婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

Miulo 發表於 18-7-23 16:03
回覆 Hehehahayeah 的帖子

可能我哋係普通家庭,所以自己人食飯無公筷呢樣野,但如果同朋友食飯,睇朋友有 ...

我都冇用公(emoji)

大宅

Hehehahayeah 發表於 18-7-22 22:16
各位人妻,請問你地同6299佢地有冇用公筷呢?

如果佢地唔用,可以點樣令佢地有習慣使用? ...

自己開始用公筷,用行動感染佢地

翡翠宮

Philover 發表於 18-7-31 10:55
我見過一啲好執意要用公筷嘅人同朋友食飯,當中有啲本身係冇用公筷嘅習慣的,不過都順應一下部份用公筷嘅 ...

淨係睇呢個帖已經壓力大
我有就用,無亦吾強求
望落去吾對路
食少D就算
又吾係日日返去食
我吾鍾意向人施壓
返去食真係當聯誼下
等老人家見下
除非其中有人病左,if not 要求人用真係好討厭
同你食都如坐針毽

大宅

回覆 mini1204 的帖子

用公筷都大壓力?
好小事啫。你諗吓唔用等於同佢大打車輪,咁你会用嗎?

而家我唔同佢哋食啦,好核突呀。

伯爵府

回覆樓主:

我都想知點先可以令6299 習慣使用公筷,成日都話大家一家人冇所謂,其實我好有所謂!成日都將自己食過嘅筷子摷碟餸,插落醬油碟度

伯爵府

Hehehahayeah 發表於 18-7-31 21:07
回覆 mini1204 的帖子

用公筷都大壓力?

我會夾咗想食嘅嘢先,佢哋夾完嗰碟我完全唔會再掂

大宅

回覆樓主

我會大家未食之前夾一次,一見唔對路寧願唔食。
所以我同親佢地食飯都好快飽,因為唔想食口水尾

別墅

Hehehahayeah 發表於 18-7-22 22:16

其實人地食左甘多年係唔用公筷,已經係一個習慣好難要人地改。
唯有自己夾定啲餸裝起先食

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果男家無呢嗰習慣,可以自己擺多對公筷俾自己用。

伯爵府

出街去厠所點算

翡翠宮

333s 發表於 18-7-22 23:55
預備不同顏色的筷子
每樣都放一个。

用到樓主就吾會有問題

別墅

回覆樓主

朋友家人食飯唔用公筷我覺得ok 但最憎人了過哂d送 呢樣我見親實出聲

禁止訪問

男爵府

菩提子 發表於 18-7-24 11:27
其實用唔用公筷跟 出身有錢,普通家庭没直接關係..但相信同家庭的教育文化有關係..
没有沙士前,相信好多家庭 ...

無知慘過病。。。

「乙肝病毒並不通過以下渠道傳播:共用餐具,母乳餵哺,擁抱,接吻,握手,咳嗽,喷嚏,或在公共游泳池玩耍或類似行為。」from WHO

利申,公筷支持者

大宅

bbbbb001 發表於 18-8-12 01:44
無知慘過病。。。

「乙肝病毒並不通過以下渠道傳播:共用餐具,母乳餵哺,擁抱,接吻,握手,咳嗽,喷嚏 ...

無知的想法,但是連醫生建議有乙肝的家人要分開碗筷進食,以免傳染家人。
乙型肝炎傳播途徑

乙型肝炎病毒可存在患者的血液及體液中,並通過下列途徑傳播給他人:
1. 母親在分娩時或在分娩期間傳給嬰兒。
2. 血液接觸
I. 直接接觸帶病毒血液
II. 與人共用受污染的個人物品,例如牙刷、剃刀及指甲鉗
III. 與人共用受污染針筒
IV. 使用帶病毒的工具穿耳孔、紋身或針灸
V. 輸入受病毒污染的血液或血液製成品。
3. 性接觸
https://www.chp.gov.hk/tc/healthtopics/content/24/27.html

唔知 ,共同吃對方口水(能確保每人口部無受傷流血 ?),共用筷子又會否嚴重過 共用指甲鉗呢? 這真是自己判斷。

大宅

回覆樓主:

除了乙型肝炎,還有大把病菌可由口水傳染他人,如手足口病。否則沙士期間,政府都唔會咁無知地 建議市民注意衛生,要習慣用公筷了。

大宅

回覆樓主:

理論上乙肝小三陽是不會通過唾液傳染的,但是這並不能說完全沒有傳染的可能。多年的臨床研究證實,乙肝小三陽患者的唾液中含有乙肝病毒,儘管唾液中乙肝病毒的含量非常少,但是唾液中還是可以查到完整的乙肝病毒顆粒。
乙肝患者的唾液中是可以檢測到乙肝病毒的。根據乙肝病毒傳播的特點來分析,如果帶有乙肝病毒的唾液接觸到健康人的完整皮膚粘膜時是不會傳染的,但是健康的人口腔是有口腔潰瘍的話,就是會有傳染的可能。
https://read01.com/zh-hk/aek557.html#.W29qHp1-U0M

以上無知的人了解多點,不是叫你期視乙肝人,如 愛滋病一樣,你可和愛滋病人性交,但要懂安全措施,減少染病機會。

男爵府

菩提子 發表於 18-8-12 06:50

無知的想法,但是連醫生建議有乙肝的家人要分開碗筷進食,以 ...

WHO寫左唔會,你quote一大段都冇講過共用餐具會傳染

你一開始一係寫明大家有傷口,你唔知人哋都知道自己掛,in that case咁aids傳染左唔係乙肝啦

正常社交包括共用餐具係唔會傳染乙肝囉,大家有傷口根本係另計。

再利申,餐餐用公筷

大宅

bbbbb001 發表於 18-8-12 11:28
WHO寫左唔會,你quote一大段都冇講過共用餐具會傳染

你一開始一係寫明大家有傷口,你唔知人哋都知道自己 ...

我quote咁大段野唔系話 乙肝帶菌者唾液中系帶有乙肝病毒,會有機會俾傳染到。唔系你講到咁 水口系無問題。
也無話唔用公筷一定會染乙肝,只系有咁的風險。 只系你一開始講否定這個機會性,才引用返 有關的資料俾你知,以免無知害死人。

就正如 共用針筒一樣,系有機會被傳染愛滋一樣,但唔代表人人都有愛滋會傳給別人,那為又不能共用針筒呢?
乜都另計,就唔好一下子否定曬可能性。何況,我之前講的,都是話可能會被傳染,這是事實。你肯100%確定唔會被人傳染?
跟返樓主個topic,我只是講左唔用公筷的其中一個風險啫。

男爵府

回覆樓主

咁自己食定嘢先上去交人social囉。

自己主場就自己開口叫佢哋用公筷

首頁

尾頁

跳至