婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Hehehahayeah 發表於 18-7-23 16:41
我係普通人家,不是有錢人。

冇勞氣,不過用公筷係我習慣,同衞生問题,正如兩母女都唔會撈亂底底著啫。。 ...

我都係普通人家,我都唔想食人口水,我贊成用公筷,可惜我屋企和C6 屋企都唔用公筷

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Hehehahayeah 發表於 18-7-23 00:09
回覆 333s 的帖子

呢兩招喺自己屋企就work。

冇! 我 99 連點過既 醬汁都留返起下次再點, 爛咗一半嘅筷子都仲用!

你只可以盡量食少啲食少啲, 利申: 已反面唔使再去了
總有離別的時候

大宅

momling 發表於 18-7-23 16:47
我都係普通人家,我都唔想食人口水,我贊成用公筷,可惜我屋企和C6 屋企都唔用公筷
...

好彩我唔係成日同佢地食。

你要成日同佢地食嗎?

最好食西餐,日本菜,打邊爐

如要成日食中菜重要個個個個對筷子篤同一條魚或炒麵之類真係好核突

伯爵府

Hehehahayeah 發表於 18-7-22 22:16
各位人妻,請問你地同6299佢地有冇用公筷呢?

如果佢地唔用,可以點樣令佢地有習慣使用? ...

我99無咁嘅習慣,所以只可以自己霖辦法,無可能要我一個人要求佢地

大宅

其實用唔用公筷跟 出身有錢,普通家庭没直接關係..但相信同家庭的教育文化有關係..
没有沙士前,相信好多家庭都唔用公筷...一向娘家都没有用公筷..但男家就自沙士後保障家人健康有用公筷...變相結婚後,我老公去我我娘家吃食就唔習慣(我自己也唔習慣左)..我會主動去準備好公筷放在碟邊..大家應該明白是要用公筷..
可惜初時我媽都唔中意..認為一家人吃飯用乜公筷..初時都系我和老公用..LALA聲吃D算..日子耐左, 我媽到我家吃飯都用公筷..變相回娘家吃飯都會用返公筷..

但有時同D 其它親戚朋友吃飯, 佢地唔用公筷...
之前公司包伙食..全公司同事圍起來像家人咁夾餸吃飯..佢地都唔用公筷...
轉左公司, 有時同同事出去吃飯, 打邊爐佢地都唔用公筷...

我其實好介意..所以..去餐廳吃飯會叫侍應提供公筷...講明,衛生D..不單保障自己,也是保障身邊的親友同事..
因為,無人想自己俾人傳到有病菌..你也永遠唔會知,身邊有哪些人有傳染病..如" 乙型肝炎..這在香港,不少人有帶菌..除非你唔介意俾傳染..

所以..用公筷是對身邊親人的保護..幾親蜜的關係也不需要共享病菌..只想對方健康..
對於介意/懶用公筷的人..可解釋多D..

男爵府

回覆樓主:

公筷我反而覺得小事,
正常飲湯系一人一碗,或者好似睇電視劇咁一大煲放枱面再分落碗到飲。
初初同住個時,我99佢地系,一個湯碗裝左湯同渣,然後每人分一隻匙羮,個個都系飲個碗,我即刻自己入廚房裝過一碗

大宅

回覆 waiiwaii0611 的帖子

嘩?好得人驚

男爵府

Hehehahayeah 發表於 18-7-26 13:31
回覆 waiiwaii0611 的帖子

嘩?好得人驚

系呀,自此之後,我自己一碗湯

別墅

我果度, 佢地病到係咁咳都係唔用咖~唉~ 我一見佢地夾, 我就唔夾果邊, 或者直情當食飽, 停手唔食

禁止訪問

回覆樓主:

複式洋房

Miulo 發表於 18-7-23 16:03
回覆 Hehehahayeah 的帖子

可能我哋係普通家庭,所以自己人食飯無公筷呢樣野,但如果同朋友食飯,睇朋友有 ...

