擔心

Joan_Lee
|
12weeks前成日嘔,無胃口食嘢,e家已經懷孕16weeks,成日食不定時,有一餐無一餐咁, Bb會唔會營養不良(emoji)
gigi^^
|
Joan_Lee 發表於 18-7-23 00:21
12weeks前成日嘔,無胃口食嘢,e家已經懷孕16weeks,成日食不定時,有一餐無一餐咁, Bb會唔會營養不良(emo ...

飲奶 食蛋 肉 多吃蛋白質 孕婦維他命 DHA
pigpiglamlam
|
唔使擔心,依家先16w,大把時間追啦,食多d蛋白質,食到魚可以食多d,dha有助bb腦部發展,我2胎都食好多
Joan_Lee
|
pigpiglamlam 發表於 18-7-23 00:50
唔使擔心,依家先16w,大把時間追啦,食多d蛋白質,食到魚可以食多d,dha有助bb腦部發展,我2胎都食好多
...

我係會肚餓,但係食唔到嘢,食惠氏維他命會便秘都唔敢食,有時早餐12點先食個包,跟住到2、3點食碗粥,夜晚7、8點又食半碗飯 ,有時又食唔到飯,好擔心啊
GCHK
|
盡量食,有冇飲少少檸檬水?
Joan_Lee
|
GCHK 發表於 18-7-23 19:52
盡量食,有冇飲少少檸檬水?

飲檸檬水有咩用
Ourlittlehipo
|
回覆 Joan_Lee 的帖子

現在18週都無咩大食到。成日無咩胃口,不過我盡量都會食蛋,5出街食,基本上我都好少食到肉同魚,都是靠補充品。
Joan_Lee
|
Ourlittlehipo 發表於 18-7-23 22:44

現在18週都無咩大食到。成日無咩胃口,不過我盡量都會食蛋,5出街食,基本上我都好少 ...

重點我唔食蛋,聞到蛋味都想嘔(emoji)
補充品我淨係食葉酸,無食多種維他命
Ourlittlehipo
|

擔心既都食D多種維他命啦!
Sw55
|
Joan_Lee 發表於 18-7-23 22:46
重點我唔食蛋,聞到蛋味都想嘔(emoji)
補充品我淨係食葉酸,無食多種維他命
...

除非你本身食嘢好有營養同埋多樣化,否則淨係食葉酸唔夠㗎,我都怕食materna會便秘,就揀咗澳洲Blackmores綜合維他命,朋友話冇咁易便秘
hamsterma
|
Joan_Lee 發表於 18-7-23 00:21
12weeks前成日嘔,無胃口食嘢,e家已經懷孕16weeks,成日食不定時,有一餐無一餐咁, Bb會唔會營養不良(emo ...

食多滴雞蛋,魚,湯水,少食多餐
我要做媽媽
|
工作原因?點解咁唔定時既。咁你可以煮多幾隻雞蛋之類,肚餓就食住先
haha748494
|
你要方便可以自己燉D湯飲,如果唔會肥,可以飲媽媽奶。
Joan_Lee
|
我要做媽媽 發表於 18-7-24 14:28
工作原因?點解咁唔定時既。咁你可以煮多幾隻雞蛋之類,肚餓就食住先

因為奶奶日頭唔煮飯,一係就好遲先煮,所以我會成日肚餓,但又唔知食乜好(emoji)加上自己唔鍾意食蛋
GCHK
|
Joan_Lee 發表於 18-7-23 20:36
飲檸檬水有咩用

我果時,檸檬水對止嘔都幾有效,同本身都幾開胃
KKasKK
|
Sw55 發表於 18-7-23 23:52
除非你本身食嘢好有營養同埋多樣化,否則淨係食葉酸唔夠㗎,我都怕食materna會便秘,就揀咗澳洲Blackmores ...

我剛剛都買左,未收到

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