做暑期工有咩問題

三國1
|
呀仔17歲今年柴娃娃去麥記做暑期工,一早知6299會多野講,所以叫老公唔好同佢地講,點知呀仔堂細佬多口話咗比兩老知,佢地即刻打黎哦哦哦~個仔係我嘅,又唔係去做d咩唔好嘅野,有咩問題呢!我地打算送個仔出國讀書,62又係多聲多氣,話香港讀到駛咩出國讀,又唔係用佢錢,佢地真係好煩
crystal媽咪
|
我以前嗰個年代,十六、七歲做暑期工好平常。而家啲人就會覺得人工唔高,又要去受氣。
好贊成而家啲後生去返下工,畀佢知道搵錢唔容易
三國1
|
crystal媽咪 發表於 18-7-22 22:05
我以前嗰個年代,十六、七歲做暑期工好平常。而家啲人就會覺得人工唔高,又要去受氣。
好贊成而家啲後生去 ...
我都係咁諗,唔去做暑期工未成日打機。老公讀書時99係一定要佢地出去打工,仲要做廠搬貨,因為人工高d,出糧要比哂99。
wcpcelia    發表於 18-7-23 16:03
bbkq
|
因為聽過有人學壞,拍拖,除非個仔女本身性格好堅定,又不易受人影響,咩都同父母傾。
我要做媽媽
|
你敷衍下佢地系喇,你都係要咁諗,個仔自己既,唔關佢地事,聽完就算
三國1
|
bbkq 發表於 18-7-22 22:12
因為聽過有人學壞,拍拖,除非個仔女本身性格好堅定,又不易受人影響,咩都同父母傾。
...
番學都可以學壞拍拖,唔通要將個細路放入保險箱?佢地嘅想法真係好攞命,我仔同細佢幾個月嘅堂細佬好好朋友,佢兩老好滿意,話咁就啱喇,唔好係出面識埋d唔知咩嘅人,人係要有朋友架,好似佢地咁生活圈子細只得屋企人係最好?
三國1
|
我要做媽媽 發表於 18-7-22 22:13
你敷衍下佢地系喇,你都係要咁諗,個仔自己既,唔關佢地事,聽完就算
佢地應該唔會同我講,如果直接同我講,我只會答有咩問題呢!跟住唔會再應佢地。我唔係佢班孝順仔女要奉承佢地
pple
|
17歲冇問題,我以前都係差唔多年紀做暑期工,咁大個係時候啦,唔需要過份保護~
piv
|
我個女話15歲就去做暑期工,我好支持呀!等佢學吓學校學唔到既野。
bubu7
|
佢有佢講,你有你做,而家叫個仔去做犯法野嗎?
bosch
|
老人家係咁, 聽完就算啦
blackberry
|
三國1 發表於 18-7-22 22:22
佢地應該唔會同我講,如果直接同我講,我只會答有咩問題呢!跟住唔會再應佢地。我唔係佢班孝順仔女要奉承佢 ...

既然唔駛你答就有佢啦~ 留返佢地既孝順仔答囉!
叮妹
|
題外話、我女16歲做暑期工,將一份糧二百幾蚊買左個4O的袋仔比我、我好感動、

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
李豆豆
|
三國1 發表於 18-7-22 22:19
番學都可以學壞拍拖,唔通要將個細路放入保險箱?佢地嘅想法真係好攞命,我仔同細佢幾個月嘅堂細佬好好朋友 ...

咁恐怖既,咁不如唔好返學唔好俾佢上網唔好出街啦,咁就唔會識到唔知咩人喇
三國1
|
叮妹 發表於 18-7-22 22:56
題外話、我女16歲做暑期工,將一份糧二百幾蚊買左個4O的袋仔比我、我好感動、

...
囡囡好乖
三國1
|
blackberry 發表於 18-7-22 22:53
既然唔駛你答就有佢啦~ 留返佢地既孝順仔答囉!
其實係嘅,但我好憎人煩,一聽到就會好忟,所以上黎發洩下。我嘅屋企佢咩都要管,我養狗都嘈,究竟關佢咩事
wuwucancan
|
我仔暑假做堡➕勁⋯無學壞,係有時夜返食夜宵姐
csc_cherry_chan
|
三國1 發表於 18-7-22 22:02
呀仔17歲今年柴娃娃去麥記做暑期工,一早知6299會多野講,所以叫老公唔好同佢地講,點知呀仔堂細佬多口話咗 ...

我個都話佢啲同學(14-15歲)去咗做暑期工……
叮妹
|
三國1 發表於 18-7-22 23:07
囡囡好乖

佢知我中意呢個,偷買番比我,真系好開心,佢出得17O都買個37比我,而且又系第一份工,所以我珍而重之放好佢、呀女雖然又系內向D,我知佢好鍚我,
blackberry
|
三國1 發表於 18-7-22 23:10
其實係嘅,但我好憎人煩,一聽到就會好忟,所以上黎發洩下。我嘅屋企佢咩都要管,我養狗都嘈,究竟關佢咩事 ...

當耳邊風 我99有時9588我都係哦一聲就算,交返個波比老公,我老公唔算愚孝,所以老公開聲99就收口