妳哋用咩方法記低生活上一大籮的密碼?

Giant
|
以前只係記提款卡、繳費聆,好簡單。但而家呢? 銀行網上理財、PPS網上、MPF網上... 淘寶、集運... 加埋電子錢包如O ePay、支付寶、微訊... 真係邊記到咁多? 尤其是係一d唔常用的。請問妳哋用咩方法幫手去記?
Charlotte_mom
|
我電話contact記,中間加xxx( 大概都係果d組合所以數字心中有數)
我老公在notes記
nainaitze
|
我有本簿仔記低所有密碼,常用嘅嚟嚟去去都係嗰幾組密碼,少用或者複雜嘅組合真係要睇番先得。
ninachu
|
我用app-keeper
十五樓師奶
|
Giant 發表於 18-7-23 10:14
以前只係記提款卡、繳費聆,好簡單。但而家呢? 銀行網上理財、PPS網上、MPF網上... 淘寶、集運... 加埋電子 ...

我用黎用去都係個兩個密碼
HLDMaMa
|
係冇辦法嘅,一定要記低,否則随時会block 咗户口。而加上親網仲成曰叫人更改密碼,又要符号,又要大細草根本自己都忘記。
|
回覆 Giant 的帖子

我通常用2個女生日日期,結婚日期
其實都有D亂
sf013hk
|
紋係腳板底到。
newcook    發表於 18-7-23 15:57
cecelc
|
腦及電話記事本
小豬Pigpig
|

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
supertvfans    發表於 18-7-23 19:17
Giant    發表於 18-7-23 17:10
newcook    發表於 18-7-23 15:58
stkyo
|
我有本薄仔記低,因為我好常上不同網站買野,原本想用死一個密碼,不過有D網要set個密碼有特別要求,例如有大細楷,符號,有D又一定只限數字/英文。。。所以唔記低唔得
yanyan-mummy
|
我多數都系果2組pw ,就係怕自己忘記
Poyau
|
小豬Pigpig 發表於 18-7-23 10:33

Jnam
|
有時要記埋login先慘
mickeymok410
|
十五樓師奶 發表於 18-7-23 10:22
我用黎用去都係個兩個密碼

celiagrace
|
用EXCEL 記
nana888
|

唔重要果d真頭 save password 唔洗每次入
其他真係寫低

-Johnnywalker-
|
記在手機,一定跟身唔駛搵
karen508hk
|
-Johnnywalker- 發表於 18-7-23 11:00
記在手機,一定跟身唔駛搵

wy_yen
|
最傳統。。。抄低