下,乜有錢人先用公筷?我自己屋企都一定用公筷,原來咁多人都冇基本衛生意識

複式洋房

waiiwaii0611 發表於 18-7-26 02:03
公筷我反而覺得小事,
正常飲湯系一人一碗,或者好似睇電視劇咁一大煲放枱面再分落碗到飲。
初初同住個時, ...

好驚嚇

複式洋房

Hehehahayeah 發表於 18-7-23 16:41
我係普通人家,不是有錢人。

冇勞氣,不過用公筷係我習慣,同衞生問题,正如兩母女都唔會撈亂底底著啫。。 ...

完全明白,數字人仲好鐘意㨂餸,我試過開口話口水尾!

我自己屋企都用公筷,我媽仲係最主動果個,同事也自律地用公筷

我覺得用唔用完全係衛生意識強弱的分別、完全唔關有冇錢事,我好驚訝原來咁多人也只會唖忍,出聲要求竟然變咗有問題

複式洋房

自己做好自己盡量用公筷先, 再同小朋友講叫佢用.

大宅

Hehehahayeah 發表於 18-7-22 22:16
各位人妻,請問你地同6299佢地有冇用公筷呢?

如果佢地唔用,可以點樣令佢地有習慣使用? ...

通常我冇咩所謂,睇食飯對象本身有冇呢個習慣啫,若果大家都冇咩所謂嘅,都會選用公筷。我自己心態係覺得,除非明知對方有傳染病或者對方本身好污糟嘅,否則我都會以大家食得開心自然舒服為首要。

大宅

Philover 發表於 18-7-31 10:54
通常我冇咩所謂,睇食飯對象本身有冇呢個習慣啫,若果大家都冇咩所謂嘅,都會選用公筷。我自己心態係覺得 ...

我見過一啲好執意要用公筷嘅人同朋友食飯,當中有啲本身係冇用公筷嘅習慣的,不過都順應一下部份用公筷嘅人嘅意向,同意用公筷。過程中難免會邊食邊講,有人(A)一時分神唔記得用公筷,主張用公筷嘅朋友(B)見到,即時用筷子敲(A)對筷子,開聲同佢講”要用公筷”,一餐飯當中出現過幾次呢啲情況,確實係被敲筷子嘅人幾尷尬。

食飯本身除咗為飽腹,亦係因為聯誼聚吓,但若因為公筷而會令人覺得食得有壓力嘅就唔係咁好了。

大宅

回覆樓主:

我奶奶家有放公筷,不過姑奶個女唔用,有次佢係學校染左手足口,結果姑奶同我老公都中招,好彩當時我同我仔食先所以冇事。

珍珠宮

mon1130 發表於 18-7-31 02:59
下,乜有錢人先用公筷?我自己屋企都一定用公筷,原來咁多人都冇基本衛生意識
...

係,我睇到都覺得搞笑,用公筷係有錢唔普通既人家,唔用公筷就係普通人家。 基本衛生常識。同叫長輩唔好用咀錫bb一樣,覺得自已口水無問題。其實大人口腔好多菌。

複式洋房

Philover 發表於 18-7-31 10:54
通常我冇咩所謂,睇食飯對象本身有冇呢個習慣啫,若果大家都冇咩所謂嘅,都會選用公筷。我自己心態係覺得 ...

著重個人衛生嘅人,就唔會咁開心自然咁吞落肚,不過其實冇可能迫人用,最多唔一齊食就冇事,以前同男家食飯,個個洗筷子果碗我一口也不會吃

珍珠宮

我以前娘家唔用公筷,後來有呀嫂,又有咗姪仔姪女,之後用公筷我同父母都好配合,其實好簡單,無咩所謂。我老公家人無呢個習慣。但擺咗公筷係到,佢地間中記得都會用,唔記得就無用。99好鐘意含同舔對筷子再話無用過之後夾野俾我女食,我會話叫大家夾野俾女用呀女筷子夾~ 當然有禮貌咁講,一樣記得就做,唔記得又係用自已舔過既筷子。
有時好難避,如果對方唔醒水,唔係日日一齊食就算數了。

首頁

尾頁

跳至