【求救】2x歲好似開始禿頭 要睇咩醫生?食啲咩改善?

momomola
|
男朋友未到30近一年發現到佢開始頭髮稀疏
早期頭皮好多瘡
髮型師就話係頭皮發炎
我係iherb買過洗頭水比佢用
發炎問題有好轉
用左一排已經冇事

但開始禿頭嘅情況持續
可以點樣醫?
上網睇好多生髮中心post好貴 又未必有效

講下男朋友生活習慣
工時長 每日要返12小時 [不用輪班]
每晚訓到7-8個鐘 但無時無刻都好攰
三餐出街食 公司唔比帶飯
佢自己一個煮 我又同佢住好遠 冇辦法每日送飯比佢

有啲咩有效嘅方法 大家分享下呀
雞煲煮家明
|
係咪遺傳先
momomola
|
雞煲煮家明 發表於 18-7-23 11:37
係咪遺傳先

應該有啲
佢爸爸都係頭髮稀疏 但爸爸已經60幾
我見佢啲家姐冇事架
yiqiyihui
|
Same as prince william.. 如果有得搞佢應該都搞左
ValerieBaBa
|
會否壓力太大?
momomola
|
ValerieBaBa 發表於 18-7-23 11:45
會否壓力太大?

佢份工係壓力大架
但份工改不了
所以先想睇下有冇其他方法
雞煲煮家明
|
雞煲煮家明 發表於 18-7-23 11:37
係咪遺傳先

搵個中醫睇下,記得問埋有咩湯水食療可以改善下
jyjy1684825
|
momomola 發表於 18-7-23 11:35
早期頭皮好多瘡
髮型師就話係頭皮發炎

植髮啦, 貴但有效.
唔驶嘥錢試黎試去, 係無乜用架, 尤其係遺傳.
我旧上司廿歲就脱髮, 佢拿拿聲揾女拍拖, 廿四歲就結婚啦. 佢話自己有步處.
catjeffcat    發表於 18-7-25 13:08
Amy1974
|
回覆 momomola 的帖子

轉工。

SUMSUM_88
|
咁年青,先搵中醫補補佢
wmkcnw
|
搵西醫 和中醫先診症

如果佢阿爸後生無咁少頭髮, 咁就唔係遺傳
2015tinamama
|
似遺傳, 不過都可以醫, 之前聽西醫講, 大約$2000/次, KEEP住做一排會有改善
momomola
|
回覆 SUMSUM_88 的帖子

有中醫介紹嗎?
momomola
|
回覆 wmkcnw 的帖子

有中醫介紹嗎?
momomola
|
回覆 2015tinamama 的帖子

可否pm資料比我呀?
laisausau
|
momomola 發表於 18-7-23 11:39
應該有啲
佢爸爸都係頭髮稀疏 但爸爸已經60幾
我見佢啲家姐冇事架

禿頭只遺傳男,所以家姐們冇事~想延遲禿頭,一定唔可以常熬夜,補肝腎.工作壓力大會加劇~樓主你幾擔心都好,成日提住可能會俾到壓力佢ha~
momomola
|
回覆 laisausau 的帖子

其實係男朋友自己一直都知但前兩日家姐見到佢個頭愈來愈嚴重
家姐影相比佢睇
所以佢叫我幫佢搵下點醫好
laisausau
|
momomola 發表於 18-7-23 15:27
回覆 laisausau 的帖子

其實係男朋友自己一直都知但前兩日家姐見到佢個頭愈來愈嚴重

如果長期工作壓力大&夜訓~其實冇乜方法可以睇中醫調理下+做針對性頭皮treatment~係唔平ga冇辦法~因為係遺傳……
mini1204
|
dna 無得搞
木土土
|
momomola 發表於 18-7-23 11:35
早期頭皮好多瘡
髮型師就話係頭皮發炎

我老公(年過50),未到30開始少髮,咁多年keep住用聲稱防脫髮洗頭水,算做ok,luck得算慢,現仍未光頭亦不是地中海

咁耐唔同時段用過好幾個牌子,去年開始用紫呂,用咗半年後見到效果,頭髮稀疏部分有濃密了dddddd少少,而前額光的部分,亦有有dd 既bb毛髮生長出來。打算會買五十恵精華素試下(等緊減價)