講開暑期班,真心唔明,仲學嚟做咩?

lotteyi
|
上開足球班(小型交通工具個間),每個月報名個隻。有個小朋友3歳堂堂唔聽話,跑嚟跑去,敎練叫佢都唔聽,拎波嚟掉;教練set好D飛碟,佢就踢開哂。又或者坐入籠門入面今日仲打Miss,阿爸坐喺度只玩手機,影下佢相。其實真係唔明點解要繼續,不如等大D再學,入球場只係搗蛋,爸爸媽媽又唔點理,真心覺得教練慘同無奈。

callmebabe
|
lotteyi 發表於 18-7-23 05:03
上開足球班(小型交通工具個間),每個月報名個隻。有個小朋友3歳堂堂唔聽話,跑嚟跑去,敎練叫佢都唔聽, ...

父母唔係堂堂都睇住?
20150618bb
|
上開足球班(小型交通工具個間),每個月報名個隻。有個小朋友3歳堂堂唔聽話,跑嚟跑去,敎練叫佢都唔聽, ...
溫故知新
ValerieBaBa
|
個班係俾幾多歲參加?
db7mu23
|

可能有病 !
lotteyi
|
ValerieBaBa 發表於 18-7-23 12:31
個班係俾幾多歲參加?

3-5歲班,佢有兩個場,會再分兩組。
果個小朋友可能唔想上,好多次上半個鐘就想開門走。
lotteyi
|
db7mu23 發表於 18-7-23 12:32
可能有病 !

可能啦!
不過琴日見到佢打人,阿爸都唔理,怪住睇電話,冇出過聲。
朱古力小b
|
lotteyi 發表於 18-7-23 12:34
3-5歲班,佢有兩個場,會再分兩組。
果個小朋友可能唔想上,好多次上半個鐘就想開門走。
...

室內嗰間?
cameo
|

查實收得3歲,都應該唔係單單教足球技巧,都要多少有d要識控制幼兒行為,3同5歲其實相差好遠,3歲專注力、理解力都遠不及5歲,喺足球場內真係好易當左遊樂場,呢d場合父母都未必管得住,要出聲教仔,效果都只係做俾人睇,之後個仔可能就大哭大鬧。
個家長唔理,可能真係當反正交左錢當俾個仔去開心就算,完左暑假亦唔會再報名,但實在個機構/球會係咪都應該有責任?佢哋認為自己嘅教練可以教得掂3歲?

李露眉
|
跳舞班都係,好心太細唔好上

又喊,又要痴住媽
cameo
|
lotteyi 發表於 18-7-23 14:17
可能啦!
不過琴日見到佢打人,阿爸都唔理,怪住睇電話,冇出過聲。
...

但小朋友打人就真係要教,家長第一要教、教練亦有責任,因為個小朋友上緊佢堂嘛

我仔都3歲報過足球,都有d小朋友係細d大d,試過之後,我都唔贊成太細去學足球
cameo
|
李露眉 發表於 18-7-23 14:28
跳舞班都係,好心太細唔好上

又喊,又要痴住媽

我有時覺得⋯家長唔在場可能還好,小朋友冇得扮傻又扭,老師亦較容易控制小朋友。
mydearson
|
"阿爸都唔理,怪住睇電話,冇出過聲。"
wcpcelia
|
的確比較細個
甜甜兒
|

人地無話真心想學足球
至在有相貼下堂貼下Portfo,ig,fb
李露眉
|
cameo 發表於 18-7-23 14:31
我有時覺得⋯家長唔在場可能還好,小朋友冇得扮傻又扭,老師亦較容易控制小朋友。
...

但最慘格硬要佢上,三歲咋,興趣班唔係必須上

喊足一堂,好影响其他人
我仲聽到媽講,我仔中意跳,老師話佢中意

wmkcnw
|
其實辛苦左個教練
有些小孩3歲已經很懂性, 可以學運動。
cameo
|
李露眉 發表於 18-7-23 14:47
但最慘格硬要佢上,三歲咋,興趣班唔係必須上

喊足一堂,好影响其他人

喊就真係唔好喇⋯我覺得3歲本來就學到真正技巧不多,最主要係小朋友開心之餘,可以學到守遊戲規則、合群、享受接觸新事物等等
小朋友唔開心就完全冇意思、兼反效果
tansyneko
|
db7mu23
|
正常3歲
好聽人講 !