婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位人妻,請問你地同6299佢地有冇用公筷呢?

如果佢地唔用,可以點樣令佢地有習慣使用?

公爵府

2023年兔年勳章

。。。

siumak    發表於 18-10-29 12:30
小鈴鐺    發表於 18-7-26 15:28
peggypeggy820    發表於 18-7-23 16:12

象牙宮

Hehehahayeah 發表於 18-7-22 22:16

如果佢地唔用,可以點樣令佢地有習慣使用? ...
預備不同顏色的筷子
每樣都放一个。

或, 自己預先用碟裝不同的餸。=== this is what i m doing in the past
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆 Amy1974 的帖子

哈哈😄

大宅

回覆 333s 的帖子

呢兩招喺自己屋企就work。
不過上99屋企或出街食,唔係我主場,有咩計?

侯爵府

畀面勳章

Hehehahayeah 發表於 18-7-23 00:09
回覆 333s 的帖子

呢兩招喺自己屋企就work。

如果對方冇咁既習慣,冇辦法迫人用;如果自己好介意,唯有一開始自己夾多幾件餸之後唔夾。

公爵府

男家和我娘家佢哋無公筷呢個習慣喎。公筷呢樣野,如果去人家屋企食飯,睇下人哋有冇用公筷,如果有就用,無亦唔會要求。你都識講,唔係你主場啦,你自己生活習慣,硬要人為你改變。一係唔好去食囉,一係你拎個碟夾開食囉,又或者人哋掂過你就唔食。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

…………

男爵府

回覆樓主:

我之前都要求唔到,後來佢兩個都驗到有幽門螺旋菌大條道理食親飯都要用

大宅

Hehehahayeah 發表於 18-7-22 22:16

您未結婚前 自已屋企係用公筷的習慣?

姐係您同您媽您爸 屋企人親戚食飯果陣

大宅

回覆 望月童 的帖子

如自己一家飲茶食炒粉麵飯會用,c6喺度就一定用。

同親戚都一定會囉。我去拜年佢地每碟餸都有公筷的。

大宅

估唔到咁多人都冇用公筷。

咁你地同朋友同事出去應酬都冇用公家餐具?

點解嫁入去就要食佢地口水?我一年同佢地食不下8次都好難頂,特別係佢細佬帶埋佢女友我覺得三唔識七咁多私筷夾餸好核突。

侯爵府

畀面勳章

Hehehahayeah 發表於 18-7-23 13:17
估唔到咁多人都冇用公筷。

咁你地同朋友同事出去應酬都冇用公家餐具?

所以咪叫你一開始自已夾起自己食果份先,一年都係食幾次咪當果餐食小D。如果佢地冇咁既習慣無理由全世界就你一個掛,一係叫你C6禮貌地反映囉,不過人地主場唔用也冇辦法。

侯爵府

只有自己習慣,同佢哋食飯我一次過夾餸,唔會再夾第二次,唔想食佢哋口水尾

大宅

回覆 ninachu 的帖子

咁佢哋咪知你意圖?佢哋唔會有hard feeling?

侯爵府

Hehehahayeah 發表於 18-7-23 13:47
回覆 ninachu 的帖子

咁佢哋咪知你意圖?佢哋唔會有hard feeling?

理佢知唔知我意圖,如果知重好(我曾經提議用公筷,佢哋唔肯用)好肯定佢哋一定唔會有hard feeling, 見我食咁少以為我減肥

大宅

Hehehahayeah 發表於 18-7-23 13:09
回覆 望月童 的帖子

如自己一家飲茶食炒粉麵飯會用,c6喺度就一定用。

如果唔係飲茶出去食飯呢?
您同您爸/您媽係屋企食住家飯 都係公筷?

其實係出去食飯同62/99 要用公筷?
定係62/99屋企食飯要用公筷?

出去食飯放公筷, 係佢地都唔用定係?

大宅

Hehehahayeah 發表於 18-7-23 13:09
回覆 望月童 的帖子

自己一家飲茶食炒粉麵飯會用c6喺度就一定用。

如果您一年只係十次到, 就無洗咁執著,

去前 / 去後自已買野食打底, 係果度係咁意食幾口/坐下傾計嚕

公爵府

回覆 Hehehahayeah 的帖子

可能我哋係普通家庭,所以自己人食飯無公筷呢樣野,但如果同朋友食飯,睇朋友有冇用,有就用,無亦唔會要求。或者你女家係有錢人家,習慣食飯用公筷,身邊朋友都係有錢人家,習慣用公筷,所以你身邊嘅親朋都無問題。但你c6家人可能係普通家庭,無呢個習慣,咪配合唔到你囉,但你又睇唔過眼人哋唔用,其實各人生活習慣唔同,你一年返去食飯,十隻手指都數得晒,又何必咁計較,硬要人跟你果套,除非你6299去你屋企食飯(你應該都唔歡迎佢哋,而且應該無去過),咁佢哋就要跟你果套喇。咁勞氣,就咪返去食飯啦。

大宅

我係普通人家,不是有錢人。

冇勞氣,不過用公筷係我習慣,同衞生問题,正如兩母女都唔會撈亂底底著啫。。

我同佢地食飯咁多年都硬食佢地口水尾,佢哋又成日揀餸,已經唔夾佢地夾過嗰啲。

首頁

尾頁

跳至