如果啊仔/女話想做電競選手,你會點?

菲林名棟
|
上集新聞透視講電競同打機, 仲話開打機學校.......講到好似有發展......
你地點睇?
如果啊仔/女話想做電競選手,你會點?

https://www.youtube.com/watch?v=6RCf1lwg8EU
2018.07.21 - 打機成癮

播出日期: 2018.07.21 (六)

世界衞生組織將「打機成癮」(GAMING DISORDER) 列入《國際疾病分類》,視之為一種精神疾病,並將通知各國政府將問題納入醫療體系。這項決定引起社會爭議,有人認為「打機成癮」定義不清,容易將電子遊戲玩家標籤化。全球有逾二十億電子遊戲玩家,有專家估計,當中的1%至4% 玩家有打機成癮的風險。打機已經成為現代人生活中,一項重要和普及的娛樂,沉迷至何等程度才算上癮,需要接受治療?

Charlotte_mom
|
如果你証明到夠養你一世,我支持呀
否則就正經搵工啦!
WChan
|
首先睇下佢本身係咪讀得書, 如果讀書成績麻麻又真係打機打得好勁好叻, 屋企唔等佢搵錢開飯, 咪比幾年佢試.

新世代有好多新興既野可以賺錢, 我地老一輩墨守成規未必睇得通, 我唔排除行行出狀元, 正如YOUTUBER 都可以搵幾千萬年薪, 後生試下無妨, 但會約法三章, 試左唔得好嗱嗱聲轉行, 學返門手藝維生
SullytheMonster
|
啲公司見有利可圖就咩都吹到有發展空間。事實係職業電競選手的黃金發展期正正係年輕人讀書時期,25歲已經叫年紀大,退役後可以做電競幕後,勁的可以做教練,但如果兩樣都唔想做,想做返普通打工仔,學歷會係一大問題。
cinda72.
|
我個女做緊啦,佢同我抗戰左成年,佢贏,我投降
wcpcelia    發表於 18-7-23 12:27
無話可說
|
讀完中學先,如果真係有收入養到自己(1萬),咁又無問題,但唔建議長做囉!
夏蟬
|
前排係商場見到有電競比賽,個氣氛真係幾好,開始有點明白點解D青少年咁鍾意。但如果話做選手,又會有D懷疑係香港生唔生活到,唔知其他家長點睇呢
Sumyeema1
|
講天份,難度同做球星差不多。
菲林名棟
|
回覆 cinda72. 的帖子

你同佢抗戰幾年, 都好辛苦......甘啊女搵唔搵到食啊?
cinda72.
|
無話可說 發表於 18-7-23 12:22
讀完中學先,如果真係有收入養到自己(1萬),咁又無問題,但唔建議長做囉!
...

有鬼1萬,8500乍,不過獎金有得分既
另外其實請佢地唔只打機,仲要指片,推廣,好多時我女都詐型公司食水深
kbeauty
|
cinda72. 發表於 18-7-23 12:21
維持到自己生活費?
Sumyeema1
|
cinda72. 發表於 18-7-23 12:21

搵唔揾到佢自己使費?
cindy203
|

如果真係有呢一日,我會叫佢可以係畢業後電競做兩個月至半年先,因為後生仲有本錢,真係沒落都有回程車飛

但讀既HD/學位就唔可以係電競啦,最起碼都要讀電腦設計/程式,因為電競解說欠缺資歷認證同唔被商業社會接受........留一條退路比佢自己
同埋佢打電競時也迫佢星期六日/夜晚做兼職,即使係office assitant / data entry/7仔都好.........起碼即使衰左都唔會衰得太貼地......基本上我就會放手之中幫佢鋪後路.........
cinda72.
|
菲林名棟 發表於 18-7-23 12:25

你同佢抗戰幾年, 都好辛苦......甘啊女搵唔搵到食啊?

我唔駛佢養,佢自已搞掂自己就算啦
係未出到名,咪同tbb um星一樣囉,窮到扒係度
菲林名棟
|
回覆 無話可說 的帖子

有時聽到小朋友想做電競, 雄心滿滿甘, 都有D頭痕點同佢做LIFE PLAN好.....一係又話做直播.....
cinda72.
|
kbeauty 發表於 18-7-23 12:25
維持到自己生活費?

夠既,我女唔係大駛既人,慳妹,最多係為食d,想買野咪又係囉我,我有時唔抵得都會同佢置裝,仲有條facial費,化妝品費
brother4
|
菲林名棟 發表於 18-7-23 11:45
上集新聞透視講電競同打機, 仲話開打機學校.......講到好似有發展......
你地點睇?
如果啊仔/女話想做電競 ...

會死人 上次有個真係打打下去咗
菲林名棟
|

佢本身讀完中學?
cindy203
|
cinda72. 發表於 18-7-23 12:25
有鬼1萬,8500乍,不過獎金有得分既
另外其實請佢地唔只打機,仲要指片,推廣,好多時我女都詐型公司食水 ...

咁講其實只要你個女有學歷同中英文程度,隨時有回程飛轉marketing / KOL /social media............
到佢倒返轉做KOL聯絡人加PR一旦電競沒落.......其實係後路黎,可以叫你囡囡參考下同進修....
始終有一日佢唔會再係青春無敵唔會有咁多毒男觀眾收睇,所以要裝備下自己有轉向幕後既一日如剪片加旁白/PR寫推廣FEEDING
senchacha
|
都係睇下佢打機打成點先囉,如果真係好叻既話就俾佢繼續,始終有唔同新興既行業