村上春樹作品列不雅淪國際笑話

bebet
|
日本著名作家村上春樹去年12月在港出售的長篇小說《刺殺騎士團長》,日前被淫褻物品審裁處評為第II類不雅物品。淫審處審裁小組成員林兆彬今早(23日)在電台節目形容今次事件是國際笑話。

wcpcelia    發表於 18-7-23 16:24
tansyneko    發表於 18-7-23 13:53
cindy203
|
都唔係既,其實係幫緊佢地宣傳......好事來的........
正如人民日報唔講港獨書都唔知有得賣,根本都唔係第一年出呢D政治書,呢D免費宣傳真係好正
小可愛11
|
bebet 發表於 18-7-23 11:46
日本著名作家村上春樹去年12月在港出售的長篇小說《刺殺騎士團長》,日前被淫褻物品審裁處評為第II類不雅物 ...

唔出奇呀,呢度都有人覺得魔導少年係卡通片而又有三點式女郎出現,唔應該星期日早上播。
或某避孕套廣告意識不良。
oceandeepsea
|
本書話乜野先
siuying705
|
cindy203 發表於 18-7-23 11:53
都唔係既,其實係幫緊佢地宣傳......好事來的........
正如人民日報唔講港獨書都唔知有得賣,根本都唔係第一 ...

以村上春樹既地位,唔駛出呢d反面宣傳已經好好賣了。

milk323
|
小可愛11 發表於 18-7-23 11:58
唔出奇呀,呢度都有人覺得魔導少年係卡通片而又有三點式女郎出現,唔應該星期日早上播。
或某避孕套廣告意 ...

淫審署可能就係由呢啲上世紀思維既人話事
choco_soup
|
小可愛11 發表於 18-7-23 11:58
或某避孕套廣告意 ...

劇集播婚外情、咀咀場面都會話教壞小朋友。

街邊有情侶咀咀都話唔檢點。

真係想知道班女人點生仔。

今次審材署既評審極有可能係bk jm。
flashsilver
|
冇睇過本書, 冇得評論, 不過係唔係不雅要睇內容而唔係邊個作者, 正如金瓶梅大把露骨描述, 但唔影響佢的文學價值.
馬爾太
|

有家長反映美少女戰士衣衫暴露賣弄色情,比卡超係超現實唔應該俾小朋友睇。我問佢細個冇睇過呢套卡通?佢話佢媽咪係唔會俾佢睇卡通片,因為係垃圾先會睇。我話咁你個女唔睇咪得囉,佢又話咁係不人道行為,要俾個女自己揀。
mother904
|
村上春樹作品一向有性愛內容,點解唯獨呢部新書被評為不雅,之前的作品就冇事?十分好奇
小可愛11
|
choco_soup 發表於 18-7-23 13:40

總之就不明所以
小可愛11
|
milk323 發表於 18-7-23 12:39
淫審署可能就係由呢啲上世紀思維既人話事

好大可能
water-lily
|
flashsilver 發表於 18-7-23 13:48
冇睇過本書, 冇得評論, 不過係唔係不雅要睇內容而唔係邊個作者, 正如金瓶梅大把露骨描述, 但唔影響佢的文學 ...

認同,所以有份批評既人,其實有冇睇過本書,再作定論?
goat
|
我又諗起多年前大衛像被評不雅
以前梵蒂岡批評harry potter妖言惑眾
siuying705
|
water-lily 發表於 18-7-23 14:59

Sorry, 連淫審處既委員,都係冇睇晒成本書,只係睇左當中有性愛描寫既部份而作出呢個裁決

呢d咪叫做斷章取義囉。
ivycowcow
|
馬爾太 發表於 18-7-23 13:53
有家長反映美少女戰士衣衫暴露賣弄色情,比卡超係超現實唔應該俾小朋友睇。我問佢細個冇睇過呢套卡通?佢話 ...

淨係可以睇peppa pig
Nicole-hui88
|
choco_soup 發表於 18-7-23 13:40

天大地大
|
ivycowcow 發表於 18-7-23 15:09
淨係可以睇peppa pig

好似有地方已經禁播peppa pig了
katie816
|
water-lily 發表於 18-7-23 14:59
同意,應就內容而評論
tsung
|
siuying705 發表於 18-7-23 12:26
以村上春樹既地位,唔駛出呢d反面宣傳已經好好賣了。