親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

我地會租車,想問下睇藍光蟲跟day tour 好定自駕好?我地有老有嫩。

別墅

回覆 悶蛋 的帖子

兩星期前跟local tour去過,自己去要小心,入夜都幾黑,另外千奇唔好用電筒或閃燈去照啲蟲,我建議你參加tour穩陣啲,自己去好難知道邊度有蟲,好暗同好雖發現㗎。

別墅

悶蛋 發表於 18-7-22 22:31
我地會租車,想問下睇藍光蟲跟day tour 好定自駕好?我地有老有嫩。

由車場行落藍光蟲洞只是十分鐘的路程,有石級上上落落,似郊野公園,不難行。只是沒有燈,我帶曬強力電筒照落地,兩個大人一行前開路一殿後行,冇問題。
建議星期六去,多些人,五時前泊好車行落去,冇難度

wcpcelia    發表於 18-7-24 14:05

大宅

回覆樓主

Day tour 好d
揸車唔熟路驚危險 因為幾黑下

大宅

悶蛋 發表於 18-7-22 22:31

上說全世界只得New Zealand和黃金海岸的Natural Bridge 可以看到。

如跟團前往每人要80澳元,又說這是受保護品種,每天可以參觀的人數會有限制,路途遠又繁複,如不跟團,便不可能看到(all are not true)。

但如果跟團,一家要400澳元,很貴!還用Google Map載我們去。

大宅

ym403 發表於 18-7-24 20:11
上說全世界只得New Zealand和黃金海岸的Natural Bridge 可以看到。

如跟團前往每人要80澳元,又說這是受 ...

車程約50分鐘,後半段路是沒街燈的,我們趁未天黑前,剛好到達Natural Bridge。開始時還擔心Optus在深山沒有訊號,不能用上Google Map。

那裏有兩個停車區域,可泊上30架私家車,我們到達時差不多滿了六、七成。

泊好車子後,大家先添衣、拿出電話手機作電筒。可能是星期六的晚上,遊人也不少。

大宅

ym403 發表於 18-7-24 20:13
車程約50分鐘,後半段路是沒街燈的,我們趁未天黑前,剛好到達Natural Bridge。開始時還擔心Optus在深山沒 ...

四周都是漆黑一片,牽著手,沿著指示下山,氣氛有點緊張,像在黑夜中探險。約走了10分鐘到達瀑布旁的山洞,洞頂和石旁都見到點點帶黃的藍光。藍色螢火蟲位處的山洞,舉頭一看,會看到發光的螢火蟲,好像天空上的星星,只是不會一閃一閃的,藍色的螢火蟲不會飛,只會拈黏著石頭

別墅

ym403 發表於 18-7-24 20:11

如跟團前往每人要80澳元,又說這是受 ...

同意,join local tour落去行一行一個family過千元,真的不化算。行車路段去時沒有問題,因五時左右去到,天未黑曬。回程全無街燈,但地下行車線有反光指示,不開太快,開大燈,應該難度不高

子爵府

回覆樓主:

舊年我地自駕去,因為7個人,join tour好貴,我地跟Google map,好易去到,最好5點前去到,大把位泊車,之後我地仲行左個圈,然後先去到瀑布,未天黑前入洞,我地企到最入欄杆位,然後等天黑,6點差不多開始黑,你細心望著洞內,慢慢你就會見到小小藍光,過一陣天黑晒,全洞是藍光,好靚! 睇完後,慢慢行出洞外,沿路好黑,我都有d驚,但出左洞外,你可以開電筒或手機flashlight,好快就行到出停車場,沿路細心望側邊植物,你都可以見到藍光蟲架!揸車走,條路係好黑,但你開住燈就得啦!Enjoy your trip

大宅

回覆樓主

感謝大家的意見。我地決定未入黑早少少去到。

大宅

回覆樓主

請問join local tour, 落車後行嘅路程只係十幾分鐘就會去到山洞嗎?由落車到上回車咁全程大概幾耐呢?

別墅

細B媽媽 發表於 18-7-26 20:40
請問join local tour, 落車後行嘅路程只係十幾分鐘就會去到山洞嗎?由落車到上回車咁全程大概幾耐呢?
...

我行回頭路,時間差不多

男爵府

回覆樓主:

啱啱尋日去左5點前到,趁仲有光行落去,等天黑後就睇到,不過真係唔多,之後慢慢行返上去就ok。天黑郊外揸車,條路好多貓眼石,唔難睇。

男爵府

女皇駕到 發表於 18-7-27 18:32
啱啱尋日去左5點前到,趁仲有光行落去,等天黑後就睇到,不過真係唔多,之後慢慢行返上去就ok。天黑郊外揸 ...
你好..請問你係邊間租車?

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我舊時跟 tour 睇埋樹, 有 tour guide 帶我哋行, 都有一大段路程, 並不是大家講的10分鐘路程, 唔通轉晒? 如果$80澳幣睇咁短時間又好唔抵

大宅

我們上次是自駕,有GPS唔難去,跟團唔值

大宅

如果8月尾去睇, 夜晚入森林, 會唔會好涷?

大宅

mimi1102 發表於 18-11-17 11:58
如果8月尾去睇, 夜晚入森林, 會唔會好涷?

不凍,和香港低難道行山徑差不多。行落去時有個天然千鞦,看到外国人玩,才去试。好似飛進樹林一樣。有胆可找找试试,阿女玩到唔想走。

大宅

doscom 發表於 18-11-17 13:00

不凍,和香港低難道行山徑差不多。行落去時有個天然千鞦, ...

你自己駕車去?

大宅

mimi1102 發表於 18-11-17 13:05
你自己駕車去?

是,很易找。
中午去騎馬,騎完順道過去。
轉入停車地方路口前,有間餐廳,吃飽去也有很多時間,所以行了兩次,也因阿女要玩多次千鞦。入黑也易找,Google Map都準。

首頁

尾頁

跳至