,政府無比個快期嗎?

複式洋房

tsc 發表於 18-7-29 00:16
我也是乳癌患者,現正化療,我見你做手術在9月,時間好似耐了點,政府無比個快期嗎?
...
原本是9月11日現在提早了9月4日, 相信再會有機會提早到8月尾。
你呢? 你也在政府做? 確診後幾耐做手術?

政府冇話有快期, 佢話都係排隊, 有人轉私家做, 便會提前病日手術期。

大宅

Aleaf 發表於 18-7-29 14:49
原本是9月11日現在提早了9月4日, 相信再會有機會提早到8月尾。
你呢? 你也在政府做? 確診後幾耐做手術?

確診後二星期係瑪嘉烈做手術

複式洋房

tsc 發表於 18-7-29 15:24
確診後二星期係瑪嘉烈做手術

你好幸運呀~ 可以兩星期就做到手術。。。。我將在聯合做。。。
你係直接問佢有冇快期? 我都有問可唔可以快點, 結果都係一樣😥

你現在個status怎樣?

大宅

Aleaf 發表於 18-7-29 18:30
你好幸運呀~ 可以兩星期就做到手術。。。。我將在聯合做。。。
你係直接問佢有冇快期? 我都有問可唔可以 ...

我有問有無快期,宜家化療中,加油!

複式洋房

tsc 發表於 18-7-29 21:18

謝謝你!
請問你手術後多久便做電化療?
現在冇nut頭髮嗎? 要做多少次化療?
幾耐做一次化療呢?

複式洋房

tsc 發表於 18-7-29 21:18

我們及大家姊妹加油喔~

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

deleted.

瑪瑙宮

Aleaf 發表於 18-7-28 23:13
有護士日日嚟? 定隔日嚟?
咁即係最好晚晚食定止痛藥, 以防萬一😂
手術後落床走得, 佢地講到好輕 ...

洗傷口可以有護士上門幫病人洗傷口,一來唔使自己去馬會診所洗同等,始終診所多病人,但上門前年就80蚊1次,星期一至五都有,星期日同假期冇,星期六唔記得有冇。出院時。同醫生講,醫生會安排的,亦可以問埋醫生拎定一張去馬會診所洗傷口的紙。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

大宅

回覆樓主

祝各位早日康復,身體健康!加油(emoji)

子爵府

twchung 發表於 18-7-27 17:15

到今日 忍唔住再去多一次健康院,

後記,昨天早上又去了健康院揾傷口護理專科護士洗傷口,她幫我抽了多積水,不過都有D渗。昨天下午去見腫瘤科,这次我預到好醫生,見到我傷口仍有渗水,叫姑娘幫我打俾有关部門跟進傷口(因為、今天是手術後第一次覆诊見外科),乳腺科姑娘也跟進这情況。如果有問題也可以打电话返醫院問,看看是否要到醫院。
莫為閒人動氣.

子爵府

twchung 發表於 18-8-1 18:19
後記,昨天早上又去了健康院揾傷口護理專科護士洗傷口,她幫我抽了多積水,不過都有D渗。昨天下午去見腫瘤 ...

我又講下啲無聊野, 香港區同九龍區嘅公立醫院除咗 廣華係咁"親民''之外,其他都係山上面。

首頁

尾頁

跳至