[求指教] 懷孕初期活動

ascott
|
三月中左但係不幸小產, 其實有好多懷孕既疑問, 求指教~

1) 懷孕初期行路洗唔洗行慢D?
2) 坐車特別係小巴, CHOK CHOK下其實對個胎有冇問題架?
3) 初期可唔可以做拉筋, 例如坐係床度將手放係腳尖果種?
4) 腰痛果陣可以做D咩舒緩?
5) TOUCHWOOD如果見紅, 但其實仲用緊威記D白色塞藥同食緊藍藥丸, 訓床好再第二日見私家醫生, 定係入急症室會好D?

黎緊打算九月尾再放胎, 雖然覺得機會唔大, 但都想早D有個答案等自己有準備, 求JM指教~

freshrose
|
ascott 發表於 18-7-23 11:43

1. 我成個孕期行得好快,仲快過普通人,只要初期唔好跑就ok, 三個月之後我間中有追下巴士都無事

2.我日日坐三個鐘巴士返工放工都ok

3. 可以拉筋,我成日做

4. 我去到中期有腰痛問題。但改左坐姿同埋用左背墊之後無腰痛過,仲有要補夠鈣

5.見紅就要睇醫生,我自己會睇私家,成個孕期只係去過政府一次,私家會開假紙俾你
EstrellaDamm
|
ascott 發表於 18-7-23 11:43

1,其實最重要係唔好跌倒啫,但無需要特別行慢啲。

2,冇問題。冇可能有問題。

3,只要量力而為,唔舒服就停,一般做開嘅非撞擊運動並無問題。

4,腰痛一般可以做柔軟體操舒緩(政府醫院孕婦運動班有教),但最緊要係搵出原因。如果係姿勢問題,應留意改善。如果嚴重應該請教醫生或物理治療師。如果問題唔正視,懷孕越後期肚重咗就有可能越來越嚴重。

5,我冇經歷過唔清楚。我第一胎時試過孕早期流啡,選擇自己約婦產科醫生睇,照一照,因為我理解其實去急症室並無實際作用。

ascott
|
freshrose 發表於 18-7-23 12:15

1. 我成個孕期行得好快,仲快過普通人,只要初期唔好跑就 ...

多謝回覆~
其實我都好大年紀架啦, 上一次中左果陣我仲都好似平時咁洗衫煮飯, 唔知係咪太操勞結果就見紅, 一見紅就開始緊張, 然後佢最後都係冇大到冇心跳~
希望再有機會啦~

ascott
|
EstrellaDamm 發表於 18-7-23 12:17
1,其實最重要係唔好跌倒啫,但無需要特別行慢啲。

2,冇問題。冇可能有問題。

多謝, 我會記住量力而為~ 我上次就係有陣時實在太勉強自己 -.-""
我見有同事大住個肚仲可以跑架, 不過可能我本身身體都唔算太好, 所以一操勞就唔得~

haha748494
|
回覆 ascott 的帖子

依家好多準媽媽都系高O,好好照顧自己,祝你可以心想事成。
ascott
|
haha748494 發表於 18-7-24 15:18
回覆 ascott 的帖子

依家好多準媽媽都系高O,好好照顧自己,祝你可以心想事成。 ...

多謝你呀