自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

最愛凍檸茶 發表於 18-7-23 00:32
不過我都見過日本上司同下屬應該飲完嘢,係JR月台同對方不停躹躬講byebye,唔知點解架車又未開得,兩個男人 ...

我都見過,仲要已經好夜。日本既公民教育係好好,但職場文化真係好難頂⋯

大宅

waynewon 發表於 18-7-22 23:21
去過日本公眾泳池游水,真係人人入場前都會沖乾淨同行過半腰高消毒池。

日本人真係自律到無得頂,係香港公眾泳池,我見過個有個父親,女兒要求去厠所,佢居然要個女係兒童泳池就地解決,真係下刪一千字

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

日本醫院餐

翡翠宮

減齡達人勳章

milk323 發表於 18-7-23 08:21
其實我覺得香港小學都可以試下值日生制度啊,反正學校咁難請清潔姨姨,學生可以幫忙做啲簡單收拾,又可以 ...

我諗比著喺香港,學校應該會比某啲家長鬧 雖然我都覺得咁係幾好

公爵府

florapang0426 發表於 18-7-23 09:41
我諗比著喺香港,學校應該會比某啲家長鬧 雖然我都覺得咁係幾好

做少少輕鬆清潔,掃下地倒下課室垃圾咁,唔駛多,30分鐘已經好夠。其實係個好既訓練,又可幫輕嬸嬸。不過我都明,應該會有好多家長反對(佢屋企都唔駛做家務/ 學校冇錢請清潔亞嬸⋯⋯)

男爵府

2018復活節勳章

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

雖然我痛恨日本二戰的行為和事後選擇性失憶的策略,但他們公民教育確實係做得好,當然也有 over 咗既地方,所以工作以外啲人既態度唔係幾好

公爵府

ahpoo 發表於 18-7-23 08:15
其實係日本路不拾遺既亦有可能係tourist,但同樣拾遺不報都可以係tourist咼
...

唔排除咁嘅可能,不過可能性比例上係較低囉

珍珠宮

seaman1982 發表於 18-7-22 21:28
個馬桶正喎。
我未試過困,但成日都有諗困又急屎點算。我腸胃唔好,一緊張更易急屎。
...

疴疴吓有人入點算

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

珍珠宮

she007 發表於 18-7-22 21:58
真係好吸引,日本人諗野好細心,睇長命120歲,諗埋冇人冇物已故的人都有人拜祭!
...

喺,啲骨灰似迴轉壽司咁按掣便送出來!

子爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 熱血勳章 畀面勳章

回覆樓主:

水晶宮

2024年龍年勳章

值日生: 我以前讀小學, 真係有的. 每逢星期五, 值日生sss, 就會負責清潔班房. 而家? 家長認為, 孩子係去學習唔係去幫學校做野的....

路不拾遺: 其實我自己覺得, 如果執到別人物件, 而自己係有時間的, 不妨留在原地, 等候物主. 將心比己, 自己如果發現唔見咗, 都即刻9秒9返原地搵. 不過而家的文化係, 執到, 好多時係拎返屋企, 再post 上 FB (有D係個人FB), 大佬, 我又點知係邊個執咗... 我都唔識你, 我點搵你拎返??
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珍珠宮

sabun 發表於 18-7-23 10:16
疴疴吓有人入點算

總好過瀨到成地屎

首頁

尾頁

跳至