自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主

我公司有個17歲妹妹黎做暑期工,讀國際學校架喎!其實咁保護啲「小朋友」乜都驚,將來佢亦一樣要面對,要學壞要拍拖唔返工一樣會發生,除非鎖住佢係夾萬。

已刪除用户

回覆樓主:

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

我女請左一家人食飯,又送左枝唇膏俾我
朋友曾經係快餐集團HR高層,佢話,真係有細路讀書不成,返快餐店有錢有人讚有朋友,沉迷了,唔肯再返學
另外,都要考慮,返工為錢,定為將來cv好睇呢?隨住仔女長大,呢個亦要納入考慮因素。有學生為賺reference,無錢都做間個名夠響有野學嘅。呢d都適宜同仔女分析下

寶石宮

2024年龍年勳章

crystal媽咪 發表於 18-7-22 22:05
我以前嗰個年代,十六、七歲做暑期工好平常。而家啲人就會覺得人工唔高,又要去受氣。
好贊成而家啲後生去 ...

幸福可以好簡單

寶石宮

2024年龍年勳章

三國1 發表於 18-7-22 22:19
番學都可以學壞拍拖,唔通要將個細路放入保險箱?佢地嘅想法真係好攞命,我仔同細佢幾個月嘅堂細佬好好朋友 ...

放係保管箱記得鎖起佢
幸福可以好簡單

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 18-7-22 23:17
朋友曾經係快餐集團HR高層,佢話,真係有細路讀 ...

我覺得要讀嘅唔會因嗰少少錢就放棄學業,冇心向學嘅日日困係學校都唔會讀得好。我仔本身唔中意讀書,但佢唔甘心做低下層工作,所以仍死死氣讀。佢做麥記都係同同學柴娃娃去,我諗唔怕嘅。佢有開口講想黎我公司做暑期工,但我公司冇依樣野.佢都係做埋今個星期,8月話要準備ielts試wor

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

crystal媽咪 發表於 18-7-22 22:05
我以前嗰個年代,十六、七歲做暑期工好平常。而家啲人就會覺得人工唔高,又要去受氣。
好贊成而家啲後生去 ...

而家受左氣..好過廿幾歲仔...比人鬧仲面懵

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

三國1 發表於 18-7-22 23:40
我覺得要讀嘅唔會因嗰少少錢就放棄學業,冇心向學嘅日日困係學校都唔會讀得好。我仔本身唔中意讀書,但佢 ...

最緊要佢識唸,好多衰在無家人關心、返學又無存在感,暑期工俾到晒,咁就沉左落去
佢肯做咪俾佢捱下囉

男爵府

Charlotte_mom 發表於 18-7-22 23:17
朋友曾經係快餐集團HR高層,佢話,真係有細路讀 ...

你都話佢讀書唔成,咁行第二條路又為何不可?

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 18-7-22 23:45
最緊要佢識唸,好多衰在無家人關心、返學又無存在感,暑期工俾到晒,咁就沉左落去
佢肯做咪俾佢捱下囉
...
其實真係要個小朋友識諗

王國長老

YAC0601 發表於 18-7-22 23:48
你都話佢讀書唔成,咁行第二條路又為何不可?

讀書不成,都可以搵方法學一門手藝呀
當個仔咩都唔想,只想做快餐店,阿媽點會唔擔心

男爵府

三國1 發表於 18-7-22 23:40
我覺得要讀嘅唔會因嗰少少錢就放棄學業,冇心向學嘅日日困係學校都唔會讀得好。我仔本身唔中意讀書,但佢 ...

我覺得要讀嘅唔會因嗰少少錢就放棄學業,冇心向學嘅日日困係學校都唔會讀得好。

講得好!我本身讀書都唔叻,18歲開始半工讀,當年時薪都幾高,肯返工真係搵到錢(飲食業)每年暑假都有衝動放棄讀書做長工,但又唔甘心!當年有個同事見我咁細個做呢行,叫我讀多啲書,唔好成世做呢行,捱下捱下捱到讀完個學位,有份幾好嘅工,雖然都係辛苦,人工冇BK標準文員三萬,司機十幾廿萬,但總算過得去。

我反而覺得做暑期工/part time嗰幾年真係學到好多嘢,係好好嘅經驗

王國長老

YAC0601 發表於 18-7-23 00:01
我覺得要讀嘅唔會因嗰少少錢就放棄學業,冇心向學嘅日日困係學校都唔會讀得好。

講得 ...

重拾書包,好有毅力

男爵府

Charlotte_mom 發表於 18-7-23 00:01
讀書不成,都可以搵方法學一門手藝呀
當個仔咩都唔想,只想做快餐店,阿媽點會唔擔心
...

我見過個女仔,DSE嗰年開始做麥記,之後成績唔好讀IVE,因為家庭問題交唔到學費,加上無心向學,半年就退左學!全職做麥記,佢好有興趣學沖咖啡,一路好努力做,兩年內由part time做到經理,由睇細鋪到睇大鋪,做快餐店係咪真係咁差?咁快餐店應該由咩人去做?

男爵府

Charlotte_mom 發表於 18-7-23 00:07
重拾書包,好有毅力

多謝,其實我都冇放低過個書包!只係出過黎做嘢先知道搵錢艱難,同埋知道自己將來條路應該點行!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

good_pig 發表於 18-7-22 23:44
而家受左氣..好過廿幾歲仔...比人鬧仲面懵

起碼畀佢知世途險惡。我未返工之前成日都覺得大家可以一齊合作,當時屋企人話你出咗嚟就知,大家會爭上位或者你叻過佢、學歷高過佢。啲人會好避忌。

深深體會
不要從別人的嘴裡去認識我

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

bosch 發表於 18-7-22 22:49
老人家係咁, 聽完就算啦

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

crystal媽咪 發表於 18-7-23 07:44
起碼畀佢知世途險惡。我未返工之前成日都覺得大家可以一齊合作,當時屋企人話你出咗嚟就知,大家會爭上位 ...

同埋畢業之後,再唔到做麥記,起碼知道呢個世界有唔同階層嘅人,個人都冇咁離地

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

good_pig 發表於 18-7-23 07:48
同埋畢業之後,再唔到做麥記,起碼知道呢個世界有唔同階層嘅人,個人都冇咁離地
...

不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

回覆樓主:

比佢出去見吓世面,佢份暑期工又唔係做啲壞事,等佢知道呢個世界職場係點都好

首頁

尾頁

跳至