少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

有啲野想請教下大家
小朋友男仔19months 一路都算乖 冇咩點扭計
但最近最始出現以下一啲情況

1)出親街叫佢同陌生人打招呼(我有做左hello 動作先,叫佢跟住做)但佢會打我然後「唔」一聲,好似叫我唔好叫佢叫人咁

2)仔自己玩緊玩具,見有第二啲小朋友行近自己就會用手擋開人 或者打佢

3)同上,去玩playroom時仔會行埋去一啲小朋友身邊然後打人,我覺得可能係想同人玩但唔識表達 或者係想搶人玩具玩

4)仔見親我妹都會成日打佢,無原因下

打人時或後 都有stop佢並且叫佢同人地say sorry, 但佢有時肯有時唔肯

我明白小朋友太細 可能未識得社交 但都想問下大家會有咩方法可以分享下
其實由細開始都有教佢please,thank you,唔好搶人野,唔打人 但佢唔會主動講,幾乎都係執口水尾跟住講(emoji)(emoji)
Thanks

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

Chuchu816 發表於 18-7-22 23:05
有啲野想請教下大家
坊間有不少 管教子女的課程, 你去參加一下。

小孩每個月都有新的問題出現, 一言難盡。

禁止訪問

回覆樓主:

回覆 Chuchu816 的帖子

Hello Chuchu816 ,媽媽自細已經教導囝囝講please,thank you 1-2歳小朋友語言表達能力有限,加上仲細未識得體會別人感受、控制衝動、預見後果、社交的能力,可能會更喜歡用肢體語言,例如以打人引起別人注意,媽媽要留意佢嘅心意,引導佢用啱嘅方法去表達,包括用說話向人提出要求,而唔係用啲粗魯嘅方式,當佢做得做時要立即讚賞,甚至俾D小獎勵佢例如貼紙,等小朋友知道大人係欣賞依個行為,媽媽讚賞係小朋友進步最大動力。加油!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

民房

Chuchu816 發表於 18-7-22 23:05
有啲野想請教下大家

我個女現在1.5歲都係甘、新手全職媽媽都唔知點教

首頁

尾頁

跳至